Saracie lucie E-mail
saracie lucie Scumpirile provocate de majorarea TVA vor lovi cel mai tare în cei cu venituri medii şi mici * S–ar impune să putem trăi cu sume cuprinse între 5,8 lei – 10,8 lei/zi *

Carnea va fi aliment rar în farfuriile noastre de la 1 iulie, fiindcă TVA-ul creşte cu 5 procente. Toate alimentele de bază se vor scumpi, spun specialiştii, cu până la 8, poate chiar 10 la sută. Asta pentru că deşi TVA-ul creşte de la 19 la 24 la sută, cei care produc sunt şi ei, la rândul lor, plătitori de TVA.

Majorarea TVA va conduce la creşterea preţurilor în toate domeniile economiei, la scăderea puterii de cumpărare, la inflaţie şi la creşterea şomajului, spun la unison oamenii de afaceri şi reprezentanţii patronatelor. Dar cel mai dur va lovi în oamenii simpli, cu salarii minime şi medii. Cei care vor fi cei mai vulnerabili la scumpiri. Pentru ei, traiul de zi cu zi va fi un calvar continuu şi vor renunţa în fiecare zi la câte ceva, pentru a ajunge, în final, să consume produse din ce în ce mai slab calitative, care să fie, totuşi, ieftine.

Coşul sărăciei

Coşul minim calculat în ultima vreme este de aproximativ 400, iar cel mediu de 700 de lei. În condiţiile în care TVA-ul va creşte cu 5 procente, din cei 400 de lei, mai rămân cel mult 380. Cum poate trăi o familie din 400 de lei? Un kilogram de carne va ajunge la un preţ mediu de 15 lei. Un kilogram de telemea – 10 lei, iar o franzelă care costă acum 3,5 lei, va ajunge la un preţ de 3,7 lei. Dacă luăm în calcul că două persoane mănâncă, în medie, o franzelă la două zile, doar pâinea va scoate din buzunarul familiei 55,5 lei. Mai rămân, pentru consumul familiei, sume cuprinse între aproximativ 350 şi 650 de lei. Adică 175 lei de persoană. Sau, pentru o familie “mai avută” 325 de lei. Aşadar, în mod normal, potrivit coşului minim şi mediu, ar trebui să putem trăi, într-o zi, cu 5,8 lei – 10,8 lei/zi. Ce putem cumpăra de aceşti bani, dacă am avea la dispoziţie coşul mediu? Cam 30 de grame de carne, 30 de grame de telemea, un ou şi un litru de lapte. Pentru legume şi fructe, banii nu mai ajung. Iar dacă ne raportăm la coşul minim, atunci toate cantităţile ar trebui înjumătăţite. Nu mai luăm în considerare faptul că nu rămân bani pentru haine sau încălţăminte, pentru că banii nu vor ajunge nici pentru mâncare.

Dar ce conţine, în varianta oficială, coşul minim? Unui om i-ar fi suficient, pentru a trăi, dacă ar consuma 7,78 mililitri de lapte bătut sau iaurt, 8 grame telemea sau 35 grame de carne pe zi. Masa zilnică a unui român poate fi suplimentată cu 7,78 grame de paste făinoase, 9,34 grame de peşte proaspăt sau congelat, 33 grame de zahăr şi 33 mililitri de ulei. Şi pentru că acest “regim de lagăr” sau, oficial vorbind, după această “masă copioasă”, se impune şi un desert pe măsură. Astfel, cei care au întocmit coşul minim zilnic, consideră că sunt suficiente 6,23 grame de citrice sau fructe meridionale, 34,28 grame de mere sau 7,78 grame de conserve din fructe. (sursa coşului minim: www.bizwords.ro)

La ce renunţăm?

Se pare ca taxele iubesc oamenii săraci. Pentru că ei ştiu tot timpul să renunţe chiar şi la mâncare. Pentru că, spun sibienii pe care i-am întâlnit la cumpărături, cu toţii vor alege să îşi plătească datoriile curente şi să cumpere mai puţin. “Va fi foarte rău. A mai fost, după revoluţie, o perioadă grea, cu scumpiri, dar parcă nu a fost aşa rău. Acum va fi jale. După ce vom plăti facturile, nu ştiu ce bani vor mai rămâne pentru mâncare. Vom strânge cureaua, ce să facem?”, ne-a spus Mioara Dinu.

Nici comercianţilor nu le va fi mai bine. ŞI ei aşteaptă scumpirile cu ochii pe fiecare bănuţ. “Cred că oamenii nu vor mai cumpăra. Sau vor cumpăra foarte puţin. Nici nu ştiu dacă vom mai veni la piaţă. Că nu cred că va mai renta să plătim taxele”, a spus unul dintre comercianţii de produse lactate din hala de la Piaţa Cibin.

Cresc facturile

Odată cu produsele alimentare, pe care le cumpărăm pentru traiul zilnic, trebuie să luăm în calcul că şi facturile vor veni mai mari. Despre gaz se vorbeşte oricum că se va scumpi. Şi chiar dacă nu se va întâmpla, factura tot va creşte cu 5%. La fel şi cea de la telefon, de la curent sau de apă. La o medie de 250 de lei plătiţi până acum pentru aceste cheltuieli, de la majorarea TVA, va trebui să mai scoatem din buzunare, în plus, suma de 12,5 lei. Şi nu trebui eliminat din calcul şi riscul de curs valutar pentru facturile al căror calcul se face în lei, la cursul euro.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav