Sf Ioan Botezatorul E-mail
sf ioan botezatorul Dacă ieri am sărbătorit Botezul Domnului în râul Iordan, astăzi prăznuim, după cuviinţă, pe cel care s-a învrednicit să-L boteze pe Fiul lui Dumnezeu, adică pe Sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul. Dacă ieri l-am preamărit pe Iisus Hristos Mântuitorul lumii, astăzi îl cinstim pe slujitorul cel credincios, pe proorocul Ioan, pe "cel mai mare om născut din femeie", pe sfetnicul Luminii, cel ce a atins cu mâna sa creştetul Stăpânului.

După cum se ştie, îndată după căderea primilor oameni în păcat, Dumnezeu i-a promis omului trimiterea unui răscumpărător, a unui Mântuitor sau Salvator. Acesta a fost anunţat în cursul istoriei de către profeţi, iar înainte de începerea activităţii sale publice a Mântuitorului, Dumnezeu s-a îngrijit să-i trimită un profet care să-i pregătească apariţia Sa între oameni, care să-i cureţe şi să-i netezească drumul, precum se curăţă şi se netezesc străzile înaintea vizitei unui conducător de stat într-un oraş.

Acest profet, premergător venirii Mântuitorului, a fost Sf. Ioan. El este ultima solie trimisă de Dumnezeu poporului evreu, fiind glasul celui ce strigă în pustie "gătiţi calea Domnului!". Despre Sf. Ioan Botezătorul ne vorbesc toţi evangheliştii. Ei ne dau date personale, fixându-l într-un timp istoric precis, ca nimeni să nu se îndoiască de el. "În al cinsprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponţiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod tetrarh al Galileii, Filip, fratele său, tetrarh al Itureii şi al ţinutului Trahonitidei... în zilele arhiereilor Anna şi Caiafa, a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia, în pustie" (Lc 3, 1-2).

Acesta pe neaşteptate îşi începe misiunea pe malul Iordanului, propovăduind botezul pocăinţei, spre iertarea păcatelor. El avea o înfăţişare smerită şi aspră ce amintea poporului de vechii profeţi. Sf. Ioan avea ca la treizeci de ani şi se trăgea din neam preoţesc, fiind fiul preotului Zaharia, dar nu slujise niciodată la templu, ca să aducă jertfe. Crescuse în pustie şi purta îmbrăcăminte aspră din păr de cămilă. Făcuse votul nazireanului, adică se abţinea de la orice băutură alcoolică şi de barba lui nu se atinsese niciodată briciul. Faţa îi era străvezie de asceză, căci se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică. Acesta era profetul Ioan, pe care poporul îl va supranumi Botezătorul, pentru că boteza în apa Iordanului pe cei ce veneau din toate colţurile Ţării Sfinte şi-şi mărturiseau păcatele. "Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor", acesta era laitmotivul predicii lui. Iar el a venit să propovăduiască "botezul pocăinţei întru iertarea păcatelor".

El îi chema pe oameni să se întoarcă de la păcat la Dumnezeu, căci Mesia este aproape. Mulţi ascultători se cutremurau şi alergau să primească botezul lui. Ei credeau în el şi îl întrebau ce să facă. Iar, Ioan răspunzând le zicea: "Cel ce are două haine să dea celui ce nu are şi cel ce are bucate să facă asemenea". Iar vameşilor le spunea: "Nu faceţi nimic mai mult peste ce vă este rânduit". Soldaţilor le spunea: "Să nu asupriţi pe nimeni, nici să învinuiţi pe nedrept, şi să fiţi mulţumiţi cu solda voastră" (Luca 3, 11-14). Sf. Ioan nu le-a cerut oamenilor să trăiască în deşert , să mănânce lăcuste şi miere sau să se îmbrace în haine din piele de cămilă. El le-a cerut doar ceea ce de fapt Dumnezeu cere oamenilor: să se pocăiască şi să ducă o viaţa în conformitate cu poruncile Lui. Căci, "cum securea stă la rădăcina pomilor şi tot pomul care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc" (Lc 3, 9).

Această chemare la pocăinţă, la reînnoire sufletească, a Sf. Ioan Botezătorul îşi păstrează, şi astăzi, întreaga actualitate, într-o lume în care credinţa şi valorile vieţii morale sunt încălcate şi dispreţuite, iar sufletul omului este prizonier al egoismului, al patimilor neînfrânate şi al păcatului. Singură pocăinţa este în măsură să îl facă pe om să îşi conştientizeze păcatul sub toate formele lui, iar apoi să se angajeze pe calea schimbării fundamentale de orientare şi viaţă.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav