Sibiu gazda Campionatului European de Go pentru juniori E-mail
Sibiu - gazda Campionatului European de Go pentru juniori Cea de-a 15-a ediţie a Campionatului European de GO la juniori va avea loc la Sibiu, în luna martie a anului viitor. Este pentru a treia oară când această competiţie are loc în România.

Prima ediţie a campionatului european de go pentru juniori a avut loc în 1996, la Băile Felix. A urmat apoi cea din 2000, de la Sinaia. După 10 ani, România are şansa să fie din nou punctul de întâlnire pentru cei mai tineri jucători de go din Europa. Organizatorii, Federaţia Română de Go, au ales Sibiul, pentru că “este un oraş frumos, a fost Capitală Culturală Europeană şi pentru că vrem să revitalizăm mişcarea de go din Sibiu”, după spusele preşedintelui federaţiei, Cătălin Ţăranu.
Concursul va avea loc la Cercul Militar, între 4 şi 7 martie 2010. Sunt aşteptaţi să participe 300-400 de jucători din 35 de ţări, dintre care 100 din România. Sibiul va avea, de asemenea, reprezentanţi, aproximativ zece tineri care acum se antrenează la Clubul de Go din Sibiu. Competiţia este împărţită în două categorii de vârstă, copii de până la 12 ani şi tineri între 12-18 ani.
Campionatul european pentru juniori

Campioană absolută este Rusia, care deţine 10 titluri, urmată de Ucraina cu şase. La ediţia de anul acesta, au învins reprezentanţii Rusiei, la sub 12 ani, şi Israelului, la categoria sub 18 ani. România a câştigat titlul în 2005, cu Mihai Şerban, şi în 2007, cu Theodor Toma, ambii la categoria sub 12 ani.

La prima ediţie a campionatului, de la Băile Felix, au participat 119 jucători. Juniorii de atunci au devenit nume de top din comunitatea Go-ului european: Mero Csaba şi Antoine Fenech – primii campioni europeni de juniori, Alexandre Dinerstein – multiplu campion european, Svetlana Shikshina, Emil Nijhuis, Dmitri Bogatski, Dragoş Băjenaru, Diana Koszegi, Petr Nechanicky, Cornel Burzo, Adelina Sora. Câţiva dintre aceştia vor fi invitaţi, la Sibiu, pentru a susţine lecţii şi partide demonstrative.

Federaţia Română speră ca ediţia să fie un succes, astfel încât să primească dreptul de a organiza cea de-a 57 ediţie a campionatului de seniori, în 2013.

Partenerii evenimentului sunt Primăria Sibiu şi Cercul Militar, unde, de altfel, va avea loc campionatul.

Jocul de Go

Go a fost inventat în China, cu 4.000 de ani în urmă, originile nefiind foarte clare. Este un joc de strategie, foarte complex. «Şahul l-am putea compara cu un război medieval, iar go cu un război modern. Este mult mai rapid. Iar numărul combinaţiilor este mai mare decât numărul atomilor din univers », a explicat Cătălin Ţăranu. Acesta a adăugat că dacă au fost inventate calculatoare programate pentru şah care să bată campionii adevăraţi, la go acest lucru nu este posibil.

Copiii, dar şi seniorii, interesaţi de jocul de go, sunt invitaţi la Club, în fiecare sâmbătă, de la ora 11, la Cercul Militar. Directorul clubului este Sorin Pădurariu, care de altfel va coordona şi campionatul de la Sibiu. Filiala sibiană a fost înfiinţată în 1987 la Clubul CFR, dar a avut perioade de întreruperi. În urmă cu trei ani, a fost reînfiinţată de Pădurariu.

Go în România

Prima atestare oficială a practicării jocului de Go în România este din vara anului 1944, din Timişoara. Elevul de 15 ani Walter Schmidt a găsit, într-o casă abandonată de o familie germană, un joc de Go şi câteva instrucţiuni simple. Împreună cu prietenii lui a început să joace şi jocul de Go a devenit o pasiune de o viaţă. Chiar şi azi, la 80 de ani, dr. Walter Schmidt este membru activ al clubului de Go din Timişoara, club care îi poartă numele.

Din 1987, a fost înfiinţată secţia de go, în cadrul Federaţiei Române de Şah. Devine de sine stătătoare din 30 martie 1990. Acum sunt înregistrate 23 de cluburi în Bucuresti, Timişoara, Craiova, Arad, Drobeta Turnu Severin, Piteşti, Braşov, Constanţa, Brăila, Bistriţa, Iaşi, Braşov, Slobozia, Tg. Mureş, Oradea.

Puţini ştiu că România este una din puţinele ţări europene care a introdus jocul de Go în şcoli, ca disciplină opţională de studiu. Aceasta mai ales datorită efortului unui profesor din Bistriţa, Teodor Constantin Vîrtic, care a început să predea Go, acum 12 ani, la Palatul Copiilor.

Cei mai cunoscuţi jucători români activi de Go, pe plan internaţional, sunt sensei Cătălin Ţăranu, 5 pro – (campion european în 2008), Cristian Pop, 7 dan, sensei Mirel Florescu, 6 dan, Dragoş Băjenaru, 6 dan, Cornel Burzo, 6 dan, Lucian Corlan, 5 dan, Robert Mateescu.

Echipa de Go a României a devenit campioană europeană în 2006 în formula Cătălin Ţăranu, Cristian Pop, Cornel Burzo şi Lucian Corlan.

Cătălin Ţăranu, actualul preşedinte al federaţiei române de go, este, totodată, şi primul jucător român care devine profesionist în campionatul japonez. În 2001 este admis în elita jucătorilor profesionisti de go – 5 pro – performanţă neegalată până în prezent de nici un alt jucător european.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav