Sibiu ~ judetul cu patru primarite E-mail
4 primarite Într–o lume a bărbaţilor, o femeie într–un post de conducere a fost privită nu de puţine ori cu scepticism, curiozitate sau cu indiferenţă. Pentru că imaginea unei societăţi conservatoare nu era compatibilă cu ideea de femeie aflată într–un alt loc decât în sânul familiei, făcând curăţenie şi mâncare, având grijă de casă, de soţ şi de copii. Lupta de emancipare dusă de femei, mai ales în ultimul secol şi schimbarea de optică a societăţii au permis, însă, în ultimul timp transferarea responsabilităţilor şi chiar şi a puterii de la bărbat, considerat capul familiei, spre femeie, care a dovedit că poate fi un bun gospodar.

 Chiar dacă aceste cazuri nu sunt foarte dese, există totuşi femei care i–au convins pe cei din jurul lor că pot întreprinde ceva: pentru firmă, comunitate şi societate, o parte dintre posturile cheie în politica mondială fiind ocupate de reprezentantele sexului frumos.

În ceea ce le priveşte pe femei, vântul schimbării bate şi mai aproape de noi, pentru că judeţul nostru se poate lăuda cu patru primăriţe, localităţile în care femeile ocupă postul de primar fiind Racoviţa, Loamneş, Brateiu şi Dumbrăveni. Aici, patru femei ţin frâiele administraţiei locale şi încearcă să rezolve problemele unor comunităţi întregi. Pentru a sărbători Femeia aşa cum se cuvine, în spiritul zilei de 8 Martie, am încercat şi noi să aflăm cum este să fii femeie primar într-o lume condusă de bărbaţi, în special, într-o societate în care primează mai ales valorile tradiţionale.

Primăriţa de la Racoviţa

Florina Peciu-Florianu este primarul comunei Racoviţa, fiind de profesie inginer constructor. Ea are 50 de ani, este în zodia leului, se află la primul mandat şi are grijă de două localităţi: Racoviţa şi Sebeşu de Sus. Ea nu este prima femeie primar din comună, pentru că înainte de Revoluţie localitatea a fost condusă de Ana Măerean, care acum este consilier. Candidatura la Primăria comunei Racoviţa a fost privită ca un test şi după cum spune "nici nu mă aşteptam să câştig". "Am fost tot timpul în competiţie cu bărbaţii, în sens constructiv" , spune primăriţa de la Racoviţa, adăugând: "Trăim într-o lume a bărbaţilor şi trebuie să ne descurcăm". A ajuns în punctul în care se află acum din dorinţa de autodepăşire, pentru că "întotdeauna trebuie să fiu în competiţie cu mine. (...) Dacă n-am un obiectiv de atins nu sunt niciodată mulţumită şi odată ţelul atins, mă lupt şi mă zbat pentru un obiectiv nou". Cu toate acestea, spune zâmbind că nu este o nemulţumită, fiind o fire veselă care priveşte viaţa cu optimism. Viaţa de femeie primar nu este foarte uşoară, pentru că o femeie aflată într-un astfel de post trebuie să-i convingă pe cei cu care lucrează că "ceea ce vrem să facem e bine", iar totul este făcut cu mai mult efort.

Primăria nu este singura "gospodărie" de care se ocupă, pentru că doamna Florina Peciu-Florianu, pe lângă faptul că este primar, este şi soţie şi mamă. "Nu sunt numai primar. Sunt şi mamă şi soţie. (...) Sunt căsătorită de 28 de ani şi am două fete de 24 şi 23 de ani". În ciuda faptului că viaţa de primar nu este una care presupune program fix, din cauza tuturor situaţiilor neprevăzute care apar şi care trebuie să fie rezolvate, ea găseşte sprijin în sânul familiei. "Soţul meu m-a înţeles. Dacă a fost o problemă de bărbat m-a ajutat." Dincolo de Primărie, Florina Peciu-Florianu îşi dedică timpul liber familiei pe care o consideră cea mai importantă, dar şi pasiunilor sale. "Îmi place foarte mult schiul şi puţini ştiu că îmi plac filmele SF şi desenele animate. Mă uit cu drag la Harry Potter şi la Stăpânul inelelor." Florina Peciu-Florianu le transmite şi un mesaj femeilor, cu ocazia zilei de 8 Martie: "Eu sunt o feministă şi femeile să nu uite că sunt cele mai frumoase şi cele mai deştepte, că au datoria să-şi ducă menirea cu tact. Asta contează într-o familie".

De la Racoviţa la Loamneş

Maria Greavu este primul primar femeie pe care l-a avut comuna Loamneş şi faptul că se află la cel de-al treilea mandat, arată tocmai încrederea votanţilor din cele şase localităţi, câte administrează. Maria Greavu este în zodia scorpionului şi crede că tot ceea ce se spune despre acest semn i se potriveşte. Are 48 de ani, este căsătorită de 27 de ani şi are doi copii. A ajuns la cârma Primăriei Loamneş după ce a lucrat în administraţie din 1982, când "Primăria Loamneş era una dintre primăriile foarte bine cotate, ca muncă administrativă". În momentul în care s-a hotărât să candideze pentru funcţia de primar nici nu şi-a imaginat că va câştiga încrederea oamenilor. "Nici nu am visat la momentul respectiv că o sa devin primar". Şi pentru ea cursa electorală a fost un test de depăşire a limitelor, fiind aleasă din 14 candidaţi. "I-am câştigat pe oameni pentru că m-au cunoscut ca om, ca slujbaş al statului". În activitatea sa au mai ajutat-o firea sociabilă. "Sunt o fire sociabilă şi vorbesc cu toată lumea la fel."

Dincolo de toate acestea, dincolo de poziţia pe care o ocupă, doamna Maria Greavu este totuşi o femeie într-o lume a bărbaţilor: "Este foarte greu să fii femeie primar într-o lume a bărbaţilor, mai ales când există mentalitatea că bărbatul este cel care conduce." A reuşit, însă, să treacă peste neajunsuri prin muncă, câştigându-le încrederea şi respectul celor din jur. Drumul său nu a fost simplu, dar pe tot parcursul devenirii sale ca primar a primit susţinerea familiei "Toată reuşita mea şi tot ceea ce am investit în muncă au fost sprijinite de familie. Am fost susţinută de soţ". El a fost cel care i-a dat imboldul de a candida şi o ajută în gospodărie. "Soţul mă ajută foarte mult în gospodărie. Ne-am împărţit tot timpul munca, pentru că altfel nu poţi să rezişti", mai spune Maria Greavu, care pe lângă Primărie mai are două mari pasiuni: grădinăritul şi pescuitul. "Îmi place să merg în grădină. Am 300 de lalele şi 100 de trandafiri şi în fiecare zi, o oră cel puţin, am grijă de ele. Îmi mai place să mă refugiez la pescuit, să călătoresc". Pe acestea, însă, le face în limita puţinului său timp liber.

Cu ocazia Zilei Femeii, Maria Greavu le transmite şi ea un mesaj reprezentantelor Evei "Le doresc tuturor femeilor un gând frumos, o viaţă frumoasă, să fie un pic mai ferme şi mai hotărâte. Pot face tot ce fac bărbaţii. Important este să aibă voinţă".

Primăriţă la Brateiu

Nu doar locuitorii din comunele Loamneş şi Racoviţa au ales o femeie ca primar, ci şi cei aflaţi în una dintre cele mai nordice comune a judeţului, Brateiu. Aici primar este Elena Marian, care are 49 de ani, este în zodia scorpionului, fiind cea de-a treia primăriţă a comunei, după alte două femei care au ocupat această poziţie înainte de Revoluţie . Doamna Elena Marian este căsătorită şi are doi băieţi şi ei aşezaţi la casa lor. Consideră că a devenit primar în comuna Brateiu printr-o „conjunctură fericită. Sunt născută la Brateiu. Aici am crescut şi oamenii m-au cunoscut ”. Ea a fost aleasă primar din 11 candidaţi fiind acum la al treilea mandat. În momentul în care a decis că vrea să ocupe această funcţie a ştiut că nu-i va fi uşor şi contrar aşteptărilor s-a lovit mai degrabă de prejudecăţile femeilor decât de cele ale bărbaţilor. „Mai mult s-au opus femeile decât bărbaţii. (...) Colegii primari au fost foarte binevoitori şi m-au ajutat cu sfaturi”.

Consideră că poziţia de primar pentru o femeie nu este una foarte grea, „dacă ne uneşte interesul comunităţii.” Tot comunitatea este cea care îi dă energie, pentru că după cum spune îi place să fie în mijlocul oamenilor. „Nu ştiu dacă o nuntă se desfăşoară fără mine”. Tocmai din acest motiv, munca la care s-a înhămat îi pare uşoară pentru că o face din plăcere. Lucrurile devin şi mai uşoare pentru că acasă găseşte tot sprijinul de care nevoie. „Dacă soţul nu m-ar fi înţeles, nu ar fi mers.”, pentru că doar aşa se pot împăca viaţa de familie cu cea de primar, când „lipseşti mult şi alergi”. Dincolo de munca de la Primărie, Elena Marian găseşte pacea şi liniştea de care nevoie acasă, alături de soţul ei şi de florile de care are grijă cu multă dragoste. „Îmi plac florile, în special muşcatele. Îmi place să am grijă de ele.” Cu ocazia zilei de 8 Martie, Elena Marian a ţinut să le transmită şi ea un mesaj tuturor femeilor: „Le doresc femeilor să fie curajoase. O femeie poate face faţă în orice fel de activitate .”

La Dumbrăveni

În regimul care a trecut emblematice pentru oraşul Dumbrăveni au fost serele sale de flori şi de legume. Chiar dacă acum acestea s-au pierdut, Dumbrăveniul se remarcă prin ceva faţă de multe alte localităţi din judeţ, pentru că şi aici, ca în celelalte trei comune, oamenii şi-au aşezat destinele în mâinile unei femei. Se numeşte Georgeta Irimie, are 45 de ani, este în zodia capricornului, nu este căsătorită şi are un băiat de 19 ani. Ea este primarul oraşului, aflându-se la primul său mandat. Despre munca sa spune că „nu este uşor, dar am pornit de la premisa că orice lucru se face greu, dar nu este imposibil.” S-a lovit şi ea de reticenţa oamenilor, dar nu îi pare rău deloc de drumul pe care a ales să păşească. Doamna Georgeta Irimie urmează întrucâtva drumul deschis înainte de 89 de două femei, care au ocupat acelaşi scaun pe care se află ea acum. Consideră că acesta ar putea fi unul dintre lucrurile care i-au determinat pe locuitorii Dumbrăveniului să o aleagă ca primar, în spiritul lucrurilor care se făceau în vremea în care Primăria Dumbrăveni era condusă de o femeie, dar mai crede că „sistemul dădea puterea”.

Georgeta Irimie vorbeşte mult despre „Oraşul florilor”, cum era numită localitatea în trecut, poate din cauză că de profesie este inginer horticol şi speră să facă ceva pentru a readuce oraşul în atenţie. Spune că drumul de femeie primar nu este tocmai uşor, dar crede că obiectivele nu sunt imposibil de atins, mai ales că se bucură de sprijin din partea celoralţi. Aceeaşi susţinere o găseşte şi în familie. „E greu, dar de la început am avut în sprijinul meu familia. Părinţii, copilul.” Băiatul ei este cel care o încurajează în demersurile pe care le întreprinde şi când ajunge acasă, chiar dacă o mare parte a vieţii ei se învârte în jurul Primăriei, găseşte timp şi pentru micile sale pasiuni. Îi plac florile şi ascultă „foarte multă muzică pentru că mă relaxează”.

În spiritul Zilei Femeii, Georgeta Irimie le transmite şi ea un mesaj tuturor femeilor: „Le doresc multă, multă primăvară în inima şi în sufletul lor. Multă sănătate şi să fie acolo unde ceilalţi au nevoie de ele.”

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav