Sibiul candideaza la UNESCO pe pozitia Sighisoarei E-mail
sibiu unesco Ministrul Kelemen Hunor a venit ieri la Sibiu şi s–a întâlnit cu primarul Klaus Iohannis, cu care a discutat pe tema candidaturii Sibiului la UNESCO şi a Planului Urbanistic General. Hunor spune că singura variantă cu şanse reale pentru Sibiu este de a intra pe aceeaşi poziţie cu Sighişoara, prin extindere, pe de altă parte, ministrul spune că în acest moment Sighişoara este monitorizată pentru că nu a respectat toate cerinţele UNESCO.

Iohannis nu a făcut declaraţii referitoare de vizita de ieri, Hunor spune că primarul Sibiului a acceptat varianta candidaturii împreună cu Sighişoara ca fiind singura viabilă. PUG–ul Sibiului ar putea primi avizul Ministerului Culturii cel târziu în luna noiembrie, 17 angajaţi ai Muzeului Brukenthal vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ieri la Sibiu că ministerul a optat pentru a pregăti dosarul Sibiului de candidatură pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO împreună cu Sighişoara, care deja există în listă, iar această variantă a fost acceptată şi de primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

În cursul dimineţii de ieri, Hunor a discutat cu Klaus Iohannis la Primăria Municipiului Sibiu, după care s-a întâlnit cu prefectul Constantin Trihenea. "Am susţinut extinderea poziţiei cu Sighişoara. Astăzi am discutat cu domnul Iohannis şi am căzut de acord că varianta bună, cu şanse reale, fără să riscăm acceptarea pe lista UNESCO, este prin nominalizare serială, prin extinderea poziţiei Sighişoarei, fiindcă UNESCO are o strategie pe termen lung care propune, în Europa, poziţii îmbogăţite, nu nominalizări noi şi nu poziţii care nu au fost până acum pe listă, dintr-un singur motiv: Europa este suprareprezentată pe listă şi vor să găsească un echilibru între diferite continente", a spus Hunor.

Iniţial au existat trei variante, Sibiul singur, aşa cum a fost propus în 2007, dar a fost amânat, Sibiul cu împrejurimile Sibiului, şi Sibiul împreună cu Sighişoara, care deja se află pe această listă.

"Mi-a spus domnul primar că a făcut şi el analizele şi îşi dă seama că este o variantă fezabilă. Nu am intrat în foarte multe amănunte. Nimeni nu a făcut niciun fel de reproş, nici primarul mie, nici eu primarului, am venit aici să depăşim o situaţie aparent conflictuală sau blocată. Domnul primar a spus că acceptă această soluţie, care va avea câştig de cauză, dacă vom reuşi să pregătim documentaţia aşa cum cere UNESCO ", a mai declarat ministrul Culturii. Cu luni în urmă, Klaus Iohannis a declarat că el personal nu agreează ideea unei candidaturi împreună cu Sighişoara, însă în ultima perioadă a evitat să-şi exprime preferinţa pentru una din cele trei variante şi a criticat lipsa de implicare a ministerului în promovarea dosarului Sibiului.

Ministerul va trimite o recomandare scrisă, după care Consiliul Local va trebui să aprobe o hotărâre în acest sens, se va forma o comisie de specialişti, care până la sfârşitul anului pot începe munca la realizarea dosarului, iar Hunor estimează că dosarul poate fi depus anul viitor şi să intre în discuţii la UNESCO în 2012. Aceasta este singura şansă a Sibiului, iar în cazul în care dosarul va fi respins, el nu mai poate fi reluat. Pe de altă parte, Sighişoara este monitorizată de către UNESCO.

"Este monitorizată din cauza autorităţilor locale, care nu au respectat toate cerinţele UNESCO. Ei ar trebui să investească mai mult în zona istorică, în patrimoniul construit", admite ministrul Culturii, care însă consideră că această monitorizare nu prezintă riscuri pentru situaţia Sibiului. "Momentan nu există niciun risc", a spus Hunor.

Aviz pentru PUG

Planul Urbanistic General al Sibiului se află de luni de zile spre avizare la Ministerul Culturii, iar Kelemen Hunor speră ca în luna noiembrie să aibă un aviz favorabil pentru PUG. Primarul Iohannis acuza la un moment dat fosta conducere a Direcţiei Judeţene pentru Cultură că sabotează PUG-ul. "A fost o perioadă când, între Direcţia pentru Cultură, şi Primăria Sibiu au existat dispute privind limitele protejate. (...) Au ajuns la un numitor comun", a mai afirmat Hunor adăugând că aşteaptă proiectul modificat, pe care proiectantul îl va da în câteva zile, şi va propune din nou PUG-ul pe agenda Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

17 pleacă de la Brukenthal

Ministrul Culturii s-a întâlnit ieri şi cu conducerea Muzeului Naţional Brukenthal, de unde a anunţat că vor pleca, până la începutul anului viitor, 17 angajaţi. Hunor spune că nu crede că prin disponibilizările pe care le face ministerul se face o economie consistentă, dar este obligat să facă aceste disponibilizări din spirit de solidaritate cu ceilalţi colegi din alte ministere.
"După gustul meu nu se justifică, dar e vorba şi de solidaritate în Guvern", a spus Hunor, explicând că economia care se face prin disponibilizarea acestor oameni este cu puţin peste două milioane de lei.
Zilele acestea va fi dată o ordonanţă prin care vor fi disponibilizaţi 630 de angajaţi, din cei 7.000 care se află în toate instituţiile aflate în subordinea directă a Ministerului Culturii.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav