Sibiul castigator al Maratonului fotografic E-mail
maratonul fotografic Sibienii participanţi la maratonul internaţional fotografic SudEst 24–7 au câştigat două dintre cele zece secţiuni ale competiţiei* Cele două fotografii vor fi expuse în aprilie la Pecs – Capitală Culturală Europeană, iar imaginile premiate pe plan local fac obiectul unei expoziţii deschise la Centrul Cultural Habitus*

În urmă cu o lună, peste o sută de tineri au luat startul în primul maraton fotografic internaţional din Sibiu. Au avut la dispoziţie 24 de ore, un aparat de fotografiat şi zece noţiuni pe care au trebuit să le ilustreze prin imagini surprinse în Sibiu. La finish au ajuns toţi, iar după deliberările juriului, cele mai ilustrative trei imagini de la fiecare secţiune au fost alese pentru expoziţia din plan local.

Aceasta este deschisă la Centrul Cultural Habitus, iar alături de imaginile căştigătoare la Sibiu stau imagini din alte oraşe europene, pentru că, maratonul fotografic s-a desfăşurat concomitent în alte şase oraşe: Banja Luka (Bosnia şi Herţegovina), Osijek (Croaţia), Pécs (Ungaria), Priština (Kosovo), Ruse (Bulgaria) şi Skopje (Macedonia). Proiectul internaţional SudEst 24-7 este susţinut de Fundaţia Robert Bosch şi Goethe-Institute din ţările participante, iar la Sibiu evenimentul este organizat de Centrul Cultural German.

Record de imagini, la Sibiu

Vernisajul SudEst 24-7 a avut loc vineri seara şi a ieşit întru câtva din tiparele obişnuite. Două au fost motivele: numărul mare de participanţi la eveniment şi faptul că toate fotografiile au fost acoperite cu coli albe de hârtie, find vizibile publicului abia după anunţarea câştigătorilor. Cuvântul oficial de bun-venit i-a aparţinut lui Sophie Werner, reprezentant Centrul Cultural German Sibiu, care a subliniat că aceste lucrări „aruncă o privire nouă asupra oraşului, te invită să-l descoperi sub noi înfăţişări”. Noile înfăţişări ale Sibiului sunt date de cele zece noţiuni pe care fotografii le-au urmărit în demersul lor: casă de vis; Atenţie!; utopia; oraş, ţară, râu; tempo; legătură; deschis; ordine; „german?” şi Made in România.

Aşa au rezultat aproape 600 de înfăţişări ale oraşului, concretizate în cele aproape 600 de fotografii. ”În competiţia de la Sibiu s-au înscris apoape 600 de imagini şi acesta este cel mai mare număr de fotografii produs în oraşele din competiţie. Cele mai bune 30 de imagini au fost alese de juriul format din fotografii Fred Nuss, Silvana Armat şi Sebastian Marcovici, iar un alt juriu a ales lucrările ce vor fi prezentate la Pecs. Două imagini realizate la Sibiu au fost considerate printre cele mai bune din concurs, aşa că Sibiul dă două echipe câştigătoare la nivel internaţional. Este vorba de echipa formată din Bianca Cecilia Popa, Diana Bejenaru şi din cea alcătuită din Teodor Octavian Oprescu, Adrian Branişte, Rareş Marin şi Dorin Ispas. Imaginile realizate de aceşti tineri vor fi cuprinse în expoziţia internaţională care se va deschide în aprilie la Pecs”, adaugă Sophie Werner.

Legătură, prin îngeri şi telefon mobil

Creativitatea maratoniştilor sibieni se vădeşte în imaginile expuse. Vă întrebaţi, de pildă, cum poate fi redată noţiunea de legătură? Prin şireturile albe legate pe un pantof sport, roşu, prin statuia unui înger care pare că uneşte cerul şi pământul sau prin telefonul mobil, care pune în conexiune spaţii depărtate geografic. Nici alăturarea celor trei cuvinte ţară, râu, oraş nu i-a lăsat fără inspiraţie pe concurenţi, aşa că noţiunile au fost imaginate printr-o felie de pâine din care s-a decupat harta României, iar cu ajutorul câtorva linguriţe de frişcă s-au aşezat oraşe, ape, munţi. Alţii au optat pentru imaginea unei bărcuţe din hârtie plutind pe un ochi de apă, iar bărcuţa poartă mândră inscripţia România.

Ideea de ordine transpare cu uşurinţă din alinierea perfectă a unor pahare sau dintr-un dialog cu poliţistul. Am lăsat pentru final secţiunea menită să ne identifice ţara, adică Made în România, şi două imagini: cea a „puilor” de pe o ie românească şi cea a chipului unei femei bătrâne zărit peste borcanele cu murături. Expoziţia este deschisă la Centrul Cultural Habitus din Sibiu, din Piaţa Mică nr. 4

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav