Sibiul crizat A crescut numarul executarilor silite E-mail
sibiu crizat Aproximativ 31.700 de sibieni se află în situaţia executării silite, la fel peste 3.800 de firme. În total, datoriile persoanelor fizice şi juridice faţă de primărie se ridică la aproape 40 de milioane lei. Criza îşi arată, în continuare, colţii, dar edilul şef al oraşului este la fel de optimist.

Numărul sibienilor care nu mai fac faţă crizei şi se află în executare silită a crescut îngrijorător, faţă de anul trecut. Dacă în primele 8 luni ale lui 2008, aproape 30.400 de persoane fizice se aflau în această situaţie, cu datorii la bugetul local de peste 8,3 milioane de lei, anul acesta numărul lor a crescut cu peste 1.300. Suma datorată a trecut de 10 milioane lei, creşterea fiind de 21 la sută.

Situaţia este mult mai gravă în cazul firmelor cu datorii faţă de administraţie. Cazurile de executare silită au crescut cu aproape 200 faţă de anul trecut, de la 3.627 la 3.802. Iar suma pentru care acestea sunt executate a crescut de la 22,6 milioane, la peste 31,4 milioane lei, adică cu aproape 40 la sută. “Prin executarea silită se recuperează bani, dar e o procedură neplăcută şi pentru contribuabil şi pentru cei care lucrează la executare silită.

În ansamblu, este o procedură puţin eficientă, pentru că cei care nu plătesc, de obicei nu au de unde”, a declarat primarul Klaus Iohannis. Acesta a adăugat că Sibiul face faţă la criză şi că se va descurca şi în continuare. “În anii '90, rata şomajului la Sibiu era de 12-15 la sută. După mai multe investiţii şi după dezvoltarea oraşului, am ajuns să nu mai avem şomaj deloc în 2008. Sibiul este flexibil economic”, a declarat acesta. Pentru lunile următoare, Iohannis nu se aşteaptă la nimic bun, decât la o acutizare a crizei, încasările situându-se la nivelul celor din 2008 sau chiar mai mici.

Un semnal negativ, consideră reprezentanţii primăriei, este numărul firmelor care au intrat, anul acesta, în procedură de faliment. Deşi, anul trecut,a au fost înregistrate 39 de astfel de cazuri, iar anul acesta 41, firmele care au intrat în faliment în 2009 sunt firme mult mai mari. “Nu este cazul să fim deprimaţi. Sibiul are toate şansele să treacă destul de bine de această criză. Ce ne îngrijorează nu e numărul de firme care au declarat faliment, ci mărimea acestora, sunt firme mari, care ar fi adus contribuţii importante la bugetul local”, a declarat primarul.

Cele mai mari trei restanţe, la bugetul local, în cazul persoanelor fizice, se ridică la peste 170.000 de lei, prima dintre ele fiind de aproape 100.000 de lei. Cele mai mari trei datorii înregistrate de firme însumează peste 2.5 milioane, numai prima dintre ele înregistrând o datorie de peste 1,5 milioane lei.

Reprezentanţii primăriei amintesc că 30 septembrie este data la care se încheie cel de-al doilea semestru de încasări al taxelor şi impozitelor. Persoanele care îşi vor plăti datoriile faţă de bugetul local după această dată vor plăti majorări de 0.1 la sută, pentru fiecare zi de întârziere.

O veste bună este, însă, creşterea numărului de autorizaţii de funcţionare. Comparativ cu primele opt luni ale anului 2008, când au fost eliberate 603 autorizaţii noi de funcţionare, anul acesta numărul acestora se ridică la 639, ceea ce arată că Sibiul este în continuare un loc atractiv pentru deschiderea de afaceri.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav