Sibiul promoveaza produsele traditionale E-mail
Sibiul promoveaza produsele traditionale Colegiul prefectural Sibiu va vota, în şedinţa de miercuri, un program judeţean pentru promovarea produselor tradiţionale. În România, produsele tradiţionale trebuie atestate şi înregistrate în Registrul de atestare a produselor tradiţionale româneşti, la nivelul Ministerului Agriculturii. În judeţul Sibiu, au fost atestate, până acum, 224 produse tradiţionale, fabricate de 38 de agenţi economici. În cinci ani, nouă dintre aceştia au încetat activitatea.

Atestarea produselor tradiţionale se face prin Ordinul ministerului agriculturii nr. 690/2004. Programul judeţean doreşte să încurajeze micii producători de la sate şi să le uşureze calea pe care trebuie să o urmeze când vor să îşi atesteze un produs ca fiind tradiţional. Acesta trebuie să fie obţinut din materii prime tradiţionale, să prezinte o compoziţie tradiţională, iar producţia sau prelucrarea să fie printr-un procedeu tehnologic tradiţional.

Paşii pentru a înregistra un produs tradiţional

Pentru a fi atestat, produsul trebuie să fie conform unui caiet de sarcini. Acesta va conţine numele produsului, descrierea metodei de producţie, inclusiv a naturii şi a caracteristicilor materiei prime, ale ingredientelor sau a metodei de preparare, elemente care să prezinte evaluarea caracterului tradiţional şi cerinţele minime şi procedurile de verificare şi control ale tradiţionalităţii.

Cererea de înregistrare a produsului tradiţional, care include caietul de sarcini, trebuie depus la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Direcţia va verifica, apoi, dacă într-adevăr sunt respectate cerinţele, iar atestatul va fi eliberat de către MADR, gratuit. În cadrul programului de promovare, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală va acorda consultanţă unui grup de producători pentru protejarea denumirii produsului şi pentru întocmirea Caietului de sarcini a produsului tradiţional Brânză Telemea de Sibiu.

Probleme cu direcţia sanitară

Metodele tradiţionale de producţie nu sunt tocmai agreate de inspectorii sanitar-veterinari. Drept urmare, atestatul obţinut de agenţii economici în baza Ordinului MADR nr. 690/2004 nu a fost recunoscut de către ANSVSA, decât în 2008. Atunci Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a emis un ordin prin care se acordă derogări unităţilor care realizează produse tradiţionale. Întârzierea aceasta de a recunoaşte atestatul, a dus la scăderea numărului de producători care au solicitat să fie atestaţi. Conform Regulamentului Consiliului Europei 852/2004, încă din anul 2007, de la aderarea României la UE, inspectorii sanitar veterinari ar fi trebuit să acorde derogări care să permită utilizarea metodei tradiţionale.

Dispariţia produselor tradiţionale

Din cei 38 de agenţi economici din Sibiu care au solicitat acest atestat, nouă nu mai funcţionează. Şapte agenţi au atestat 37 de produse lactate, din care mai sunt în funcţiune cinci agenţi economici. În cazul produselor de carmangerie, patru agenţi au atestat 34 de produse. Doar trei mai sunt în funcţiune. 22 de agenţi au primit atestatul pentru 143 de produse de panificaţie, dar mai au activitate doar 18 agenţi. În domeniul bere trediţională, un singur agent din judeţ a primit atestatea pentru trei sortimente de bere. Alţi doi agenţi au cerut atestarea a patru sortimente de ţuică şi rachiuri naturale. Un singur agent economic a cerut atestarea pentru miere de albine iar acesta nu mai funcţionează. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul conservelor de legume tradiţionale.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav