Somatii pentru morti de la CJAS E-mail
Somatii pentru morti de la CJAS
Zeci de sibieni s-au îngrămădit, zilele acestea, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, să îşi lămurească situaţiile financiare. 
Aproximativ 17.000 au primit de la sfârşitul anului 2010 sau vor primi, în următoarea perioadă, somaţii de plată a contribuţiilor la Fondul de Sănătate pe ultimii cinci ani, în urma obţinerii de alte venituri, cum sunt de exemplu dividendele sau chiriile. Aceştia riscă să fie executaţi siliţi, dacă nu plătesc datoriile.
Cei mai loviţi sunt pensionarii, cărora datoriile de câteva mii de lei le pot da bugetul peste cap pentru multe luni de acum înainte. În unele cazuri, CJAS a trimis somaţii de plată şi unor persoane decedate. Este cazul unei femei care a murit în iulie 2009 şi pe adresa căreia a venit o somaţie de plată, în 21 decembrie 2010, a aproape 1.200 de lei, pentru 2006-2009. Din această sumă, aproape 600 de lei sunt majorările de întâriere şi 76 de lei penalităţile. Termenul de plată, se arată în somaţie, este de 15 zile, dacă nu se vor aplica măsurile de executare silită. 

Asociaţia Forumul Solidarităţii Sociale a Pensionarilor din Sibiu a început să strângă semnături pentru a înainta un memoriu Prefecturii şi apoi Ministerului Sănătăţii, pentru a scuti pensionarii măcar de plata majorărilor şi penalităţilor. Conducerea asociaţiei spune că sute de pensionari li s-au adresat în ultimele zile şi au angajat un avocat, pentru a-i susţine în instanţă pe cei care se mai încadrează în termenul legal de 15 zile pentru a depune constestaţie. Fiindcă majoritatea au primit înştiinţările în jurul Crăciunului, doar 40 de pensionari vor putea ataca în instanţă. „Noi suntem cei mai conştiincioşi plătitori de taxe. Pensionarii s-au dus din primele zile ale anului să îşi plătească datoriile, din pensii mici, dar nu au vrut să fie datori. (...) Ei sunt de acord să plătească şi aceste datorii, dar nu au fost anunţaţi, în tot acest timp. S-a descoperit acum, că sunt în criză de bani, şi i-a prins iar pe pensionari. Repet., ei sunt de acord să plătească, dar fără majorări şi penalităţi. Sunt atâtea societăţi de stat, CFR, minele din Oltenia, Rovinari, care nu au plătit de ani de zile contribuţiile sociale. Pentru ei au făcut somaţii cum au făcut pentru pensionari? Ei nu au ştiut că trebuie să plătească, nu au primit nicio înştiinţare în perioada 2006-2009. Penalizările sunt mai mari decât datoriile, în multe cazuri. Au ajuns să cerşească bani de la cei mai amărâţi", a spus Gheorghe Georgescu, preşedintele asociaţiei. 
Avocatul asociaţiei, Horaţiu Marin, a explicat că somaţiile sunt nule, din punctul său de vedere, întrucât nu au la bază o decizie de impunere. Iar în cazul pensionarilor, Legea 95/2006 nu se mai aplică de la 1 iulie 2008, şi totuşi CJAS a calculat majorări şi penalităţi. În unele cazuri, calculele sunt greşite.Marin a găsit şi somaţii în care majorările 
au fost calculate pentru 864 de zile pe an. „Mulţi nu au avut curajul să meargă în instanţă, dar măcar să meargă la Casa de Pensii pentru o recalculare, pentru că dacă somaţia a venit după 1 ianuarie 2011, atunci contribuţiile pentru 2005 s-au prescris. Iar pentru ce revine anului 2008, şase luni s-au anulat. Nu ştim baza de calcul, nu au vrut să ne-o zică (n.r. CJAS). Cei de la Casa de Pensii le spun pensionarilor să achite oricât de puţin, însă dacă plătesc înseamnă că e o acceptare tacită. Din partea unei instituţii a statului nu mi se pare moral", a explicat Marin.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav