Somer la 45 de ani ~ Incotro E-mail
somer la 45 Fă-te avocat! Sau doctor! Nu-ţi murdări mâinile! Învaţă! Câţi dintre noi nu am auzit aceste îndemnuri în timpul şcolii? Şi câţi dintre noi nu am făcut acest lucru? Sunt mulţi cei care au învăţat pe rupte şi, la câţiva ani după ce au terminat şcoli multe, s-au ales cu câţiva lei din şomaj. Atunci, pentru a supravieţui, şi-au zis că cel mai bine se fac dulgheri sau zidari. Sau orice altceva. Dar nu şomeri. „Pentru că e preferabil să ai mâinile murdare decât să mori de foame”. E o frază pe care am auzit-o de foarte multe ori. De fiecare dată, însă, cu resemnare din partea absolventului de facultate „Magna Cum Laudae” în faţa unui destin pentru care nu se pregătise.

Studii contra meserie, raport de 1:10

Cât de mult are de aşteptat un sibian cu studii superioare pentru a primi un loc de muncă? Destul de mult. Statisticile arată că la 10 joburi oferite, doar unul este pentru studii superioare. Este, pe undeva, un lucru normal. Un şef are mai mulţi subalterni. Cu toate că statisticile arată în acest fel, reprezentanţii firmelor de recrutare, dar şi cei de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă arată că specialiştii se angajează mai uşor, chiar la 45 de ani, faţă de cei care au o calificare şi aceeaşi vârstă. În statisticile AJOFM sunt înscrişi 4.503 şomeri care au vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani. Doar 210 şomeri din această categorie au studii superioare. La categoria de vârstă 50 – 55 de ani, sunt 2.454 de şomeri, dintre care 128 au studii superioare. În ceea ce priveşte categoria de vârstă de peste 55 de ani, aici primesc indemnizaţie 969 de sibieni, dintre care 36 au facultate.

Şanse mai mari pentru specialişti

„Dacă vorbim de specialişti, de manageri, atunci şansele lor de angajare la 45 de ani sunt foarte mari, pentru că vorbim de oameni care pot fi la această vârstă în vârful carierei. Au o anumită experienţă şi sunt oameni de decizie. Pe când pentru cei fără calificare, este destul de greu. Angajatorii preferă să califice un tânăr decât un şomer de 45 de ani sau peste această vârstă”, spune Bogdan Florea, director general la Trenkwalder Sobis, cea mai importantă companie de resurse umane din Sibiu. Reprezentanţii AJOFM recunosc şi ei că este mai greu să găsească joburi pentru persoane trecute de 45 de ani, mai ales dacă nu au o specializare care să mai fie cerută. „De obicei, şomerii la această vârstă sunt monocalificaţi şi sunt mai puţin mobili atunci când vine vorba de recalificare. Pe de altă parte, sunt mai responsabili, pentru că la 45 de ani au o familie de întreţinut şi poate tocmai din acest motiv au un impuls mai mare de angajare”, a spus Ovidiu Ogrean, din partea AJOFM Sibiu.

Bursă pentru şomeri de 45 de ani

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu organizează vineri, 26 martie, „Bursa locurilor de muncă pentru şomerii peste 45 de ani” în Sibiu, la sediul AJOFM din strada Morilor nr. 51A şi în Mediaş, la Casa Schuller, Piaţa Regele Ferdinand I, începând cu ora 10. „Această măsură activă pentru combaterea şi prevenirea şomajului se adresează în mod deosebit şomerilor în vârstă de peste 45 de ani, dar este deschisă tuturor celor care nu au un loc de muncă şi doresc să se angajeze. Participarea, atât a reprezentanţilor agenţilor economici cât şi a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, este gratuită”, a mai spus Ovidiu Ogrean.

AJOFM a trimis invitaţii la 100 de agenţi economici din judeţ. Dintre aceştia au confirmat prezenţa la bursă 25, dintre care 11 la Sibiu şi 14 la Mediaş. Aceştia au pus la dispoziţie 157 locuri de muncă vacante - 87 la Sibiu şi 70 la Mediaş. Cele mai multe locuri de muncă - 143 sunt pentru persoane fără studii superioare. Se caută confecţioner îmbrăcăminte, marochiner, ambalator manual, dulgher, zidar, agent asigurare, tricoter, operator calculator, bucătar, confecţioneri textile, confecţioneri încălţăminte şi muncitori necalificaţi. Alte 14 posturi sunt pentru persoane cu studii superioare. Se caută inginer producţie, inginer automatizări, inginer mentenanţă, inginer electronist şi economist. Prin intermediul bursei destinată şomerilor în vârstă de peste 45 ani organizată anul trecut au fost încadrate 42 persoane.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav