Spitalul intra in colaps E-mail
Spitalul in colaps Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu are nevoie de aproximativ 7,5 milioane de lei pe luna pentru a functiona la parametri normali. In plina criza economica si financiara, spitalul sibian a beneficiat, in acest an, de finantarea optima doar in lunile iulie si august. Din septembrie, sumele alocate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate au redevenit insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor. Drept urmare, cadrele medicale nu si-au mai primit tichetele de masa si salariile de merit.

Iarna se anunta extrem de grea pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Sibiu. Nici toamna nu a fost usoara, in conditiile in care subfinantarea a fost de ordinul milioanelor. Numai in luna septembrie, suma alocata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a fost mai mica decat cea necesara cu 3,3 milioane de lei.

Pentru acoperirea cheltuielilor lunare, Spitalul are nevoie, lunar, de 7,5 milioane de lei. Numai utilitatile costa cam 350.000 de lei, insa costurile cresc, in lunile de toamna-iarna, cu aproximativ 150.000 de lei pe luna. De asemenea, pentru medicamente se cheltuie lunar, in medie, in jur de 600.000 de lei, dupa cum precizeaza Horatiu Cojocaru, director financiar-contabil al Spitalului. Dar suma poate creste semnificativ, de la o luna la alta, in functie de complexitatea cazurilor care ajung la spital. La toate acestea se mai adauga si cheltuielile cu materialele sanitare, reactivi, dezinfectanti, service la aparatura medicala, transport si prestari servicii.

Costuri neprevazute

Pe langa cheltuielile uzuale, apar si situatii neprevazute, in care sunt internati pacienti care au nevoie de tratamente foarte costisitoare. In cursul acestui an, au existat sapte cazuri pentru care costurile tratamentului de specialitate s-au situat in jurul sumei de 100.000 de lei. Cea mai mare suma cheltuita pentru un pacient a fost de 150.000 de lei, reprezentand investigatii de laborator, medicamente, materiale sanitare, interventii chirurgicale si spitalizare. Pacientul are 54 de ani si a fost internat in Sectia Clinica de Oncologie.

Prime si tichete taiate

In acest an, SCJU Sibiu a functionat „la cota de avarie" mai bine de sapte luni. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a alocat sumele necesare acoperirii cheltuielilor doar in lunile iulie si august. In luna septembrie, Spitalul a primit doar 4,2 milioane de lei, desi ar fi avut nevoie de cel putin 7,5 milioane de lei. In consecinta, cei 1.748 de angajati ai SCJU Sibiu nu si-au mai primit tichetele de masa si salariile de merit pe luna septembrie, iar prima de stabilitate nu s-a mai alocat pentru semestrul al doilea. Sumele aferente drepturilor salariale se ridica la 1,91 milioane de lei, din care 1,5 milioane reprezinta cuantumul primelor de stabilitate, 200.000 de lei contravaloarea tichetelor de masa, iar 110.000 de lei salariile de merit.

Sindicalistii mai spera

Presedintele Uniunii Sindicale Judetene Sanitas Sibiu, Dan Pirnoiu, este revoltat de situatia din sistemul sanitar, dar inca mai spera ca lucrurile sa se rezolve, in final. „Pe moment nu sunt resusrse, dar vom contoriza toate sumele si speram ca angajatii sa-si primeasca sumele aferente drepturilor salariale", spune Pirnoiu. Liderul Sanitas sustine ca SCJU este singurul spital din judet care nu a acordat tichetele de masa deoarece costurile sunt foarte mari.

Pirnoiu e ingrijorat

Pe de alta parte, Dan Pirnoiu se arata ingrijorat de soarta sistemului sanitar din Romania, in prag de iarna. „In momentul de fata, sistemul sanitar e la pamant. Nu avem vaccin antigripal si nici vaccin pentru hepatita C. Toate neglijentele astea duc la costuri si mai mari", avertizeaza liderul Sanitas Sibiu. Pirnoiu acuza clasa politica de totalul dezinteres pe care il manifesta fata de sistemul sanitar, liderii politici fiind mult mai preocupati de campania electorala, in aceste momente grele pentru populatie.

Deficit de cadre medicale

Ingrijorarea presedintelui Sanitas Sibiu este legata si de criza de personal cu care se confrunta toate spitalele din judet. Din ce in ce mai multi medici si asistente medicale renunta sa mai lucreze in spitale publice sau sa-si mai continue cariera medicala in tara, din cauza salariilor prea mici. Ei prefera sa plece in Italia, Germania, Franta sau Anglia, unde sunt mult mai bine platiti. „In ultima luna, deficitul de cadre medicale pe intreg judetul a fost de 400 de oameni, iar cifra este in crestere. La Spitalul Judetean sunt lipsa vreo 200 de cadre medicale. Angajari nu se mai pot face pentru ca posturile sunt blocate. Nu ne putem permite sa ne jucam cu sistemul sanitar, chiar daca suntem in criza", afirma Dan Pirnoiu, ingrijorat.

Dan Pirnoiu, presedintele Sanitas Sibiu

„Nu se poate ca pacientul sa-si cumpere medicamente, hrana si doctorii din banii lui. Pana si alocatia de hrana pentru puscariasi a ajuns sa fie mai mare decat alocatia de hrana pentru pacientii din spitale".

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav