Studenti nemultumiti de burse E-mail
studenti nemultumiti de burse Studentii de la Facultatea de Inginerie a Universitatii „Lucian Blaga" din Sibiu sunt suparati pe conducerea facultatii deoarece le-au scazut bursele, incepand cu acest an universitar, in vreme ce taxa de regie pentru camine a crescut. Explicatia este foarte simpla. Fondul pentru burse este acelasi, insa a crescut numarul studentilor care beneficiaza de acest ajutor.

Daca in anul universitar 2008/2009 bursa de merit era de 310 de lei, in acest an universitar, 49 de viitori ingineri primesc mai putin cu 10 lei, adica 300 de lei. In ceea ce priveste bursa de studiu, daca anul trecut, studentii primeau 265 de lei, anul acesta, 341 de studenti, primesc mai putin cu 15 lei, adica 250 de lei. Studentii la Inginerie care primesc burse sociale sunt insa cei mai afectati. Daca initial primeau lunar 200 de lei, acum ei mai beneficiaza doar de 175 de lei. „Sunt nemultumita deoarece a crescut chiria la camin si au scazut bursele. Eu cu ce bani mai raman sa platesc scoala, regia la camin si mai trebuie sa mai cumpar si carti. Nu numai eu sunt nemultumita. In situatia mea mai sunt zeci de studenti", a spus indignata Adriana D., studenta in anul al IV-lea la Facultatea de Inginerie.

La limita regulamentului

Prof. univ. dr. ing. Valentin Petrescu, prodecanul Facultatatii de Inginerie, sustine ca banii de care dispune, se incadreaza perfect in regulamentul de acordare a burselor, potrivit unui act emis de ULBS si editat in acest an. „Ca si cuantum, noi ne incadram in regulament, nu este niciun fel de problema. In regulament se arata ca, pentru bursele de merit, pragul limita este de 300 de lei, iar pentru bursele de studiu, pragul limita este de 250 de lei", a spus profesorul care se ocupa de activitatea cu studentii. Daca anul trecut a fost alocat la Facultatea de Inginerie, un fond total de burse, de 123.480 de lei, in acest an, in conturile ULBS sunt disponibili 123.400 de lei, pentru un numar de 515 studenti. Astfel ca, in acest an universitar „s-au tras" din banii pentru bursele studentilor cu state vechi, pentru a aloca burse unui numar de 16 studenti, care sunt anul I la Inginerie.
Dovada de colegialitate

Prodecanul Facultatii de Inginerie mai spune ca inainte ca bursele sa scada, a fost anuntat fiecare reprezentat al studentilor, de la fiecare specializare, iar ei au fost de acord ca si colegii lor de anul I sa primeasca burse, in conditile in care ceilalti studenti vor primii bani mai putini. „M-am consultat cu Barsan, unul dintre reprezentantii studentilor de la Inginerie, cu domnisoara Elena Tatu, reprezenatanta studentilor de la Ingineria Economica si cu ceilalti reprezentanti, si au fost de acord cu scaderea burselor. E treaba lor daca si ei, la randul lor, au transmis vestea studentilor", spune Petrescu. Din spririt de colegialitate, reprezentantii studentilor au votat pentru scaderea burselor, in conditiile in care si colegii lor mai mici vor primii burse.

Studenti norocosi

Studentii de elita ai Facultatii de Inginerie sunt singurii care nu au fost afectati. Bursele lor nu au scazut, dar nici nu au mai crescut, cu alte cuvinte s-au mentinut la acelasi nivel de 400 de lei. „Sapte studenti de-ai nostrii primesc burse de performanta lunar, in valoare de 400 de lei. Criteriul de acordare e ca studentul sa nu aiba media mai mica de 9,50", explica Petrescu.

Burse cu intarziere

O alta problema cu care se confrunta studentii este aceea ca banii alocati pentru burse ajung cu intarziere in buzunarele studentilor, din cauza birocratiei tipic romanesti. In mod normal fiecare student trebuia sa incaseze banii lunar, de pe un card bancar, dar studentii incaseaza banii cu foarte mari intarzieri. Aproape in fiecare an, bursele intra in conturile studentilor cu trei luni intarziere. Astfel ca, banii alocati in luna septembrie, ajung la invatacei doar in luna decembrie, inainte de vacanta de iarna. „Se intarzie datorita faptului ca studentii nu vin din timp sa ne comunice contul bancar si banca comerciala unde au si contul si unde prefera sa li se vireze banii", explica prodecanul Facultatii de Inginerie, Valentin Petrescu.

Regia de camin a crescut

Pe cand bursele studentilor de la Inginerie scad, regia de camin creste. Potrivit directorului administrativ al Facultatii de Inginerie, Nicolae Turcu, viitorii ingineri sunt cazati in caminele studentesti 2 (de pe bulevardul Victoriei), 5 (Energetic) si caminul 7 (Carol). In caminul studentesc nr. 2 chiria a crescut pentru studentii la buget, cu 15 lei. In caminul studentesc nr. 5, a crescut cu 20 de lei, iar in caminul nr. 7, chiria a crescut tot cu 15 lei fata de anul trecut, pentru studentii care sunt la locurile bugetate de stat.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav