Studentie in chirie E-mail
studenti in chirie Aproximativ 400 de studenti ai Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu care au depus cerere de cazare in caminele studentesti au ramas pe drumuri, din cauza locurilor insuficiente. Ei au inceput "vanatoarea" de garsoniere si apartamente, in cautarea celor mai ieftine chirii. Din pacate, insa, preturile n-au scazut prea mult pe piata imobiliara, fata de anul trecut.
Doar 1.850 de studenti ai Universitatii "Lucian Blaga" au fost cazati in caminele studentesti sau internatele liceelor.

Numai 1.800 de studenti ai Universitatii „Lucian Blaga" din Sibiu au avut norocul de a fi cazati in cele sapte camine studentesti, in anul universitar care incepe maine. Alti 50 de studenti au reusit „sa prinda" locuri in internatele liceelor. Ei vor plati intre 110 si 490 de lei pe luna pentru regia in camin. Insa aproximativ 400 dintre studentii care au depus cerere de cazare in camine au ramas pe dinafara, fiind nevoiti sa-si caute gazda. Mai mult de jumatate dintre cei 25.000 de studenti inscrisi la ULBS frecventeaza cursuri la zi in facultatile sibiene.

Locuri libere, la Alma Mater

Daca la ULBS este criza de locuri de cazare, la Universitatea „Alma Mater", mai sunt locuri disponibile in camin. Din cei 3.750 de studenti inscrisi la cele 15 programe de studii, doar 127 au solicitat si au primit un loc de cazare. „Alma Mater" mai are posibilitatea sa cazeze inca 73 de studenti ai universitatii, insa nu mai sunt solicitari. „In acest an universitar, avem posibilitatea sa cazam 200 de studenti ai Universitatii Alma Mater din Sibiu, prin contractul pe care l-am incheiat cu Colegiul National de Industrie Alimentara Terezianum, insa doar 127 au solicitat loc de cazare", precizeaza rectorul Universitatii „Alma Mater", Nicolae Georgescu.

„Cantemir" nu ofera cazare

La Universitatea Romano-Germana (Roger), doar 30 din cei 1.300 de studenti inscrisi au solicitat un loc de cazare pentru acest an universitar. Acestia sunt cazati tot la internatul Colegiului de Industrie Alimentara Terezianum, in schimbul sumei de 150 de lei pe luna. Mai ghinionisti sunt cei 800 de studenti de la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir", Facultatea de Geografia Turismului. Ei nu au posibilitatea sa se cazeze in niciun camin, deoarece unitatea de invatamant nu asigura locuri de cazare pentru studenti.

Pretul chiriilor a scazut

Cei care n-au avut norocul sa primeasca un loc intr-un camin studentesc sunt nevoiti sa-si caute gazda. Oferta imobiliara este generoasa la capitolul inchirieri de garsoniere sau apartamente. Multi dintre studenti prefera sa inchirieze cate un apartament de 2 sau 3 camere, pe care sa-l imparta cu mai multi colegi sau prieteni. Preturile variaza in functie de cartier si de dotarile din locuinte. Astfel, cu 150-175 de euro se poate inchiria o garsoniera dotata cu toate utilitatile, intr-o zona centrala. Preturile la chirii au mai scazut, fata de anul trecut, dar nu cu mult. „Daca anul trecut, in aceeasi perioada a anului, se putea inchiria o garsoniera intr-o zona buna, cu toate dotarile necesare, cu 180 de euro, acum se inchiriaza cu 150 de euro. Dupa parerea mea, sibienii sunt destul de conservatori si nu prea lasa din pret asa usor", precizeaza agentul imobiliar Anca Baju, de la agentia imobiliara Pitas. Pretul chiriilor la apartamentele cu doua camere a scazut simtitor, cu aproximativ 20% fata de lunile de primavara. Daca in perioada martie-aprilie, chiria la un apartament cu doua camere era in jur de 250 de euro, acum nu este mai mult de 180-200 de euro.

Oferta bogata

De regula, studentii prefera sa caute apartamente mai ieftine pe internet sau la anunturile de mica publicitate din ziare, decit sa apeleze la agentiile imobiliare, care percep comisioane din tranzactiile imobiliare efectuate. Rubricile de inchirieri din ziare contin zeci de anunturi care mai de care mai tentante. De exemplu, pentru o camera nemobilata, baie, bucatarie si hol „la casa", in Cartierul Vasile Aaron, chiria este de 180 de euro pe luna. In zona centrala, pe strada Timotei Popovici, o locuinta cu doua camere, baie si bucatarie, costa tot 180 de euro pe luna. Preturile sunt negociabile „doar la fata locului, nu prin telefon", precizeaza proprietarul.

Tarife de cazare

Studentii de la ULBS care sunt cazati in caminele universitatii platesc tarife diferentiate in functie de gradul de confort. Cei care au fost admisi pe locurile bugetate achita taxe mai mici decat cei de pe locurile cu plata.

• Caminul nr. 1

- studenti bugetari - 135 de lei

- studenti cu taxa - 195 de lei
• Caminul nr. 2 si Caminul nr. 4

- studenti bugetari - 155 de lei

- studenti taxa - 215 lei

• Caminul nr. 5

- studenti bugetari - 125 de lei

- studenti taxa - 180 de lei

• Caminul nr. 7

- studenti bugetari - 120 de lei

- studenti taxa - 180 de lei

• Caminul Facultatii de Teologie

- studenti bugetari - 110 lei

- studenti taxa - 170 de lei

• Caminul nr. 3

- studenti bugetari - 430 de lei

- studenti taxa - 490 de lei

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav