SUA este tara posibilitatilor daca esti serios E-mail
daniel szasz După ce s-a afirmat pe toate planurile în România şi a câştigat cam toate concursurile pe care le putea câştiga aici, sibianul Daniel Szasz a plecat în Statele Unite ale Americii.

Unde, în scurt timp, a devenit prim-solist al Orchestrei Simfonice din Alabama. Unde este respectat şi ţinut la loc de cinste de americani. Nu a uitat însă Sibiul şi în colaborare cu Filarmonica de Stat de aici organizează anula Zilele Româno-Americane.

Reporter: Ce oportunităţi profesionale vi s-au deschis în SUA şi în Romania nu găseaţi?

Daniel Szasz: Mult mai numeroase, nu se poate compara, cel puţin cu România anilor 90. SUA este ţara posibilităţilor şi oportunităţilor, dacă eşti serios şi valoros în domeniul tău. Ca şi muzician, aici ai acces mult mai uşor şi mult mai des la artişti "superstar" din ziua de azi (de ex. Yo-Yo Ma, Itzhak Perlman, Joshua Bell, Gil Shaham, Bobby McFerrin, Wynton Marsalis, etc.) precum şi de nişte profesori importanţi, bineînţeles pe lângă oportunităţile personale de concerte, iar acesta este un lucru foarte important şi a fost unul din motivele pentru care am ajuns acolo.

Rep.: De ce aţi ales SUA?

D. S. De fapt SUA "ne-a ales" pe noi... Am venit În Ohio cu o bursă de studii.

Rep.: Dacă eu v-aş spune că vreau să emigrez în SUA ce sfat mi-aţi da? M-aţi încuraja să plec sau nu?

D. S.: Nu pot să vă dau un sfat, asta dumneavoastră trebuie să ştiţi cel mai bine, depinde de mulţi factori personali.

Rep.: Vă lipseşte ceva de acasă, din Sibiu? Ce anume?

D. S.: Prietenii, oraşul, mâncarea...

Rep.: Cât de des reveniţi în Sibiu?

D. S.: În general, o data pe an. Acum vreo șapte ani împreună cu Filarmonica din Sibiu şi cu ajutorul şi susţinerea directorului Filarmonicii, domnul Ioan Bojin, am înfiintat un festival de vară anual “Zilele muzicale româno-americane” la care particip în fiecare an.

Rep.: Ce ştiri şi informaţii din Sibiu răzbat până la dumneavoastră?

D. S.: Încerc să fiu la curent cât se poate cu ce se mai întâmplă în ţară, prin intermediul TVR Interaţional sau pe internet, iar despre Sibiu mai aflu câte ceva de la prietenii mei cu care stau în contact.

Rep.: Ce proiecte viitoare muzicale aveti? Sibienii când vă vor putea vedea cântând din nou?

D. S.: Programul nostru de aici din Alabama este foarte încărcat, avem în medie 2-3 concerte pe săptămână, iar pe lângă asta eu personal mai am de cântat şi alte concerte camerale sau solist cu alte orchestre din SUA. La Sibiu, vin în fiecare an împreună cu încă câţiva muzicieni americani şi cântăm mai multe concerte în cadrul festivalului “Zilele muzicale româno-americane” care anul acesta se va desfăşura spre sfârşitul lunii iunie. Toţi colegii mei americani care au vizitat România şi Sibiul au fost impresionaţi de oraş, oameni, şi multi dintre ei revin foarte des, de exemplu trompetistul John McElroy va reveni să cânte la Sibiu pentru a şaptea oară.

Rep.: Cum decurge o zi obișnuită pentru dumneavoastră?

D. S.: Familia. Studiu. Repetiţii. Concerte....

Rep.: Sunt 13 ani de când sunteţi “concertmaster” al Orchestrei Simfonice din Alabama. Cât de "înrădăcinat" va simţiţi în SUA?

D. S.: Primii 10 ani sunt mai grei.... Bineînțeles că este greu să te obișnuieşti cu un nou stil de viaţă, de cultură, mentalitate, limbă, mâncare, etc. Noi trăim acum în SUA de 17 ani, unul din copii noştri a fost născut aici, iar celalalt a avut 3 luni când am ajuns în SUA, deci “am început” să ne obişnuim... Totuşi, des ne este dor şi de casă şi de Sibiu!

Rep.: În toata cariera dumneavoastră internaţională, cât de dese au fost momentele în care să vă simţiţi mândru că sunteţi român şi sibian. Dar momente în care să vă simţiţi jenat de unele fapte ale conaţionalilor dumneavoastră au existat?

D. S.: Eu am fost şi sunt întotdeauna mândru de ţara mea şi pentru că sunt sibian, indiferent de faptele conaţionalilor mei. Acţiunile negative ale unora nu pot fi generalizate la o întreagă ţară, dar din păcate aceste acţiuni negative sunt mult mai des mediatizate în întreaga lume decât celelalte pozitive.

Casetă citat:

“Pentru mine Sibiul este cel mai frumos oraş din lume, este oraşul unde m-am născut şi am crescut, este oraşul meu de suflet, şi astept cu nerăbdare să-l revăd la vară”, Daniel Szasz, violonist

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav