Sunt 99 % dedicat mass~media ~ Si la biserica imi fac treaba E-mail
Mihai Petian În nomenclatorul profesiilor din România încă nu apare cea de preot-jurnalist sau preot – prezentator TV, dar este pe cale de apariţie, cel puţin în Sibiu.

Pun pariu că nu vă aşteptaţi ca părintele pe care îl vedeţi în fiecare duminică la slujbă să aibă şi alte gânduri decât cele duhovniceşti. Spre exemplu, să iasă de la liturghie şi să se gândească la ce subiecte de interes public să abordeze astăzi în ziar sau la radio, de la cine să ia declaraţii sau pe cine să invite în seara aceasta în emisiune.

Părintele Mihai Petian, spre exemplu, păstoreşte biserica de pe strada Onceşti. În paralel, prezintă în fiecare luni de la ora 20:30, pe TV Sibiu, emisiunea „Credinţă şi viaţă”. Spune sincer, din capul locului, că şi-ar dori ca în meseria de jurnalist să fie un fel de Cristian Tabără al Sibiului. Şi-a făcut botezul ca şi invitat la o emisiune TV. A trecut peste emoţii şi a ajuns să invite el pe alţii în propia emisiune. „Am fost invitat să moderez slujba de Paşti, să comentez în timp ce sunt prezentate imaginile, tot ce se întâmplă, de ce Înalt Prea Sfinţia sa face gestul respectiv, ce semnificaţie are alt gest şi aşa mai departe. Am avut mari emoţii la început dar cu timpul m-am obişnuit şi am rămas”, povesteşte părintele-prezentator TV.

Când vine vorba despre întruchiparea preotului-jurnalist sută la sută părintele Cătălin Dumitrean este ilustrarea perfectă. Să vedeţi numai biroul lui, în care ajungi după ce treci printr-un studio radio - TV: o masă, două scaune, patru telefoane mobile (trei Nokia şi unul Samsung) dintre care două sună aproape non-stop, două lap-topuri şi un microfon de radio profesional. Toate lângă un creion, câteva coli de hârtie şi un memory-stick pe care află de la părinte că se găsesc nişte poezii pregătite să intre într-un ziar. Are 19 ani de experienţă în presă, a fost mai întîi jurnalist şi apoi preot, s-a specializat în străinătate, iar în prezent face emisiuni Radio şi TV pentru Trinitas – trustul de presă al Patriarhiei Române. Unde să mai pui că este blogger, lucrează în paralel la câteva publicaţii şi îndeplineşte şi funcţia de consilier mass-media al ÎPS Laurenţiu Streza.

„În Sibiu, din ’97 am activat în trustul Eveniment şi timp de opt ani am avut emisiunea „Flori de Pateric”. Era un adevărat show, cu telefoane de la spectatori, dezbateri aprinse pe toate subiecte, inclusiv negative la adresa bisericii, făceam rating, acesta şi este unul din motivele pentru care în 2005 şi 2006 am primit premiul de Emisiunea Anului”, spune părintele Dumitrean. Pentru Trinitas TV şi postul de Radio al Patriarhiei de cele mai multe ori subiectele vin de la Bucureşti, dar întotdeauna primesc binecuvântarea ÎPS Laurenţiu Streza.

„Acem libertate totală în ceea ce priveşte subiectele, nu poate fi vorba despre nicio cenzură, dar primim binecuvântarea din partea ÎPS Laurenţiu, care este foarte deschis spre mass-media. Orice lucru bun are nevoie de binecuvântare”, mai spune părintele Dumitrean. Săptămâna trecută când l-am vizitat părintele pregătea câteva emisiuni legate de Sărbătoarea Sfântului Nicolae.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav