Suntem tot mai bolnavi si mai grasi E-mail
tot mai bolnaviNumărul copiilor obezi în județul Sibiu s-a triplat din 2007 până în prezent.

Numărul sibienilor bolnavi de diabet zaharat a crescut cu aproape 50 la sută din 2005 până anul trecut. Sibienii acordă tot mai puțină importanță sănătății lor iar criza economică nu-i face decât să pună pe masă alimente de o calitate mai slabă. Care apoi se vor regăsi tot în starea lor de sănătate.

V-ați întrebat vreodată de ce pe eticheta de la pâinea obișnuită, cumpărată fie de la chioșcul de la colț, fie de la hiper-marketul din centrul comercial, nu scrie doar apă, făină, drojdie și sare? De ce eticheta cu ingredientele din ziua de astăzi de la pâine se întinde de o jumătate de pagină? Pentru că, la fel ca în cazul oricăror altor produse de larg consum, pentru a reduce costurile, producătorii reduc și calitatea ingredientelor, iar efectele se văd în organismul nostru. 

Conform evoluției cazurilor de boli cronice în județul Sibiu, centralizate de Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu, în anul 2007 în județul Sibiu erau înregistrați oficial, și se tratau pentru asta, 280 de copii cu vârstele cuprinse între 7 și 18 ani. Numărul acestora a crescut în 2008 la 603 cazuri pentru anul trecut să ajungă la 862 de copii obezi. ”Pentru a opri aceste tendințe avem nevoie de acțiuni la nivel populațional, comunitar și instituțional” crede Ioan Manițiu, directorul DSP Sibiu.

Obezitatea afectează în mod foarte grav corpul ducând la apariția și altor boli. Spre exemplu, hipertensiunea și diabetul zaharat sunt boli conexe obezității iar ”la Sibiu există o curbă ascendentă în privința acestor boli conexe” mai spune Ioan Manițiu. În ceea ce privește distribuția cazurilor de diabet zaharat în județul Sibiu, rămași în evidență în cabinetul de nutriție și diabet, se poate observa clar o creștere în ultimii ani. Dacă în anul 2005 în județ existau înregistrați 11.730 de sibieni bolnavi de diabet zaharat, numărul lor a crescut în 2006 la 12.274, apoi a urcat la 13.819 bolnavi în anul 2007 și a ajuns în anul 2008 la nu mai puțin de 15.529 de bolnavi. Situția nu s-a ameliorat deloc nici anul trecut, dimpotrivă ea a crescut ajungând la 16.765 de bolnavi de diabet zaharat în județul Sibiu. Și mai îngrijorător este faptul că în 2008 spre exemplu dintre cei bolnavi 21 erau copii cu vârste de până în 14 ani.

O întâlnire privind sănătatea locuitorilor județului Sibiu, în special starea de sănătate a copiilor, a avut loc recent la Prefectura Sibiu, la eveniment participând și Carmen Domnariu, directorul coordonator al Centrului Regional de Sănătate Publică Sibiu. ”Nu dorim să aducem ceva nou în județul Sibiu ci să împrumutăm din experiența altor țări care au politică privind alimentația sănătoasă de tradiție deja: Norvegia, Suedia și Finlanda. Cum ne așternem astăzi așa dormim mâine. Suntem pe tendințe de creștere a riscurilor de îmbolnăvire. Se pare că la copii contează foarte mult norma de gașcă”, spune și Carmen Domnariu.

Specialiștii sunt de părere că în combaterea obezității foarte important este ca procesul să înceapă încă din primii ani de viață. Cu cât o persoană se ferește de obezitate în copilărie cu atât cresc șansele care la maturitate să nu aibă de suferit din acest punct de vedere. ”Este un lucru deja cunoscut, cu cât te ții slab de mic, cu atât ai șanse să te ții slab vei fii mare”, mai spune Carmen Domnariu.


Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav