Targul de Fete de pe Muntele Gaina vechi de secole E-mail
targul de fete Târgul de Fete de pe Muntele Găina, atestat documentar în urmă cu aproape două secole, se va desfăşura, potrivit tradiţiei, în cel mai apropiat sfârşit de săptămână de praznicul Sfântului Ilie, sărbătorit în data de 20 iulie, respectiv în zilele de 18 şi 19 iulie.

Atestat documentar în 1816, târgul are cu certitudine o vechime mult mai mare, fiind cea mai cunoscută manifestare populară a românilor transilvăneni.

Anul acesta, Târgul de Fete se va desfăşura atât în localitatea Avram Iancu, cât şi pe platoul situat la 1.486 de metri altitudine, la întretăierea judeţelor Alba, Arad, Cluj şi Hunedoara.


Târgul de pe Muntele Găina a fost înregistrat de Consiliul Judeţean (CJ) Alba, în urmă cu doi ani, ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), cu drepturile şi obligaţiile ce decurg din aceasta.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că a considerat absolut necesară înregistrarea sărbătorii populare la OSIM, pentru a proteja imaginea, calitatea organizării şi desfăşurării acestei manifestări tradiţionale. De altfel, CJ Alba mai are două asemenea mărci, pentru o competiţie de schi şi un festival al cetăţilor dacice.

Manifestarea va debuta sâmbătă, 18 iulie, cu vernisajul expoziţiei "Sărbătoarea Muntelui Găina în perioada interbelică", ce va avea loc la Casa Memorială "Avram Iancu" din comuna ce poartă numele Crăişorului Munţilor. Programul va continua cu parada portului popular, prezentată de comunele Bucium, Daia Română, Galda de Jos, Jidvei, Sohodol şi Avram Iancu, urmată de finala festivalului - concurs "Cultură pentru cultură".

Seara, pe scena amenajată în centrul comunei, Irina Loghin şi Veta Biriş vor susţine câte un recital de muzică populară.

Tot sâmbătă seara, dar pe Muntele Găina, va începe programul destinat tinerilor, cu muzică şi jocuri de lasere şi lumini, spectacole pirotehnice şi concursuri surpriză, în cadrul "Nunţii pe munte". Aproape de miezul nopţii, va fi aprins şi cel mai mare foc de tabără din munţii Apuseni - "Focul îndrăgostiţilor".

Ziua de duminică va fi în totalitate dedicată manifestărilor ce vor avea loc pe Muntele Găina. Programul va debuta, la Crucea Iancului, cu un Te Deum în cinstea martirilor neamului, urmat de vernisarea expoziţiilor meşterilor populari prezenţi la târg. La ora 11.00, oficialităţile vor adresa mesaje de salut celor prezenţi pe Muntele Găina, după care va începe programul folcloric ce se va desfăşura în mai multe etape. La această ediţie a "Târgului de fete" a fost invitat să participe şi preşedintele Traian Băsescu, la iniţiativa preşedintelui Partidului Democrat-Liberal Alba, Mircea Hava.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav