Tatuatorii revin pentru Transilvania Tattoo Expo 2010 E-mail
transilvania tatto expo Sfârşitul lunii mai aduce la Sibiu o groază de artişti în tatuaje din toate colţurile lumii.

Ovidiu Popârţan s-a dat peste cap până a reuşit să creeze primul festival de gen în România. Unul inedit şi apreciat de public.

Reporter: De ce trebuie considerat tatuajul o artă?

Ovidiu Popârţan: Pentru că la fel ca orice alt domeniu al artei vizuale există o foarte mare posibilitate de a reda efecte, de a exprima aproape orice pe pielea umană. La fel cu poţi să faci un portret sau un peisaj sau orice scenă dinamică pe pânză sau pe orice alt suport, la fel o poţi reda pe pielea umană, fără niciun fel de diferenţă. Poate uneori chiar mult mai viu, mai plastic, mai realist.

Rep.: Tatuajul e o artă înconjurată de prejudecăţi?

O. P.: Au existat mai demult, mai există şi acum în rândul unora care poate sunt mai puţin informaţi. Poate datorită faptului că acum câţiva ani tatuajele erau exclusiv asociate cu penitenciarele, delicvenţa, oamenii ăştia antisociali, în extrema asta. În ziua de azi, majoritatea clienţilor care optează să îşi facă un tatuaj sunt oameni obişnuiţi care nu se remarcă prin nimic rău. Dacă nu i-ai vedea tatuajul nici nu ai crede vreodată că are aşa ceva. Prin tatuaj fiecare vrea să îşi arate personalitatea sau să îşi marcheze un eveniment din viaţă sau, pur şi simplu să îşi tuneze corpul, să iasă un pic din tipare.

Rep.: Care e principalul scop al convenţiei Transilvania Tattoo Expo?

O. P.: Convenţia urmăreşte să adune la un loc mai mulţi artişti tatuatori, atât din România cât şi din străinătate. Anul acesta am reuşit să facem înscrieri din toată lumea, cu scopul de a face schimb de experienţă, de a lucra cot la cot, de a concura, de a-şi măsura talentul şi se oferă un spectacol pentru publicul vizitator. Un spectacol prin lucrările realizate în timpul convenţiei, lucrări realizate live, prin etalarea a tot ceea ce înseamnă tatuajul, inclusiv partea din spate, sursele de inspiraţie. Fiecare artist este un artist care are la bază o carieră de designer, sculptor, de pictor grafician şi cam astea sunt şi sursele de inspiraţie pentru tatuajele realizate pe piele. Şi acolo fiecare dintre participanţi fiecare îşi va prezenta o expoziţie proprie de lucrări realizate în stilul său, aerografie, pictură, grafică, lucrări care stau la baza tatuajelor pe care le vor face în cadrul convenţiei sau care le caracterizează stilul

Rep.: Ce va fi diferit faţă de anul trecut?

O. P.: Vor fi mai mulţi participanţi. Spre surpriza noastră am avut parte de foarte multe înscrieri. La multe din ele nu ne aşteptam. Anul trecut ne-am înscris în agenda internaţională a festivalurilor şi am ţinut cont de evenimentele din Europa ca să alegem data pentru a nu ne nimeri în aceeaşi perioadă cu alte convenţii, care să ne priveze de numele mari. Anul acesta vrem să punem mai mult accent pe latura artei vizuale. Anul trecut am avut mai multe concerte şi spectacol care să atragă publicul dat fiind că eram la prima ediţie şi nimeni nu ştia ce va avea loc acolo, am pus accentul mai mult pe show. Anul acesta vrem să facem mai mult un program axat pe desen live, body painting.

Rep.: Cum vezi comunitatea tatuatorilor din România?

O. P.: E categoric în creştere pentru că în fiecare oraş se deschid din ce în ce mai multe studiouri, există foarte mulţi oameni talentaţi. Până acum cinci ani de zile, dacă cineva îşi deschidea un studio sau exista vreun tatuator care vroia să îşi deschidă ne cunoşteam cu siguranţă. Acum sunt foarte mulţi, mai ales tineri, care sunt foarte buni, cu care nu ne cunoaştem. Apar pe internet tatuaje de care nici nu bănuim cine le-a făcut. Acesta este unul dintre principalele scopuri ale convenţiei, ca aceşti oameni să aibă ocazia să se întâlnească între ei, să colaboreze, să se inspire unii de la ceilalţi, să îi ajutăm să iasă pe scena internaţională pentru că avem foarte mulţi artişti talentaţi în România însă din păcate nu ştie foarte multă lume de ei. Mijloacele specifice de promovare pentru ei sunt foarte puţine.

Rep.: Cum au perceput sibienii festivalul anul trecut? Şi cum crezi că îl vor primi pe cel de anul acesta?

O. P.: Anul trecut au primit nesperat de bine festivalul şi pentru că Sibiul e un oraş mai deschis spre nou, spre arta mai puţin convenţională. Noi avem o tradiţie în festivaluri. Aici se strâng oameni din toată ţara pentru spectacole de înaltă clasă aşa că oamenii sunt deschişi, mai ales spre manifestările stradale de teatru. Asta îi face să guste genul acesta de manifestări, mai puţin convenţionale. Anul trecut, cea mai mare grijă era legătura dintre public şi artişti pentru că ei erau obişnuiţi să meargă la festivaluri de tradiţie în care primesc foarte multe cereri şi oamenii ştiu exact pentru ce vin. La noi nu ştiam ce gen de oameni o să vină, am avut de la familii cu copiii la oameni care au venit special pentru tatuaje, chiar şi din ţară. Am avut 5000 de vizitatori şi nicio situaţie neplăcută. S-au făcut peste 200 de tatuaje şi cererile au fost la un nivel foarte bun. Nu s-au făcut lucrări de duzină

Rep.: Din punctul tău de vedere, s-au modificat gusturile clienţilor saloanelor de tatuaje?

O. P.: Se vede o îmbunătăţire a gusturilor. Există cereri care ies din tipare. Oamenii vin la studio cu o idee care vor să o transpună în practică. Vor să asocieze nişte simboluri cu o fotografie sau vor să marcheze un eveniment din viaţă. Asta în mare parte datorită serialelor difuzate de canalul Discovery. Din aceste seriale se află şi povestea din spatele fiecărui tatuaj, ce l-a determinat pe omul respectiv să îşi facă tatuajul, de unde a pornit, ce l-a ajutat să îşi contureze ideea. Eu cred că asta a ajutat cel mai mult la spulberarea prejudecăţilor şi a catalogării oamenilor într-un fel sau altul. Din momentul în care au început serialele oamenii au început să se inspire. Şi-au dat seama că opţiunile sunt mai mari decât o literă chinezească sau o scriere într-o limbă exotică, practic, sensul ideogramei respective poate fi redat printr-o imagine elaborată, personalizată.

Dacă ar fi să luăm scena MTV sau Hollywood-ul drept exemplu, să copiem vedetele, n-ar fi cea mai bună. CE se potriveşte unei persoane, indiferent că e star de cinema, de muzică sau fotbalist nu i se potriveşte şi altuia. Fiecare ar trebui să aibă ceva individualizat şi care să reprezinte ceva pentru persoana respectivă. Tatuajul rămâne pe viaţă, nu îl mai poţi scoate niciodată. Dacă săptămâna asta e la modă Madonna cu un fluturaş, săptămâna viitoare s-ar putea să fie altcineva, cu o steluţă. Ce facem atunci, ne facem dalmaţieni?

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav