Teapa la Carrefour E-mail
 title= Promotia prin care clientii Carrefour primesc un cupon in valoare de 20 de lei pentru cumparaturi de peste 200 de lei s-a dovedit doar praf in ochii sibienilor. Reclama este mincinoasa si incalca legea. In realitate, cupoanele se dau numai clientilor care consimt ca magazinul sa incalce Codul Fiscal.

Sibienii ademeniti de promotiile anuntate de Carrefour pot beneficia de ele numai daca sunt pe placul vanzatorilor. Si daca accepta sa inchida ochii la incalcarea flagranta a legii de catre angajatii marelui magazin din Sibiu. Mai exact, reprezentantii Carrefour ii anunta, prin tot felul de reclame sau panouri publicitare, pe sibienii care fac cumparaturi de minimum 200 de lei, ca vor primi cadou un cupon de cumparaturi in valoare de 20 de lei. In oferta nu este precizat, insa, nicaieri faptul ca aceasta promotie este destinata strict clientilor care nu solicita factura fiscala. Pe persoana fizica sau juridica.

Ori factura, ori cupon

„Am cumparat produse in valoare de 700 de lei. Cand am ajuns la casa de marcat, persoana de acolo m-a intrebat daca vreau sa imi dea trei bonuri separate, pentru a beneficia de aceste cupoane. Am acceptat, dar cand am solicitat factura pentru persoana juridica, nu am mai primit cupoane, pe motiv ca aceste cumparaturi sunt facute de firma, si nu de persoana fizica. Mai mult, reprezentanta Carrefour de la punctul de facturare sustine ca nici clientii persoane fizice care cer factura pe numele lor nu beneficiaza de aceste cupoane. Oricum, ea nici nu auzise de factura pe persoana fizica. Explicatia mi se pare ciudata atata timp cat nu se specifica nicaieri ca trebuie sa alegi intre factura si cuponul cadou. E publicitate falsa si chiar evaziune fiscala, dupa parerea mea", a declarat un cumparator suparat.

„In functie de client"

Desi in promotie este specificat cat se poate de clar ca aceste cupoane vor fi acordate tuturor cumparatorilor, selectia se face dupa criterii cunoscute doar de reprezentantii Carrefour, care isi promoveaza marfa prin reclame false. Reprezentantul marketing, Adriana Stan, a declarat, in prima faza, ca oricine ar fi afirmat ca i s-a refuzat cuponul pe motiv ca este persoana juridica „a mintit". Apoi s-a razgandit. Si a considerat ca e mai buna alta explicatie. De pilda, sa se planga ca magazinul este asaltat de „buticari speculanti", care cumpara „prea mult" de la ei. „Un buticar care cumpara de suma x si va cere o mie de bonuri nu poate primi cupon pentru fiecare dintre ele. Magazinul isi selecteaza dreptul de a acorda sau nu aceste cupoane, in functie de client. Cupoanele, de altfel, se dau cu simt, si nu dupa cum vor cei care fac speculatii. Ma refer aici la firme. Un simplu cumparator nu vine sa isi ia nu stiu cate baxuri, sa fim seriosi", a conchis Adriana Stan. Cu toate acestea, nicaieri nu se specifica faptul ca magazinul isi rezerva dreptul de a acorda cupoanele „pe ochi frumosi". De altfel, pe site-ul www.carrefour.ro, la care te trimit panourile publicitare, nu este publicat vreun regulament al acestei promotii.

Viziune comunista

In viziunea Adrianei Stan, in categoria „speculanti" intra, probabil, si persoanele juridice care cumpara produse consumabile pentru uz propriu: hartie igienica, prosoape de hartie, sapun, pungi de gunoi, articole de curatenie, de papetarie sau birotica etc. Potrivit legii, toate acestea reprezinta cheltuieli deductibile intr-o firma, insa doar pe baza unei facturi, pe care vanzatorul este obligat, prin lege, sa o emita. Oricum, atitudinea Adrianei Stan nu este deloc potrivita pentru un reprezentant de marketing al unui supermarket ce face parte dintr-un lant european. Gandirea sa pare sa-si aiba, mai degraba, radacinile intr-o societate comunista si nicidecum in economia de piata capitalista.

„Publicitate falsa"

Replica autoritatilor competente nu a intarziat sa apara. Sesizata de reporterul Monitorul de Sibiu, conducerea Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Sibiu a promis ca va actiona vigilent. „Sincer, nu cunosc foarte multe detalii despre campania lansata de magazinul Carrefour, privind cupoanele de cumparaturi pe care le primesti daca achizitionezi produse in valoare totala de peste 200 de lei. O sa trimit comisarii la verificari, pentru ca este vorba despre publicitate falsa, care, evident, nu este legala", a declarat Ioan Bucur Bara, directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Sibiu. Insa, din pacate, promotia de la Carrefour s-a incheiat ieri, 26 octombrie.

Obligatie, in Codul Fiscal

Potrivit articolului 155 din Codul Fiscal, alin. (1), „orice persoana impozabila, inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, are obligatia sa emita factura fiscala pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate, catre fiecare beneficiar". La aliniatul (9), se precizeaza ca „prin derogare de la alin. (1), persoanele impozabile inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata nu au obligatia sa emita factura fiscala pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazurilor cand beneficiarul solicita factura fiscala: b) livrari de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestari de servicii catre populatie, consemnate in documente fara nominalizarea cumparatorului".

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav