Traditie de Craciun si distractie la Balul Pristinilor E-mail
Balul pristinilor Căminul cultural din Ighişu Nou a devenit arhiplin sâmbătă seara, în a doua zi de Crăciun, locuitorii din acest sat fiind nerăbdători să asiste la o tradiţie anuală, instituită cu mai bine de 60 de ani în urmă. Este vorba despre Balul Priştinilor, un eveniment respectat cu regularitate an de an.

Regula balului este una cât se poate de simplă. Pe data de 6 decembrie se aleg cei 2 priştini şi începând tot de atunci, băieţii încep să repete colindele pe care le vor cânta în noaptea de ajun. În ultimele două săptămâni din Postul Crăciunului, aceştia se adună la căminul cultural unde repetă valsul care se dansează în noaptea balului la ora 12.

Practic, în cămin se face un semicerc, pe o parte aşezându-se toate fetele necăsătorite, în şir una lângă cealaltă, iar pe partea opusă se vor aşeza toţi băieţii care au fost la colindat. Cei 2 priştini deschid dansul împreună cu partenerele lor, pe care, după ce le dansează le vor da primilor băieţi din şirul de băieţi şi vor lua primele două fete din şirul fetelor. Această „regulă” va fi menţinută până când toate fetele vor fi invitate la dans. „Este o tradiţie pe care încercăm să o ducem mai departe şi ne bucurăm că şi în acest an am organizat balul. Am preluat tradiţia de la cei mai în vârstă şi sperăm să continue an de an. Lumea care a venit în această seară se simte foarte bine şi sperăm ca distracţia să continue până dimineaţă”, ne-au spus Ioana Orban şi Darius Stanciu, doi dintre priştinii din acest an.

Imediat după dansul de la miezul nopţii, fetele care au dansat, dar şi băieţii care au fost la colindat au fost invitaţi la sarmale de cei doi priştini, după care distracţia a continuat până în zori.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav