Traim apogeul neputintei noastre E-mail
Traim apogeul neputintei noastre De pe „frontul” de Vest primim cele dintâi veşti bune. Ţări reprezentative în corul economic mondial, precum SUA şi Germania, anunţă începutul „dezgheţării” stării de criză şi intrarea pe un trend pozitiv. Până şi ţări central şi est-europene, între care Cehia, Polonia, Slovacia, apreciază azi că greul recesiunii a trecut, făcându-şi planuri optimiste pentru viitorul apropiat.

Din păcate, ca de obicei, România ţine să fie excepţie de la regulă. Gemete şi neputinţe guvernamentale ne anunţă în toate tonalităţile tragicului că la noi situaţia se agreavează zi după zi, iar traista cu soluţii salvatoare şi promisiuni electorale s-a golit demult.

Suntem în mod clar şi cvasirecunoscut în pragul falimentului şi colapsului economico – financiar, iar semnele acestora se văd şi cu ochiul liber.

Produsul intern brut se află într-o cădere liberă pe care prea puţini din ţară şi din afara ei şi-o puteau imagi­na nu mai departe decât anul trecut. Potrivit evaluărilor din aceste zile ale delegaţiei FMI, venită la Bucureşti să ne ia pulsul pe patul de suferinţă şi să mai încerce un disperat tratament fortifiant cu obsedanta tranşă a doua a împrumutului, România va avea la sfârşitul anului o diminuare a PIB cu 8,5 la sută. Dacă socotim că în 2008 am înregistrat o creştere de 7 la sută, rezultă că, într-un singur an, prăbuşi­rea economică a fost de 15 – 16 procente, ceea ce este extrem de grav şi în orice caz, de neîntâlnit în Comuni­tatea Europeană.

Deficitul bugetar proiectat iniţial la 4,6 la sută, va creşte, potrivit ultime­lor estimări, la 7,2 la sută, ceea ce, alături de deficitul de cont curent, spune totul şi despre incapacitatea eco­nomiei româneşti de a echilibra ba­lanţa importuri/exporturi.

Perspectivele angajaţilor din apa­ratul bugetar – stufos şi inutil în multe privinţe fără nici o îndoială, dar cine l-a umflat şi girat aşa? – sunt de-a dreptul sinistre. Se vorbeşte pe şleau de disponibilizarea a 150.000 de persoane, de diminuarea drastică a salariilor şi intrarea obligatorie în concedii fără plată a lucrătorilor la stat, începând cu luna septembrie. Cât despre sectorul privat, acolo măsurile dure s-au aplicat preventiv chiar înainte de agravarea crizei.

Pe plan social mai larg, creş­terea necontrolată a numărului şome­rilor şi îngheţarea pe termen nelimitat a pensiilor rămân ameninţări care au absolut toate şansele să devină nea­gră realitate.

Sistemul de colectare a taxelor şi impozitelor se află în suferinţă cronică din pricini instituţionale şi legislative pe care statul dă semne că nu le mai poate controla.

De altfel, reacţiile guvernanţilor în faţa acestei stări de avarie accentuată sunt deopotrivă incoerente şi paradoxale. Se bucură cu o incon­ştienţă puerilă de marea „izbândă” de a-i fi convins pe trimişii FMI să ne dea banii din cea de-a doua tranşă de împrumut, pentru consum. Ca şi cum, după ce-i vom topi în furnalul fără fund al bugetului, am şti sigur că alt­cineva stă la uşă ca să ne sponsorizeze pensiile şi salariile. Ca şi cum pe funcţionarii FMI i-ar interesa câtuşi de puţin ce facem noi cu banii lor de împrumut, câtă vreme obligaţia noastră numărul 1 este să restituim ratele şi dobânzile.

Tot în şirul reacţiilor paradoxale se înscriu şi aşa-zisele măsuri anticriză pe care guvernul Boc le vântură mai mult pe la televizor, că în practică nu se vede nimic. Lansată cu surle şi trâmbiţe ca o soluţie – minu­ne pentru creşterea colectărilor la bu­get, legea impozitului minim/forfetar s-a sleit după doar două luni de la aplicare, partizanii săi cei mai înfocaţi – premierul şi ministrul finanţelor – fiind siliţi acum să-i anunţe decesul iminent. La ce a mai folosit atunci tot tărăboiul stârnit de o lege anapoda?

Dar incoerenţa şi inconsecvenţa stau cu guvernul la masă şi în alte împrejurări. E posibil să trimiţi 150.000 de oameni în şomaj fără să te gândeşti că vei împovăra nemă­surat un buget de asigurări sociale şi aşa suprasolicitat? Ce să înţeleagă românii din această avalanşă de dis­ponibilizări – că 150.000 de oameni vor pleca de mâine în şomaj prin reducerea numărului agenţiilor guvernamentale, sau că acestea doar se comasează, potrivit domnului Boc, şi atunci birocraţii de stat vor rămâne liniştiţi la locurile lor? Ce imagine oferă România lumii de azi, când anun­ţă măsuri de reducere a cheltuielilor în sectorul public şi curbe de sacrificiu nemaiîntâlnite, de la Ceauşescu încoace, trecând şi prin cele două decenii de tranziţie?

Toate aceste nedumeriri drama­rice duc la o singură concluzie: gu­vernul autoproclamat anticriză îşi ţâ­râie existenţa într-o brambureală ge­nerală. În loc să folosească aceste luni de respiro pe care e de presupus că le va aduce noua tranşă de împrumut pentru restructurarea profundă şi reală a economiei statului, acest guvern se agită bezmetic şi ca­tastrofal, asemenea condamnaţilor de pe puntea Titanicului, înainte de scufundare. Rectificările bugetare şi aprobarea unor legi pe bandă rulantă, în regim de urgenţă, prin ocolirea dezbaterilor în Parlament – par să fie unicele „soluţii” la îndemâna unui gu­vern anticriză care ne-a adâncit şi mai mult în prăpastia crizei.

Iar în vreme ce politicienii vremurilor de criză toacă vrute şi nevrute pe micile ecrane, sindicatele – singurele care s-ar mai putea opune acestor demersuri dezastruoase – tac vinovate şi complice.

Condamnaţi la această „stare de imponderabilitate”, nu e câtuşi de pu­ţin de mirare că toată lumea bună a investitorilor străini a început să ne ocolească prudent. Zilele trecute s-a dat publicităţii un studiu Deloitte care constată că fondurile internaţionale de investiţii au pus România, alături de Bulgaria, în categoria de „risc ridicat”. În consecinţă, în vreme ce 80 la sută din potenţialii investitori se concentrează preferenţial asupra Europei Centrale şi 8 la sută se declară atraşi până şi de ţările fostei Iugoslavii, Ro­mânia nu mai trezeşte interesul decât pentru 5 procente dintre aceştia. Se poate închipui o situaţie mai penibilă ca aceasta?

Ce e de făcut? Dacă acum, când încă ne mai vin bani de la FMI, guvernul recurge la măsuri disperate, ce se va întâmpla la anul, când vom epuiza tranşele de împrumut şi, mai grav, vom începe să returnăm datoria? Ce le va mai rămâne guvernanţilor noştri decât să ne trimită pe toţi acasă şi să se roage la Dumnezeu să le grăbească pensionarilor obştes­cul sfârşit? Va asista impasibilă Co­munitatea Europeană la falimentul uneia dintre cele mai mari ţări de graniţă ale Uniunii? Cum îşi va justifica atunci construcţia europeană sta­tutul şi vocaţia sa de spaţiu al stabilităţii, solidarităţii şi prosperităţii?

Fireşte, toate acestea sunt între­bări incomode pentru tihna românului amorţit, naiv şi permanent păcălit de minciunile guvernanţilor. Dar vom ajunge sigur să ni le punem atunci când existenţa noastră va depinde de un efemer ajutor de şomaj sau de o pensie împuţinată şi întârziată.
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav