Trei sibieni voluntari in India E-mail
3 sibieni voluntari Liviu Faur, Ana Gogan şi Romeo Fulea sunt trei sibieni care au ales să-şi petreacă sărbătorile altfel decât majoritatea dintre noi, pentru că de Crăciun ei s-au aflat într-o tabără de voluntari din India. Cei trei au participat la un program de voluntariat care a durat trei săptămâni şi a adunat 20 de persoane din mai multe ţări din Europa, Asia şi Statele Unite. Programul a luat startul pe 2 decembrie 2009 şi s-a încheiat în 5 ianuarie când cei trei sibieni au revenit acasă.

Trei proiecte

Cei trei au ales această ţară datorită exotismului pe care îl degajă, pe de o parte, dorind să trăiască o altfel de experienţă. "Am vrut să avem o experienţă diferită faţă de tot ce am trăit până acum, să trăim în condiţii diferite şi asta am obţinut", a spus fotograful Liviu Faur, unul dintre voluntari. Programul de voluntariat s-a desfăşurat la 20 de kilometri de oraşul Kannur, la o şcoală din satul Parassini Kkadavu, unde cei trei sibieni alături de ceilalţi voluntari au susţinut trei proiecte. Primul a avut în vedere renovarea şcolii: "Am cumpărat din banii noştri vopsea şi pensule şi am zugrăvit şcoala".

 Pe lângă renovarea şcolii, voluntarii au pregătit o expoziţie care a fost vernisată în 18 ianuarie în India şi care a avut drept temă ştiinţa, cel de-al treilea proiect constând în interacţiunea realizată între voluntari şi elevi, în cadrul orelor de curs. "Cele trei săptămâni în India au fost o lecţie despre ce înseamnă să fii cu adevărat voluntar. Ne-am reevaluat poziţia faţă de munca de voluntariat care este foarte grea." a mai spus Liviu Faur, care a ţinut să sublinieze faptul că fără ajutorul financiar al sponsorilor (Coramed, sponsor principal şi Residence Investments) sibienii nu şi-ar fi îndeplinit scopul călătoriei.

India, o altă lume

Imaginea noastră despre India este strâns legată de filmele de la Bolywood, lăsând senzaţia de explozie de culoare, cântec şi dragoste de viaţă. Pentru sibienii care chiar au ajuns acolo, ea a produs însă, un şoc cultural, ţara fiind uneori greu de înţeles. "Am ales un program scurt ca să vedem care sunt condiţiile. Este mult mai greu decât ne-am închipuit", mai spune Liviu Faur. Pregătirile pentru plecarea care s-a realizat prin intermediul Youth Action for Peace (YAP) şi a partenerului din India, FSL India (Field Services & Inter-Cultural Learning) au început încă din martie 2009.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor documentărilor realitatea a fost cu totul altfel pentru cei trei sibieni care au fost nevoiţi să trăiască trei săptămâni departe de confortul cu care erau obişnuiţi. "Am înţeles că lucrurile nu sunt chiar aşa de simple şi trebuie să fii pregătit psihic să trăieşti mai greu", spune Liviu Faur. Asta pentru că în India hârtia igienică, tacâmurile sau iluminatul public nu există, tocmai de aceea, un drum în această ţară trebuie făcut cu mintea deschisă, pentru că, după cum a mai spus Liviu Faur, "altfel nu merge".

Cu toate acestea, chiar dacă un prim drum cu autobuzul local fără geamuri îl poate speria pe călător, chiar dacă periuţa de dinţi nu există şi apa este o problemă, Liviu Faur crede că indienii nu trăiesc rău, ci doar diferit de noi, ei fiind perfect adaptaţi să ducă acel stil de viaţă. "E altfel totul. Mi-am dat seama că ei nu trăiesc rău. E o altă lume şi cred că sunt mulţumiţi".

Privită prin ochii lui Liviu Faur, India este o lume diferită de a noastră, ideea de confort fiind înţeleasă în alt mod, pentru că deşi le-a plăcut şi le-a displăcut totul, celor trei sibieni le este dor deja de această ţară, care pare să creeze un soi de dependenţă, tocmai prin neobişnuitul ei. "Ne-a plăcut totul. Oamenii, sunetele, zgomotele, mirosurile şi în acelaşi timp nu ne-a plăcut nimic."

Voluntari şi în 2010

Voluntariatul sibienilor nu s-a încheiat pe 5 ianuarie, pentru că ei vor începe pregătirile pentru un nou drum în India, mai precis în Calcutta, unde vor sta trei săptămâni. "Eu sper să ajungem în Calcutta, într-un alt program care îi implică pe locuitorii slum-urilor. Pe lângă oraşele mari există oraşe întregi construite din carton şi resturi, acestea ajungând până la cinci, şase milioane de locuitori", spune Liviu Faur, care speră că prin acest program va putea oferi mai mult, informându-i pe oameni despre regulile de igienă, controlul natalităţii, încercând totodată să interacţioneze cu ei. Pregătirile pentru plecarea care va avea loc cel mai probabil în noiembrie 2010 vor începe de luna viitoare.

"Cred că vom pleca în noiembrie, ca să prindem sărbătorile acasă". Pentru că cei trei sibieni, deşi au avut parte de un copac uscat împodobit, în India, nu au simţit Crăciunul. Indiferent când vor alege să plece, însă, sunt convinşi că vor înţelege mai bine acea ţară în care oamenii mănâncă foarte picant, unde totul este neobişnuit şi atât de interesant în acelaşi timp.

"Ne-a îmbogăţit foarte mult această experienţă. Vedem lucrurile altfel, pentru că eu îi judec acum mai puţin pe cei din jurul meu." a încheiat Liviu Faur.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav