Trei sute de cai au coborat din poveste la Sibiu E-mail
300 de cai Prin lumină ascultaţi
Caii liberi fără şei
Şi de rouă–nrouraţi
Trec uşor ca nişte zei"

Nu ştiu cum v–aţi imaginat dumneavoastră caii ca nişte zei din cântecele lui Victor Socaciu sau caii răpciugoşi ce mâncau jăratic şi se transformau în armăsari de toată frumuseţea, din basmele româneşti. Dar dacă aţi văzut expoziţia de cai, deschisă sâmbătă la Sibiu, cu siguranţă, gândul v–a purtat spre caii de poveste. În jur de 300 de cai de rasă au poposit în oraş, spre încântarea sutelor de vizitatori.

S-ar zice că sâmbătă vremea nu a fost tocmai prietenoasă cu sutele de cai, de crescători de cai şi de vizitatori sosiţi la stadionul Voinţa din Sibiu pentru prima expoziţie de cai de rasă. Şi totuşi, chiar şi pe un frig de vreo -10, -12 grade Celsius nu e de lepădat să vezi armăsari, iepe şi ponei întrupându-se din albul zăpezii. Nu e de lepădat să auzi fornăitul unui Friesian de 20.000 de euro sau să ai parte de prima ta tură de călărie. Prima expoziţie de cai de rasă din oraş i s-a datorat un sibian împătimit al acestor patrupede: Octavian Bodi. „Sunt în jur de 300 de cai, iar proprietarii au sosit din toate colţurile ţării. Dacă era vreme bună, erau şi mai mulţi. Pe timp de vară, ar fi fost o mie de cai, crescătorii ar fi venit cu trăsuri, am fi văzut cai ce răspund la comenzi de dresaj. Din cei 300 de cai, vreo 80 % au fost aduşi din alte ţări, din Franţa, Ungaria, Belgia etc. Sunt toţi cai care participă la competiţii, au certificate", spune organizatorul evenimentului.

De la Percheron la Pinto

Friesian, Percheron, Belgieni, Lipiţani şi Semigrei Ardeleneşti sunt doar câteva dintre rasele de cai pe care sibienii le-au putut cerceta şi sorbi din priviri sâmbătă, de dimineaţa până seara. Senzaţie au făcut cu toţii, fie că a fost vorba de Percheron de peste 1,80 metri înălţime, de Lipiţani gri sau de Friesian, negri ca smoala. Nici poneii Pinto nu au fost daţi uitării, iar cei mici nu s-au sfiit să-i încălzească printr-o mângâiere. Cei mai curajoşi spectatori, domnişoare pe tocuri, copii de 7-8 ani sau bărbaţi trecuţi de prima tinereţe, şi-au încercat talentul la călărie şi au dat câteva ture de la înălţimea unui cal de rasă. Ceilalţi şi-au bucurat ochii cu luciul maroniu al vreunui cal sau urechile - cu ropotul nervos al altui exemplar de rasă.

Dau X5-ul pe un cal

...poate vi se pare prea mult, dar să ştiţi că toţi caii prezentaţi sâmbătă, i-au făcut pe proprietari să scoată bani cu grămada din buzunar. O mie de euro pentru un ponei pare un preţ mic, comparativ cu 20.000 euro, 30.000 sau 40.000 euro cât au plătit unii crescători pentru cai Friesan. "Cred că cei mai scumpi cai expuşi sunt cei doi Friesan. Costă cam 40.000 de euro", spune Octavian Bodi.

Dincolo de valoarea lor în euro, aceşti cai sunt mândria proprietarilor, aşa că nici caii puterii ai unui automobil nu sunt daţi pe trapul unui armăsar negru sau al unei iepe albe. Şi totuşi propunerile unui schimb de cai putere cu cai de rasă nu au lipsit la Sibiu.
Porţia de ovăz

Jăraticul şi ovăzul erau literă de lege în îngrijirea cailor din basmele copilăriei noastre. De atunci, regulile s-au mai schimbat, dar nu prea mult, aşa că ovăzul a rămas în meniul exemplarelor de rasă. „Ovăzul nu lipseşte din alimentaţia zilnică, Avem mare grijă şi de curăţenie, de asemenea. Cheltuielile cu îngrijirea unui cal ajung la 150 lei pe zi, dar eu scot aceşti bani cu monta", adaugă Octavian Bodi. (MS)

Ştiaţi că...
• lipiţanul este cea mai veche rasă modernă de cai din Europa, iar strămoşii acestei rase sunt caii Berberi, aduşi în Spania de mauri?
• conturarea rasei Semigreul Românesc a început în jurul anului 1960, din dorinţa de a avea cai apţi pentru tracţiune grea şi bine adaptaţi la condiţiile cimatice din România?
• rasa Friesian este originară din regiunea olandeză Friesland, iar aceşti cai sunt descendenţi ai vechilor cai

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav