Trihenea vrea sa taie cresterile salariale de la Primarie E-mail

Prefectul Constantin Trihenea a chemat în judecată consiliile locale din Sibiu și Mediaș pentru că au adoptat, de curând, câte o hotărâre prin care se acordau suplimente salariale acelor angajați din primăriile Sibiu și Mediaș cărora Legea unică a salarizării le-a diminuat veniturile. 


”Prefectul Constantin Trihenea a înaintat Tribunalului Sibiu, secţia Comercială şi Contencios Administrativ, două cereri de chemare în judecată a Consiliului Local al Municipiului Mediaş şi a Consiliului Local al Municipiului Sibiu.


În ambele cazuri, se cere instanţei anularea hotărârilor (79/2010, respectiv 196/2010) ale celor două consilii locale privind acordarea de suplimente salariale funcţionarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului, precum şi celor din instituţiile şi serviciile publice aflate sub autoritatea consiliilor locale. În cazul HCL Mediaş, suplimentele ar fi fost date, începând cu 1 martie 2010, iar în cazul HCL Sibiu, cu 1 iunie 2010”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului, postat pe site-ul propriu.

Sporuri între 4 și 1.435 de lei

La propunerea sindicatelor care reprezintă angajații din cadrul Primăriei Sibiu, consilierii locali au adoptat (cu împotrivirea aleșilor PDL) o hotărâre prin care funcționarii administrației sibiene primeascs ”suplimente salariale” cuprinse între 4 și 1.435 de lei lunar. Cel mai mare supliment salarial îi va reveni, potrivit deciziei consilierilor locali, secretarului municipiului, care va primi lunar 1.345 de lei, pentru a compensa scăderea salariului în urma aplicării Legii unice a salarizării. Arhitectul șef al orașului va primi, de asemenea, o compensare lunară de 662 de lei, iar directorii din cadrul Primăriei Sibiu vor primi și ei câte 641 de lei, sub formă de supliment salarial. Adjuncții lor primesc câte 597 de lei, șefii de serviciu câte 555 de lei, iar șefii de birou câte 534 de lei. În fine, cele mai mici suplimente sunt acordate pentru referenții asistenți treapta a doua, care vor primi suplimente salariale lunare de câte patru lei.
”Când a apărut legea salarizării unice a apărut o problemă, în sensul că unele salarii scădeau mult, iar Guvernul a decis atunci că nimeni nu va câștiga mai puțin decât în decembrie 2009, prin aplicarea noilor normative. De aceea va fi aprobat acest proiect, pentru ca angajaților cărora le scad salariile să fie compensați prin aceste suplimente”, a spus primarul Klaus Johannis înaintea adoptării proiectului.

Și la sate

La Mediaș, consilierii locali au aprobat o hotărâre asemănătoare. Iar de proces cu Instituția Prefectului vor avea parte și aleșii din Blăjel, Orlat și Șelimbăr care au decis că merită să aibă la primării angajați mai bine plătiți.
”După cum se menţionează în cererile de chemare în judecată, consiliile locale nu au respectat modificările Legii 330/2009 prin OUG 1/2010, potrivit cărora «cuantumul individual al salariilor/soldelor, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale stabilite începând cu luna ianuarie 2010, în conformitate cu prevederile legii cadru 330/2009, nu va depăşi nivelul acestuia stabilit pentru luna decembrie 2009», iar majorările drepturilor salariale «se vor face numai pentru cele care au un nivel mai mic de 705 lei/lună şi numai dacă în mod cumulat cu sporurile şi indemnizaţiile acordate nu este depăşită această valoare».
Reamintim că premierul Emil Boc a solicitat, cu ocazia unei videoconferinţe din 30 mai a.c., a cerut respectarea legii şi atacarea de către prefecţi, în contencios administrativ, a actelor administrative adoptate de autorităţile publice locale, prin care se acordă măriri salariale şi bonusuri care nu sunt prevăzute de legislaţia în vigoare”, se mai arată în comunicatul Prefecturii.

Neamțu se supune, Johannis așteaptă

Referitor la o eventuală acționare în contencios administrativ a acestor hotărâri, primarii principalelor orașe din județ au reacționat diferit. Teodor Neamțu (PDL), primarul Mediașului, a declarat calm că o decizie potrivnică a instanțelor de judecată va fi asumată și de administrația locală. Johannis a făcut referire și la deciziile asemănătoare luate în alte orașe conduse de primari PDL din țară. Până acum, astfel de hotărâri au mai fost adoptate și la Cluj – Napoca, Oradea, Arad, Timișoara și Satu Mare.


Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav