Tulpan ~ Sunt fericit ca pot sa merg pe picioarele mele E-mail
tulpan Alpinistul Teodor Tulpan a declarat, miercuri, că se simte bine în urma operaţiei suferite după accidentul de parapantă şi consideră că s-a "născut a doua oară", fiind fericit că poate să meargă, chiar dacă s-ar putea să nu mai participe la expediţii, transmite corespondentul Mediafax.

Teodor Tulpan a fost externat, în urmă cu o săptămână, din Spitalul de Ortopedie din Azuga, unde a fost transferat de la Spitalul de Ortopedie Foişor din Bucureşti, pentru recuperare. Tulpan a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că se simte bine în urma operaţiei suferite după accidentul de parapantă şi se află într-o perioadă de recuperare de cel puţin un an.

"Pot să consider că m-am născut a doua oară datorită medicilor de la Spitalul Foişor din Bucureşti. Nu credeam că există în România spital cu oameni atât de devotaţi pacienţilor. M-au operat şi apoi m-au ţinut sub strictă supraveghere, iar când au considerat că este cazul m-au forţat să mă ridic, din ce în ce mai mult şi să fac efort. Normal că m-am plâns pentru că mă durea, fiind operat. Nu m-au lăsat o secundă singur şi toate exerciţiile le-am făcut supravegheat. Acum urmează o perioadă de recuperare de cel puţin un an. Intenţionez să stau liniştit în această perioadă ca să nu îmi bat joc de mine şi de munca acestor oameni. Sunt fericit că pot să merg pe picioarele mele", a spus Tulpan.

Teodor Tulpan a afirmat că a luat în calcul posibilitatea de a nu mai putea participa la expediţii, din cauza accidentului. "Medicii nu mi-au spus clar: «gata ai terminat cu muntele». Înainte de împlinirea unui an nici nu se poate pune vorba de aşa ceva. S-ar putea însă să nu mai pot participa la expediţii aşa cum am făcut-o. Oricum mă apropii de 40 de ani, iar munţii înalţi din lume sunt făcuţi pentru expediţii ale unor oameni sub această vârstă. Corpul uman este făcut să funcţioneze cu oxigen, cu căldură, cu mâncare. Există o perioadă când poţi testa aceste limite şi o perioadă când nu se mai poate. Sunt, este drept, şi oameni mai în vârstă care urcă pe munţi înalţi, dar asta nu face decât să confirme regula că cei sub 40 de ani pot merge în aceste expediţii. Deocamdată, sunt fericit că pot să merg pe picioarele mele în urma unei operaţii la coloană", a spus Tulpan. Tulpan a adăugat că accidentul de parapantă pe care l-a suferit în luna aprilie a fost "un accident banal", dar care a avut urmări "destul de grave".

Tulpan a spus că a mai fost accidentat şi că a căzut de la înălţimi mai mari, dar fără a avea probleme de sănătate ca acum. El a precizat că, după ce îşi va reveni, va urca la Bâlea Lac, în anul următor, pentru a sta la refugiul salvamontiştilor de acolo şi pentru a oferi informaţii turiştilor, pentru a da telefoane "pentru că tot timpul a fost şi o muncă birocratică pe care cineva trebuia să o facă". "Eu o să îmi încerc puterile în zăpadă, cândva prin ianuarie, dacă o să pot. Însă o să îi las pe colegii mei o perioadă să se ocupe de operaţiunile de salvare", a afirmat Tulpan. Teodor Tulpan a anunţat că alpiniştii cu care trebuia să plece în Alaska în acest an vor continua expediţia, fără el, deşi anunţaseră iniţial că renunţă, dacă el nu poate participa. "Colegii mei, din solidaritate, au vrut să renunţe la expediţie. Nu pot fi atât de limitat încât să le cer să renunţe. Expediţia se numeşte «Alaska-Sibiu 2010» şi este important pentru sibieni ca ea să aibă loc şi sper ca sibienii să ajungă în vârful muntelui. Băieţii au făcut rost de nişte bani care se vor pierde dacă nu pleacă în expediţie", a adăugat Tulpan.

Teodor Tulpan s-a născut la 14 iunie 1971. Pasiunea pentru munte a avut-o de mic, iar în 1993 a intrat în Asociaţia Salvatorilor Montani Sibiu. Teodor Tulpan, Adrian Andone, Tibi Cioboata, Valentin Popa, Lucian Pinca şi Willi Schuster ar fi trebuit să plece, în 25 mai, într-o expediţie în Alaska, pentru a escalada vârful McKinley (6.194 metri). Teodor Tulpan este primul român care a reuşit să urce pe vârful Everest. Din 1996 şi până în prezent, pe lângă Everest (8.848 metri), Teodor Tulpan a mai escaladat Munţii Pamir, Munţii Caucaz, Munţii Tien-Shan, Munţii Anzi şi mai multe vârfuri din Munţii Himalaya. Alpinistul Teodor Tulpan a suferit o fractură de coloană vertebrală după ce a căzut, în luna aprilie, cu parapanta. El a fost internat la Secţia Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, iar apoi a fost transportat, cu un elicopter SMURD, de la Sibiu la Bucureşti, la cererea familiei, acesta fiind internat la Spitalul de Ortopedie "Foişorul de Foc".

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav