Tun imobiliar E-mail
Tun imobiliar Cel mai mare tun imobiliar din istoria postdecembrista a Sibiului se va consuma in cateva zile. Un teren de peste 42.000 de metri patrati, situat in zona centrala a orasului, va intra in proprietatea unor speculanti imobiliari, la un pret mult subevaluat, de 96 de euro, plus TVA, pe metrul patrat. Tranzactia vizeaza terenul bazei sportive Vointa si se va face intre Consiliul Local Sibiu si Uniunea Judeteana a Cooperativelor Mestesugaresti (UJCM), impreuna cu Asociatia Sportiva Vointa Sibiu.

Tentativa esuata in 2005

Vanzarea terenului in suprafata de 42.071 mp se pregateste inca din 2005. Consiliul Local a emis, in 26 mai 2005, Hotararea nr. 191, prin care atesta "apartenenta la domeniul privat al Municipiului Sibiu a imobilului - teren de constructii cu baza sportiva Vointa Sibiu - situat in intravilanul Municipiului Sibiu, str. V. Carlova, identificat in CF nr. 7069 Sibiu, nr. top. 5235/1/1/2/1". Acesta era primul pas in demersurile legale necesare vanzarii terenului. Interesat de achizitionarea terenului era, la acea data, omul de afaceri Horatiu Cercel, managerul SC Concefa SA, care intentiona sa construiasca un cartier rezidential. Insa planurile municipalitatii au fost date peste cap de prefectul de la acea data, Ion Ariton, care a atacat in contencios administrativ hotararea Consiliului Local. Si conducerea Asociatiei Vointa s-a opus hotararii legislativului sibian. Atat Tribunalul Sibiu, prin sentinta civila nr. 854/C/24.05.2006, cat si Curtea de Apel Alba Iulia, prin decizia nr. 1563/67/2006, au anulat Hotararea 191 a Consiliului Local Sibiu. In consecinta, stadionul Vointa a ramas in patrimoniul statului roman, si nu in proprietatea privata a Municipiului Sibiu.

96 de euro/mp

Dupa trei ani de la decizia magistratilor, procedura s-a reluat. Municipalitatea incearca, din nou, sa puna mana pe terenul Asociatiei Vointa si sa-l vanda. In sedinta ordinara din 30 iulie 2009, Consiliul Local a decis, prin Hotararea nr. 262, revocarea HCL 191/2005 (care era deja anulata prin hotararea Curtii de Apel) si "atestarea la domeniul privat al Municipiului a imobilului - teren de constructii de sub si aferent bazei sportive Vointa Sibiu, situat in intravilanul Municipiului Sibiu, str. V. Carlova, identificat in C.F.7069 Sibiu nr. top 5235/1/1/2/1, in vederea vanzarii acestuia". Prin aceeasi hotarare, consilierii au aprobat si vanzarea terenului de 42.071 mp la pretul de 96 euro/mp plus TVA.

Oferta pentru UJCM

Oferta este destinata Uniunii Judetene a Cooperativelor Mestesugaresti (UJCM) Sibiu si Asociatiei Sportive Vointa Sibiu, care, potrivit extrasului CF nr. 7069 Sibiu nr. top 5235/1/1/2/1, in baza incheierii de intabulare nr. 15283/2004, "au drept de folosinta vesnica fara termen si fara plata" pe acest teren. UJCM "are obligatia de a-si exprima vointa de cumparare in termen de maximum 45 de zile de la primirea ofertei, materializata prin semnarea contractului de vanzare-cumparare", se arata in hotararea Consiliului Local. Contractul de vanzare-cumparare va cuprinde in mod obligatoriu clauza prin care cumparatorul se obliga sa achite pretul imobilului la data semnarii contractului de vanzare - cumparare in fata notarului public. Aceasta inseamna ca UJCM trebuie sa achite 4.806.191 de euro in momentul in care semneaza contractul. Potrivit articolului 8 din HCL nr. 262, "primarul municipiului Sibiu este imputernicit sa transmita oferta si sa semneze contractul de vanzare-cumparare in fata notarului public". In cazul in care UJCM nu achita intreaga suma, Consiliul Local va scoate terenul la licitatie.

Prefectul va analiza

Tranzactia are sanse de a fi dusa la bun sfarsit daca hotararea de Consiliu Local nu va fi atacata in contencios administrativ, de Institutia Prefectului. Constanin Trihenea, prefectul judetului, promite ca va analiza cu mare atentie hotararea Consiliului Local. "Eu stiam ca in acea zona se vand terenuri cu 400 de euro mp. E drept ca e criza si au mai scazut putin preturile, dar nici chiar asa. Inca nu a ajuns la mine mapa cu hotararile consiliului local, ea se afla la registratura, dar inca nu a ajuns la mine. Promit sibienilor ca voi analiza cu maxima atentie aceasta mapa, o sa insist pe toate aspectele care au stat la baza acestei hotarari. Normal era sa fie o licitatie publica pentru acest teren, pentru a veni cit mai multi bani la bugetul primariei", a declarat, pentru Monitorul de Sibiu, prefectul Constantin Trihenea.

La sfert de pret

Asa cum a remarcat si prefectul Sibiului, terenul este mult subevaluat, pretul real fiind de patru ori mai mare. La randul lor, oamenii de afaceri implicati in piata imobiliara se declara uimiti de pretul stabilit de municipalitate. Aurel Serban, proprietarul unui teren de 7.000 mp, aflat in imediata vecinatate a stadionului Vointa, apreciaza ca pretul este foarte mic pentru Sibiu, fiind mai aproape de preturile practicate in Selimbar. "Eu am avut chiar ieri o oferta de la o firma foarte serioasa, cu 450 de euro mp, dar nu am vrut sa-l dau la pretul asta. Deci, pretul de 96 de euro e foarte mic, chiar daca e criza. Este un pret extraordinar de bun pentru cine cumpara, oricine ar vrea un asemenea teren la un astfel de pret. Practic, cine cumpara ramane cu un plus de 12 milioane de euro. La aeroport, primaria a vandut cu sume mult mai mari, iar terenul era in afara orasului. Primaria trebuia sa scoata acest teren la un pret mult mai mare, iar daca nu gasea cumparatori, revenea si mai micsora pretul. Era mai bine pentru sibieni", spune Aurel Serban.

Provocare imobiliara

In schimb, Werner Keul, proprietarul WK Group, ia apararea Primariei. "Pretul este corect, 96 euro/mp. Asa merge piata. In Sibiu nu se poate vorbi despre o piata imobiliara, este doar specula", apreciaza Keul, care a tinut sa infirme zvonurile potrivit carora ar fi interesat de stadionul Vointa pentru a construi un hypermarket Selgros. Nici Ilie Carabulea, proprietarul Holdingului Atlassib, nu e interesat de cumpararea terenului de la Vointa pentru ca e "implicat in alte proiecte imobiliare". Cel care intentiona, in urma cu trei ani, sa cumpere stadionul Vointa, Horatiu Cercel, ne-a marturisit ca acest teren nu mai e o provocare pentru afacerile lui imobiliare. Insa un alt om de afaceri extrem de important in Sibiu, Ilie Vonica, este tentat de aceasta investitie. "Am vazut din presa ca se vinde. M-am gandit in acel moment sa-l cumpar, dar nu sunt hotarat, inca nu am vorbit cu consilierii mei. Poate-l cumpar, poate nu", marturiseste Vonica.

Afacerile lui Hambasan

Ioan Hambasan, presedintele UJCM si al Asociatiei Sportive Vointa, a refuzat sa faca vreo declaratie. "Nu va inchid telefonul, dar nu am nici un amestec! Clar?", a spus Hambasan, inainte de a inchide telefonul. In ultimii ani, Hambasan a devalizat patrimoniul Cooperatiei vanzand spatii comerciale la un pret subevaluat si fara licitatie. In perioada 1998 - 2004, a vandut 21 de spatii comerciale foarte bine pozitionate in municipiul Sibiu. Majoritatea noilor proprietari sunt oameni influenti din sfera politica si a justitiei. Monitorul va dezvalui, in numerele viitoare, numele adevaratilor proprietari ai acestor spatii comerciale, precum si amanunte din dosarul penal nr. 140/P/16.08.2006, deschis de Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu, pe numele lui Ioan Hambasan.

"Sa faca alt stadion!"

Potrivit legislatiei in vigoare, nu este permisa desfiintarea unei baze sportive decat cu conditia sa construiesti alta. Consiliul Local a incercat sa compenseze desfiintarea Stadionului Vointa printr-o hotarare emisa in aceeasi sedinta din 30 iulie. HCL 261 prevede "atribuirea in folosinta gratuita a Stadionului Municipal Sibiu cu o parte din anexele aferente acestuia in favoarea Asociatiei Sportive CSU Vointa Sibiu incepand cu data de 01.08.2009 pana in data de 31.07.2010". Tentativa de "a fenta" legea nu pare a avea sorti de izbanda. Ilie Carabulea crede ca aceasta manevra "nu merge". "E o lege care zice ca nu ai voie sa desfiintezi baze sportive. Sa cumpere cine-o vrea, dar sa faca un alt stadion. Nu merge sa dai la schimb Stadionul Municipal, trebuie sa faci altul. Eu stiu foarte bine acea lege. Am incercat si eu sa cumpar in Bucuresti un astfel de stadion. Dar a venit arhitectul meu la mine si mi-a spus ca nu se poate, ma zbat degeaba, pentru ca trebuie construit un alt stadion in alta parte", declara Ilie Carabulea.

Politicienii reactioneaza

• Nicolae Nan:

"E o mare escrocherie, un jaf imobiliar. Eu stiu cand s-a construit Vointa, prin anii 50. Imi amintesc ca, atunci, cineva a intrat in puscarie pentru ca a furat niste ciment. In extrasul CF scrie ca proprietar e Statul Roman. Pai daca e Statul Roman, ce cauta Primaria? Statul Roman e reprezentat de Guvernul Romaniei, nu inteleg de ce se amesteca Johannis. Eu as vrea sa se pastreze baza sportiva, pentru ca si asa avem putine. Institutia Prefectului trebuie sa se sesizeze si sa anuleze Hotararea Consiliului Local, care e ilegala. In termen de 5 zile de la pronuntarea hotararii Consiliului Local, Primaria are obligatia sa transmita Prefecturii hotararea, iar Prefectura are 15 zile sa decida daca e corecta sau nu".

• Ioan Cindrea, deputat, presedintele PSD Sibiu:

"Nu cunosc exact acest caz, dar din cate stiu, proprietar asupra terenului este Statul Roman, iar prin Constitutie, proprietatea este inviolabila. Lucrurile sunt mai complicate, iar expertii funciari trebuie sa-si spuna cuvantul".

• Ion Ariton, senator, presedintele PD-L Sibiu:

"Nu sunt de acord cu vanzarea bazei sportive Vointa la un astfel de pret si nici nu sunt de acord cu desfiintarea. Chiar am vorbit cu prefectul Sibiului si l-am rugat sa verifice legalitatea acelei hotarari a consiliului local. Am rugat echipa de juristi sa se pronunte asupra legalitatii. Daca se vinde, sa se vanda doar la licitatie".

• Mircea Cazan, deputat, presedintele PNL Sibiu:

"Bineinteles ca nu sunt de acord cu acest tun imobiliar. Dar un lucru e clar: cu noi sau fara noi, aceasta tranzactie se face. Ma leaga multe amintiri de stadionul Vointa, stiu ca se faceau curse de masini cand eram mici. Legea interzice desfiintarea unei baze sportive fara construirea alteia in loc. O sa luam o decizie a partidului in acest sens".

• Minerva Boitan, senator PNL:

"Nu stiam de acest tun imobiliar, dar se pare ca primaria nu are nevoie de bani, din moment ce a scos terenul acela cu 96 euro/mp. O sa facem o sedinta extraordinara, la noi la partid, si o sa dezbatem aceasta tema. Chiar daca consilierul nostru PNL, impreuna cu viceprimarul Virgil Popa a votat "pentru", noi nu suntem de accord cu aceasta subevaluare. Se pare ca cineva are interese mari pe acest teren".

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav