Unde se practica sporuri de 600% ~ La Casa corpului didactic E-mail
casa corpului didactic Casa Corpului didactic este acea mică instituţie alimentată din banii Educaţiei, unde lucrurile îndoielnice se petrec chiar în ziua mare.

Aşa se face că, acum partu ani, când economia mioritică începea să "duduie", conducerea Casei corpului didactic din Sibiu şi-a permis să dea o lucrare de consolidare a sediului unei firme care a cerut un spor de materiale de fix 593,74%. Firma care a cerut se numeşte SC Trimex SRL, din Sibiu, deţinută de Gheorghe D. Gridu şi Gheorghe L. Gridu, tată şi fiu.

Firma celor doi a participat la licitaţia pentru consolidarea sediului Casei corpului didactic de pe strada Turismului, a câştigat procedura de achiziţie publică, fapt concretizat în contractul de execuţie cu numărul 470 din august 2006. Şi care nu ar fi atras cu nimic atenţia dacă, în 11 septembrie 2006, Casa corpului didactic, reprezentată de directorul Gheorghe Pupeză, nu ar fi plătit firmei SC Trimex 197.242,57 de lei. Sumă din care, 64.585,63 de lei nu reprezintă nimic altceva decât "spor de materiale" de ditamai 600%.

"Plata respectivă a avut avizul şi al dirigintelui de şantier, drept pentru care nu o consider nejustificată. Suma totală a fost preţul cel mai scăzut, drept pentru care contractul a fost corect atribuit firmei SC Trimex SRL Serviciul tehnic şi investiţii", este răspunsul dat de Pupeză autorităţilor venite de la Bucureşti pentru a investiga această situaţie.

Se poate şi peste 600%? Se poate!

Gheorghe Pupeză a fost şi preşedintele comisiei de licitaţie în urma căreia a fost contractată firma SC Trimex. La licitaţie au mai participat alte două firme care, în mod evident, au practicat sporuri mai mari de 600% din moment ce nu au fost selecţionate ca având preţul cel mai mic. Prost nu e cel care cere. Din comisia de licitaţie au mai făcut parte administratorul Casei corpului didactic, un reprezentant al Inspectoratului şcolar Sibiu şi unul din partea Primăriei Sibiu. Acesta din urmă a făcut parte din comisie numai pe hârtie, deoarece în realitate a lipsit de la toate etapele de derulare a licitaţiei. Care, chiar şi cu un adaos de 600% nu a atras cu nimic atenţia membrilor comisiei de licitaţie. Chiar dacă în lege scrie negru pe alb că, într-o procedură de achiziţie publică, "oferta este considerată neconformă în următoarele situaţii: a) nu satisface în mod corespunzător cerinţele caietului de sarcini şi c) conţine în cadrul propunerii financiare preţuri care nu sunt rezultatul liberei concurenţe şi care nu pot fi justificate", încheiat citatul din HG 925 pe 2006, art. 36, alin 2).

...pentru alţii ciumă

Conducerea Casei corpului didactic nu a avut nicio problemă să plătească sporuri de 600/%. Pentru SC Trimex SRL. După cum nu a avut nicio problemă în a angaja cheltuieli mai mari decât îi permitea bugetul. Astfel, Gheorghe Pupeză nu a ezitat să îndatoreze instituţia cu aproximativ 750.000 de lei, către firma sibiană ConA, angajată să execute lucrările de reparaţii capitale ale aceluiaşi sediu. Şi datoriile ar mai fi crescut cu peste trei milioane de lei, dacă cei de la ConA nu şi-ar fi dat seama că ceva este în neregulă şi au oprit lucrările. "Neregula" ţine de faptul că, de fapt, Casa corpului didactic nu avea bani să plătească lucrările. Întreaga situaţie a sporurilor de 600% şi a lucrărilor angajate fără să existe măcar promise finanţările necesare a ajuns pe masa şefilor din Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Cu propunerea ca cercetările să fie continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav