Unul din 5 sibieni are diabet E-mail
unul din 5 Asistam la un dezastru metabolic, avertizeaza specialistii in diabet, care anunta ca au depistat un numar de doua ori mai mare de bolnavi decat acum doi ani. Unul din cinci sibieni este diagnosticat cu diabet zaharat.
Medicii recomanda efectuarea analizei glicemiei macar din trei in trei ani.
Numarul cazurilor de bolnavi depistati cu diabet zaharat creste alarmant.

Daca in anul 2007 in baza de date a Spitalului Clinic Judetean Sibiu erau inregistrati, pe parcursul unui an calendaristic, 800 de pacienti, acum numarul acestora s-a dublat. Ingrijorator este ca, in prezent, la nivelul judetului Sibiu sunt inregistrati 15.529 de pacienti diagnosticati cu diabet zaharat. Dintre acestia, 23 sunt copii cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani.

Copii in pericol

Diabetologii spun ca depisteaza tot mai des diabet de tip 2 la copii, o forma de boala de care acum doua decenii sufereau doar adultii. Acum, cu diabet de tip 2 sunt diagnosticati copilasi chiar si de la 6 ani, iar medicii sunt categorici: candidatii la aceasta boala sunt copiii sedentari, care nu fac sport, stau mult la calculator si mananca alimente de tip fast-food cu un numar mare de calorii. „Cele mai multe cazuri de aparitie a diabetului de tip 2 sunt cauzate de factorii de mediu. Alimentatia bolnavilor este fie una giperglucidica, fie una hiperlipidica, ceea ce duce la hipercalorii, persoanele luand in greutate si ajungand astfel obeze. Sedentarismul este unul dintre principalii factori care declanseaza aceasta boala", precizeaza medicul specialist Gheorghe Ghise.

Nu fac miscare

Si profesorii de educatie fizica impartasesc ingrijorarea medicilor. Acestia spun ca un sjfert dintre elevi au peste greutatea recomandata. Astfel, daca teoretic, la 10 ani un copil trebuie sa cantareasca 29 de kilograme, in realitate lucrurile stau cu totul altfel. „Pentru ca mananca nesanatos si nu face pic de sport, la 10 ani copilul roman are in plus un kilogram, iar la 15 ani mai adauga 5. Majoritatea sunt scutiti medical din diferite motive si nu fac sport nici macar la scoala", spune C. L., unul dintre profesorii sibieni.

Incurabil, dar tratabil

In cazul adultilor, lucrurile sunt mai grave. Din cei 15.506 bolnavi, 553 sunt dependenti de insulina, fiind diagnosticati cu diabet de tip 1. Alte 3.790 de persoane, diagnosticate cu diabet de tip 2, urmeaza tratament medicamentos si cu insulina, in timp ce 7.627 de persoane urmeaza doar tratament medicamentos. Ceilalti 3.536 de bolnavi urmeaza doar regim alimentar, dar si acestia vor ajunge sa faca insulina. „Boala este incurabila, dar tratabila, insa avanseaza rapid. Astfel, bolnavul poate ajunge ca intr-un an sa treaca de la regim alimentar la regim medicamentos sau chiar insulina", explica dr. Ghise. Medicul specialist avertizeaza ca, in ultima vreme, oamenii se imbolnavesc de diabet si din cauza stresului cotidian.

Costuri mari

Pe langa boala grea pe care o au si careia trebuie sa ii faca fata, diabeticii se confrunta, lunar, si cu probleme financiare. Daca tratamentul unui bolnav de tip 2, in regim ambulator, costa, lunar, 60-100 de lei, pentru unul internat, cheltuielile se ridica la 250 - 300 de lei. In cazul diabeticilor de tip 1 care sunt internati, tratamentul este mai scump. Pentru acestia, Spitalul Clinic Judetean Sibiu, prin Casa de Asigurari de Sanatate, cheltuieste, in medie, 600 de lei, in doar cinci zile de spitalizare. „In functie de numarul zilelor de spitalizare sau de tipul de boala, cheltuielile pot creste de la 600 la 1.300 de lei pentru doar cinci sau sase zile de spitalizare", precizeaza dr. Gheorghe Ghise.

Analize obligatorii

Medicii le recomanda sibienilor, indeosebi celor care au implinit 45 de ani, sa-si faca analiza glicemiei cel putin o data la trei ani, considerand ca acest interval de timp este destul de redus incat sa nu apara complicatii cronice. Pentru persoanele cu risc mare de a dezvolta diabetul, analiza glicemiei ar trebui sa se faca mai des. Este vorba de cei care sufera de obezitate, de cei cu afectiuni cardiovasculare, de femeile care au avortat spontan si de cele care au nascut copii cu o greutate mai mare de 4 kilograme. Acestora li se adauga persoanele care au rude de gradele unu si doi suferinde de diabet. Simptomele diabetului sunt: sete foarte mare, pofta exagerata de dulciuri si scaderea brusca a greutatii.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav