Unul din rarele interviuri ale lui Mircea Ivanescu ~ Nu am citit nici 20 de carti in viata mea E-mail
mircea ivanescu Mircea Ivănescu, poet, traducător, eseist şi scriitor contemporan „refugiat la Sibiu”, vorbeşte într-un interviu apărut în ultimul număr al revistei “Observator Cultural”, despre viaţa lui în timpul perioadei comuniste şi despre debutul lui.

Despre cum a rămas fără prieteni, despre cum i l-a trimis Iliescu pe prefect pe cap. Fost redactor la Agerpres, în perioada comunistă, perioadă în care a şi publicat câteva volume de poezie, primul în 1968, cu demunirea de “Versuri”, Ivănescu spune că nu avea intenţia de a scrie poezie când era tânăr şi că, deşi a tradus cărţi scrise de James Joyce, William Faulkner, Kafka sau T.S. Eliot, el rareori a citit o carte de la cap la coadă, traducerea fiind făcută pe capitole.

Iliescu i l-a trimis pe prefect pe cap

„...l-am cunoscut pe marele V. Nemoianu. În mod oarecum surprinzător, el era un tip rigid şi de o formaţie foarte precisă. Eu nici nu mai citeam. De fapt, constat acum că n-am citit nici a zecea parte din titlurile cu care sînt creditat. Nu am citit nici 20 de cărţi în viaţa mea, serios, şi el era un individ de o mare erudiţie, care citea în amănunt, lua notiţe”, spune acesta. O personalitate politică marcantă, care s-a interesat de viaţa lui după ce s-a îmbolnăvit, a fost Ion Iliescu, fostul preşedinte al Românei, care a trimis special doi oameni la Sibiu pentru a se interesa de sănătatea lui. „Era preşedinte (nr. Ion Iliescu). «Trimit eu pe cineva să vadă dacă ai nevoie». Şi-au venit, într-adevăr, dimineaţa următoare doi domni distinşi, unul mai scund, care vorbea precipitat, şi unul mai înalt şi cu o geantă în mînă. Era prefectul judeţului. Mi-a zis: «Domnul preşedinte Iliescu mi-a telefonat să vin, să mă interesez dacă aveţi nevoie de ceva». «Nu am nevoie». «Pensie primiţi? Leafă?» Eram deja pensionat. «Aveţi pe cineva care să stea cu dumneavoastră?» Şi s-a dus la doamna Drăghici (doamna care îl îngrijeşte pe poet, n.red.) şi i-a luat un „mini-interviu“, mărturiseşte Ivănescu.

Fără prieteni

Poetul născut în Bucureşti, a fost un iubitor a pisicilor, înainte de 1989 având numai puţin de 12 pisici pe care le-a adus la Sibiu, în perioada când a lucrat la Revista Transilvania din Sibiu. Acum nu mai are niciuna, toate au murit. Acesta mărturiseşte că nu mai are prieteni şi că puţine persoane îl mai vizitează „N-am mai scris din 1997, de cînd s-a îmbolnăvit nevastă-mea. N-am mai scris şi nici n-am mai citit. [...]Nu mă caută nici un prieten, nici din străinătate, nici din ţară şi, în general sau în particular, nu am nici un prieten. Stau singur ca un nenorocit. Toată lumea dă cu picioarele în mine.”. Ivănescu s-a născut pe 26 martie 1931, iar peste patru zile va împlini vârsta de 79 de ani. Acesta nu mai scrie din 1997 şi celebrul „Mopete” al lui, nu mai există. A publicat 16 volume de poezie, a tradus nenumărate cărţi şi a apărut în diverse antologii.

Citiți interviul în întregime aici.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav