Vaccinare intarziata E-mail
vaccinare intarziata Directia de Sanatate Publica Sibiu nu a finalizat licitatia pentru achizitionarea dozelor de vaccin antigripal. Vinovat de intarzierea declansarii campaniei de vaccinare este Ministerul Sanatatii, care a emis ordinul in urma cu numai cateva zile. Anul acesta, judetul Sibiu va achizitiona doar 19.450 de doze de vaccin, cu 60.050 mai putine decat anul trecut. Prioritate la vaccinare au batranii de peste 65 de ani.

Dozele gratuite de vaccin antigripal nu au ajuns nici pana acum in Sibiu, intarzierea fiind provocata de un ordin al Ministerului Sanatatii, emis acum cateva zile, care spune ca dozele necesare nu se mai trimit de la nivel national, ca in anii anteriori, ci trebuie procurate la nivel local. Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu a demarat procedura de organizare a licitatiei pentru achizitionarea dozelor de vaccin antigripal. Noutatea este ca, in acest an, prioritate la vaccinare gratuita vor avea doar batranii de peste 65 de ani.

Acestia vor fi vaccinati de medicii de familie si de medicii ce supravegheaza azilele de batrani. „Vaccinul antigripal sezonier urmeaza sa fie achizitionat pe plan local conform recomandarilor de la Ministerul Sanatatii. Acum vaccinul este in curs de achizitie. In acest an, cei de la minister au distribuit fonduri pentru vaccin destinat pentru grupa de varsta de peste 65 de ani", a spus dr. Georgeta Marga, medic primar epidemiolog la Serviciul pentru Supraveghere si Controlul Bolilor Transmisibile, din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Sibiu. Licitatia pentru achizitionarea vaccinurilor antigripale a inceput in 27 octombrie, iar angajatii de la DSP Sibiu estimeaza ca pana la data de 20 noiembrie se vor achizitiona 19.450 de doze de vaccin.

Vaccinuri mai putine

Licitatia pentru achizitionarea vaccinurilor antigripale se face prin intermediul site-ul SEAP. Termenul limita de depunere a ofertelor este data de 4 noiembrie, ora 10:00. Atunci se vor deschide si plicurile cu oferte. „Daca e sa cumparam de la Institutul Cantacuzino, o sa ne coste mai putin. Cumparam un vaccin pentru ca el costa numai 9,81 lei cu TVA inclus, dar deocamdata nu stim daca va participa la licitatie", spune Dorin Pop, de la compartimentul de achizitii publice din cadrul DSP Sibiu. Anul trecut, s-au achizitionat 79.500 de vaccinuri antigripale, insa anul acesta, cu 191.100 de lei se pot cumpara 19.450 de doze, cu 60.050 mai putine.

Varstnicii au prioritate

De vaccinare antigripala sezoniera gratuita ar trebui sa beneficieze cu prioritate, bolnavii cronici, persoanele institutionalizate, copiii, cardiacii, bolnavii de diabet zaharat, personalul medico-sanitar si persoanele cu riscul de a transmite gripa, din anturajul persoanelor expuse, precum s-a procedat si anul trecut. Insa DSP Sibiu a primit „ordin" de la minister sa vaccineze cu prioritate doar batranii de peste 65 de ani.

Vaccinuri de import

In farmacii, se gasesc doar doua vaccinuri antigripale, ambele de import: Influvac si Vaxigrip (Fluarix). Preturile variaza de la o farmacie la alta, intre 34 si 37 de lei. Stocurile sunt limitate, insa cele mai multe farmacii de-abia acum incep sa se aprovizioneze cu vaccinuri. In momentul de fata, in nicio farmacie nu exista pe stoc mai mult de zece vaccinuri. Exceptie face o farmacie de pe strada Nicolaie Balcescu, care are pe stoc 40 de vaccinuri antigripale Influvac.

Contraindicatii

Vaccinurile sunt sub forma de seringi de unica folosinta, continand o doza de 0,5 militri de ser. Injectia se administreaza intramuscular sau subcutanat profund (sub piele), fiind contraindicata administrarea intravenoasa. Vaccinarea trebuie amanata in cazul persoanelor care au febra ridicata sau au in acel moment gripa. Vaccinul este interzis si femeilor aflate in primul trimestru al sarcinii, deoarece poate aparea asa-zisa gripa postvaccin care afecteaza fatul. Nici proaspetele mamici nu trebuie sa se vaccineze deoarece virusul trece in lapte si poate imbolnavi nou-nascutul. Bebelusii pana la 6 luni nu pot fi vaccinati, deoarece nu au sistemul imunitar dezvoltat si pot face bronsite, laringotraheite sau chiar encefalite care pot duce la deces. De asemenea, vaccinul antigripal este contraindicat persoanelor care sunt alergice la oua, pentru ca acelasi tip de proteine sunt incluse in compozitia injectiei. De asemenea, pacientii cu imunitatea scazuta sau cei care au avut encefalita nu trebuie sa apeleze la vaccin, deoarece riscurile de stop respirator sunt foarte mari. Este recomandat ca inainte de a face vaccinul sa consultati medicul de familie, care va va si recomanda un anumit tip de produs.

Carantina in spitale

Ministerul Sanatatii a dispus ca toate unitatile spitalicesti din tara sa intre, incepand de ieri, in carantina, a anuntat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel. Romania are un stoc suficient de 400.000 de doze de medicamente antivirale si a mai solicitat 1.375.000 de doze. „Vaccinarea va incepe in luna noiembrie, data estimativa fiind 26-27 noiembrie. Vaccinarea se face cu Antigrip produs de Institutul Cantacuzino. Ministerul Sanatatii a renuntat la achizitia celor 1 milion de doze de vaccin din piata pentru ca toate ofertele primite aveau ca termen de distributie anul 2010", a declarat Adrian Streinu Cercel. Primele 1.300.000 doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar si a elevilor si studentilor din cele doua mari focare, Iasi si Bucuresti.

555 de cazuri AH1N1

555 de noi cazuri de imbolnavire cu virusul AH1N1 au fost confirmate deja in Romania, boala raspandindu-se in mai multe orase ale tarii. Trei scoli din Bucuresti, Iasi si Filiasi au fost inchise din cauza numarului mare de imbolnaviri, iar cursurile de la clasele mai multor scoli au fost suspendate temporar. 174 de bolnavi sunt in continuare sub tratament, fiind diagnosticati doar in ultima saptamana, a anuntat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

Spitale pregatite

Georgeta Marga, medic primar epidemiolog la Serviciul pentru Supraveghere si Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Sibiu, spune ca Sibiul este pregatit pentru a face fata unui val de imbolnaviri. „Noi am cerut spitalelor sa organizeze spatii special amenajate in cazul in care creste numarul bolnavilor cu gripa. Spitalele care vor avea spatii amenajate suplimentare sunt: Spitalul Clinic Judetean Sibiu, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, Spitalul Municipal din Medias, Spitalul Militar de Urgenta Sibiu", precizeaza dr. Marga.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav