Varful Elbrus a treia oara pamant romanesc E-mail
varful Elbrus Expediţia sibiană în Caucaz a fost un succes. Teodor Tulpan, alături de ceilalţi 13 participanţi, au revenit „la sol” în urmă cu două zile. Au petrecut o oră pe vârful de peste 5000 de metri înălţime, după care au coborât. Din păcate nu cu parapanta, aşa cum şi-ar fi dorit.

Echipa de 14 alpinişti, toţi români şi toţi sibieni, a ajuns pe vârful Elbrus, de 5633 de metri înălţime, miercuri, 5 august. Au pornit escaladarea vârfului în dimineaţa aceleiaşi zile şi zorii dimineţii i-au găsit pe cel mai înalt vârf din Europa. „Ne bucurăm că ne-am întors teferi acasă. Expediţia a fost un succes, deşi au fost unele probleme cu oamenii de ordine din Ucraina sau Rusia. Am observat că turiştii nu sunt trataţi foarte bine de catre ucrainieni şi ruşi. Am înaintat cu spaimă, de cele mai multe ori, dar am ajuns cu bine în vârf” a povestit Teodor Tulpan.

Opriţi de vânt

Expediţia sibiană în Caucaz ar fi trebuit să cuprindă şi un zbor cu parapanta, după cum aunţaseră participanţii la expedişie înainte de plecare. Vremea nu i-a ajutat, însă. „Nu am reuşit să facem decât un zbor de probă. A doua zi, din păcate, vremea nu a ţinut cu noi. Vântul bătea prea puternic. Din punct de vedere tehnic nu erau şanse de zbor”, a explicat Florin Agafia, unul dintre participanţii la expediţie. Cu toate acestea, unul dintre sibieni a reuşit să coboare aproape 2000 de metri cu schiurile. „A fost cea mai lungă coborâre cu schiurile pe care am făcut-o vreodată. ”, a mărturisit acesta. Lucian Pinca a reuşit să coboare de la 5642 de metri înălţime, până la altitudinea de 3800 de metri.

Niciun plan pe viitor

Expediţia a fost un omagiu adus Servicului Public de Salvamont Sibui care împlineşte, în acest an, 40 de ani de la înfiinţare. Deocamdată, potrivit alpinistului Teodor Tulpan, nu este planificată nicio altă expediţie în viitorul apropiat. „Deocamdată aşteptăm să ne revenim după această expediţie. De obicei, după coborâre e nevoie de ceva timp pentru acomodare”. Problema este aceeaşi: lipsa sponsorilor.

A treia oară pe Elbrus

Expediţia a început în data de 27 iulie. Alpinistul Teodor Tulpan, cel care a condus expediţia, a mai urcat pe acest vârf în 1997 şi 1998, iar din 1996 până în prezent, a mai cucerit Vf. Everest (8.848 m), Munţii Pamir – Vf. Lenin (7.134 m), Munţii Caucaz – Vf. Ghermogenov (3.994 m), Vf. Ushba (4.710 m), Munţii Tien-Shan – Vf. Khan-Tengri (7.010 m), Munţii Anzi – Vf. Aconcagua (6.962 m), Munţii Himalaya – Vf. K2 (8.611 m), Vf. Huascaran (6.797 m), Vf. Kenya (5.200 m), Vf. Mont Blanc (4.807 m), Vf. Chopta (4.098 m) şi Vf. Orizaba (5.736 m).

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav