Voturi contra lege E-mail
Voturi contra lege In urma cu ceva timp am citit stupefiat in nu mai stiu ce ziar despre o sentinta incredibila a unui complet de judecata: o batrana a pierdut in prima instanta un proces in cadrul caruia incerca sa-si recupereze casa, vanduta cu acte false de catre o grupare interlopa unui anume cumpa­rator. Motivul invocat? Cum­pa­ratorul a fost de buna credinta si nu putea fi pa­gubit! Despre paguba proprietarului de drept…nici o vorba!

Mi-am amintit episodul dupa lansarea disputei de partid pe tema diplomelor de la Universitatea Spiru Haret: studentii nu trebuie sa sufere pentru ca au fost de buna credinta si nu putem aplica masuri „in retroactiva” (recunoaste cineva personajul de mare intindere educationala si culturala?). Asa cum se vede de la o posta, ne aflam in situatii similare: anularea unei ilegalitati evidente ar fi o actiune „in retroactiva” impotriva unui cumparator de buna credinta.

In cazul Spiru Haret, cumpa­ratorii de buna credinta sunt cam 300.000 (trei sute de mii) de romani pe serie, care AU CUMPARAT DIPLOME UNIVERSITARE in cel mai propriu inteles al termenilor. Este foarte clar ca in termeni juridici ei sunt cumparatori de buna credinta, pentru ca atunci cand au platit taxele chiar au crezut ca petecul de hartie achizitionat in rate va fi valabil, desigur tot juridic.

Insa imediat ce ne aducem aminte CE AU CUMPARAT, orice supozitie de buna credinta dispare cu desavarsire: aici e vorba de educatie superioara, si este greu de crezut ca au ales Spiru Haret pentru alt motiv decat cel evident: taxe suportabile, scoala „la distanta” – adica un fel de auto-didacticism impanat cu termeni pretentiosi precum e-learning, etc. – examene cu rigurozitate redusa, etc. Alegerea unui traseu academic prin sistemul invatamantului la distanta ar putea a fi o solutie de continuare sau completare a studiilor pentru persoane adulte, cu serviciu, cu familie, cu timp absolut limitat, carora li se deschide astfel o noua perspectiva de cunoastere si profesionalizare, pe care nu ar putea-o avea in special datorita imposibilitatii de a participa la cursuri in sistemul cu frecventa completa. Insa atunci cand vezi zeci de mii de tineri inscrisi la invatamant la distanta, absolventi in anul 2007, 2008 sau 2009 care nu au nici un fel de program sau proiect care sa le ocupe preponderent timpul, te gandesti probabil la ce ma gandesc si eu acum: au ales in deplina cunos­tinta de cauza, pe principiul minimei rezistente, un sistem care nu-i oboseste prea mult.

Si cu asta, cred ca e destul de lamurita pentru toata lumea chestiu­nea „bunei credinte”, chestiune de altfel absolut colaterala si de deviat aten­tia!

Un anume senator, citat de Gandul (Gandul, anul V, nr. 1296 marti, 21 iulie 2009, pagina 2) crede ca institutia – adica Spiru Haret si toate cele asemenea ei – nu ar trebui blamate pentru ca (…) ”trebuie sa incurajam orice forma de invatamant”. Sustinerea domniei sale, raspandita in randul politicienilor tuturor partidelor de altfel, ar putea fi corecta, daca nu ar fi fost facuta in contextul acesta nefericit: orice forma de invatamant ar trebui sprijinita si promovata, dar sa fie invatamant si sa respecte legea – buna-rea cum o fi ea! Or, de ani buni Statul Roman sprijina prin ignorare nu forme alternative de educatie, ci afaceri colosale, a caror singura le­gatura cu invatamantul este aceea ca vand fara restrictie diplome ale Statului Roman. Sa socotim intr-un mod simplu, prezumtiv inteligibil chiar pentru un licentiat la distanta de la Spiru Haret sau de la alte institutii asemanatoare: daca dai 100.000 de diplome pe an, pentru care ai incasat 3 ani taxe „de scolarizare”, si in fiecare an din taxa anuala ramai cu 100 de euro pentru fiecare student, o astfel de promotie „produce” cam… 30.000.000 de euro, adica (transformare pentru absolventii SH de la finante - banci, ca sa nu se incurce!) mai bine de 120.000.000 de lei noi sau 1.200.000.000.000 lei vechi (cati dintre respectivii licentiati credeti ca stiu sa citeasca cifra aceasta?...). O astfel de „forma de invatamant” ar avea nevoie, eventual, de un singur sprijin: cel fiscal, pentru a vedea incotro se duce o asemenea suma colosala in cadrul unei organizatii…nonprofit!

Liderii PSD au chemat-o „la ordine” pe d-na prof. dr. Andronescu, in special prin voci „autorizate” in domeniu, precum domnul Vanghelie – benefice sa-i fie „almanahele”! -, ocazie cu care am aflat ca si domnia sa va avea in curand o diploma …academica, fiind insa secret pana la urmatorul vanghelion de unde…(insa e un secret dezvaluibil „in retroactiva”: e vorba de te miri care inva­tamant la distanta, …legal si benefic tuturor). „Ordinea” se referea la eventualul impact la viitoarele alegeri al unor masuri cu adevarat de ordine in sistem.

Omeneste vorbind, e evident faptul ca cei ce s-au inscris si au absolvit aceste forme de „invatamant” niciodata acreditate, niciodata verificate sau certificate din punct de vedere al calitatii, s-au folosit de o oportunitate de sistem.

Pentru faptul ca au primit niste petece de hartie fara valoare in locul unora „cu valoare”, ar fi normal si legal sa se indrepte impotriva celor care le-au luat banii si i-au inselat ani de zile. Si ar mai fi normal sa nu voteze partidul sau partidele aflate la guvernare care nu au luat masurile legale pentru ca ilegalitatea Spiru Haret – si altele asemenea! - sa nu afecteze sutele de mii de oameni. Si poate ar mai fi normal ca cei ce se ocupa de paza legii sa se autosesizeze pentru ca cei ce aveau”obligatia de a face” fiind in functii publice, nu au facut ce face acum ministrul Andronescu!

Dincolo de asta, iata ca Eca­terina Andronescu propune o solutie mai umana decat simpla anulare a actelor obtinute fara temei legal si procedural: nu anuleaza pur si simplu diplomele in chestiune, ci incearca sa puna in miscare un mecanism de certificare minimal: examen de cunostin­te intr-o universitate acreditata si, apoi, pentru cei ce trec de acest moment (prezumtiv toti, daca Spiru Haret a functionat in parametrii de calitate pe care ii pretinde!), susti­nerea tezei de licenta. Cei doi pasi procedurali sunt, de fapt, cele doua probe care compun licenta in universitatile acreditate: proba 1-examen de cunostinte de specialitate, proba 2-sustinerea publica a tezei de licenta. E de inteles ca pentru acesti absolventi e neplacut sa repete cei doi pasi, insa o alta solutie legala nu ar fi! Desigur, putem invoca tembelisme de genul neretroactivarii legii, uitand ca nu e vorba de nici o reatroactivare a legii: Univer­sitatea Spiru Haret a functionat NERES­­PECTÂND legea existenta la momentul respectiv. Mai mult: ministerul de resort a ignorat legea si le-a dat diplome!

„Somatia” politica in acest caz mai arata inca un lucru: contractul social pomenit de JJ Rousseau, in baza caruia functioneaza puterea democratica, in Romania e la fel de respectat de politicieni, ca multe alte „contracte”: oamenii politici nu sunt delegati ai cetatenilor pentru a pune in opera binele comun, bine comun care este scopul initial si final al puterii politice. Ei sunt reprezentanti ai partidelor, scopul initial si final fiind acela de a ajunge la putere si de a se mentine la putere in interes propriu si de partid. Iar executivul pare mai nou a fi doar un numar de persoane – papusi, manevrate de undeva de pe platforma apolitica a partidelor politice, care par a-i fi delegat mai degraba ca porta-voce, decat ca profesionisti cu capacitate si putere de decizie.

De fapt despre ce vorbim aici?

Din 2004, cand la Spiru Haret absolveau 5.000 de oameni, „fabrica” a evoluat si in 2008 au absolvit 50.000 de oameni studii superioare in diferite specialitati.

Chestiunea in discutie pentru noi, cetateni fara atributii in paza Legii - nu este cea a legalitatii diplomelor sau a legalitatii functionarii acestei „universitati”! Chestiunea de fond este cea a pregatirii si competentei absolventilor!

Daca – prin absurd, nu?! – o parte semnificativa a acestora NU au pregatirea minimala necesara, inseamna ca avem zeci de mii de VIRUSI in sistemul social: economisti care au probleme cu tabla inmultirii, manageri care citesc cu greu carti precum cartea proprie de identitate, juristi sau avocati ce stapanesc dreptul roman inventat si dezvoltat …la Roman, profesori care scriu cu greu in limba romana, etc., s.a.m.d., pana obtineti o lista de peste 30 de domenii! Acestia pot constitui un adevarat „pericol la adresa securitatii nationale” nu pentru ca diplomele lor sunt sau nu sunt legale, ci pentru ca „pregatirea lor la distanta” este la mare distanta de pregatirea minimala necesara pentru respectivele profesii.

Oare discutia era la fel daca ceea ce vedeau „liderii” scoliti cu „almanahe” nu erau 300.000 de eventuale voturi, ci 300.000 de eventuale incidente de tipul „Ciomu”? Daca se gandeau ca ei sau familiile lor ar putea incapea pe mana unor medici, dentisti, ingineri, economisti, profesori, avocati, judecatori, parlamentari-fauritori de legi, care au plati o diploma si au trimis referate copiate de pe net pentru a justifica notele „la distanta”?

Daca se gandeau ca un profesor universitar doctor, rector de ani buni, membru in corpuri profesionale si institutionale internationale de prestigiu incontestabil, ar putea avea solutii mai temeinice decat…lideri politici de marginea Bucurestiului?

Daca se gandeau la noi, restul de voturi?

Personal, cu un singur vot cat am, spun un lucru clar: daca aceasta chestiune nu se rezolva legal si corect, Mircea, eu nu te votez!

PS: D-l Bondrea, rector la Spiru Haret a declarat ca de fapt invatamantul de stat e ilegal in Romania. O fi absolvit si dansul, la vremea sa, tot la ID?

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav