Noi provocari pentru Banca Nationala E-mail
Noi provocari pentru banca national Banca Nationala a Roma­niei s-a aratat in ultimii ani drept una din cele mai coerente institutii roma­nesti. Se bucura de un prestigiu public ridicat, are o echipa consistenta de specialisti si s-a asezat, institutional si legislativ, pe repere ferme care au ferit-o sa intre in agitatia politica in care au cazut si s-au compromis alte institutii. Banca a primit o independenta, de jure si, de facto, abia in 2004, prin noua lege si de atunci, consolidarea insitutionala s-a imbunatatit. Aceasta situatie ramane valabila chiar daca obiectivul fundamental al institutiei, definit ca atare in legea de functionale, mentinerea stabilitatii preturilor nu a fost atins. A fost ratat in 2006, respectat in 2007 si din nou ratat total in 2008. Obiective inflationiste care, la momentul respectiv puteau fi considerate curajoase, dar nu imposibile au dus la aceasta situatie. Afluxul de bani din afara si cursul de schimb rezonabil din acel an au permis atingerea obiectivului. Ratarea celorlalte tinte nu a fost considerata public, si nici politic sau academic, un esec direct imputabil BNR. Banca a atras in repetate randuri atentia asupra mixului de politici necesar atingerii obiectivului si asupra faptului ca politica monetara, apanajul unei banci centrale, e insuficienta pentru atungerea lui, fara politici fiscale si bugetare adecvate. A condamnat politicile bugetare mai ales, expansioniste, procicilice si a privit in consecinta cu resemnare cum indicatorii se inrautatesc in ceea ce priveste inflatia. Cu toate acestea niciodata, nici atunci, si cu atat mai putin acum, intr-un alt context, in care prioritatie se redefinesc, nu a considerat ca poltica moentara este depasita. Daca este ceva la care BNR tine enorm, aceasta nu e atat respectarea tinterlor de inflatie, cat pastrarea politicii monetare in apanajul BNR si corelarea lor la politica cursului de flotare liber controlata. Acestea sunt armele si, de aceea, orice discutie legata de accelerarea a trecerii spre euro este greu acceptata, de vreme ce vizeaza tocmai abandonarea acestor arme in lupta cu inflatia. Un accent pe mijloace si nu pe scop, in conditiile in care BNR a devenit celebra pentru cele mai mari dobanzi de politica monetara si cele mai ridicate rate ale rezervelor minime obligatorii din spatiul european!

Ultimii ani au remarcat BNR prin contolul impus creditarii. Ca parte a politicilor antiinflationiste, banca centrala a impus masuri anticiclice, extrem de criticate intr-un contex de crestere economica, dar considerate post-factum binevenite. Relatia cu sistemul bancar pe care trebuie sa-l reglementeze a primit noi dimensiuni in perioada urmatoare si a dus la o modificare de accent importanta in poltica bancara, spre un rol inter­ventionist mai pronuntat si mai regulator. Aceastea sunt obiectivele noi si nu creserea economica, un deziderat fata de care BNR nu are nici o obligatie. Il doreste, dar nu il induce nici macar intr-un an in care scaderea economica va fi consistenta.

Contextul economic actual si acordurile incheiate cu FMI si UE aduc noi sarcini pentru BNR. Ca situatie de principiu, BNR se confrunta cu o problema de sistem, pe care altadata ar fi trebuit sa o considere un avantaj : ponderea ridicata a bancile straine in sistemul bancar roman. Romania ocupa locul 4 in zona, in aceasta privinta, cu 88% din sistem aflat in proprietate externa. Aceast lucru creeaza dificultati de control BNR, in contextul in care degeaba vorbim de un sistem controlat si fara risc pe plan local, daca bancile mama ale subsidiarelor din Romania trec prin momente dificile si nu sunt supuse acelorasi masuri de siguranta. Aceasta situatie a adus un rol institutional nou pentru BNR. In acordurile cu instiutiile financiare internationale si cu UE rolul BNR e fundamental. Ca parte a acordului, preconditie de fapt si apoi cu rezolutiile preluate in acordurile de baza, au aparut acele intalniri la Viena si apoi Bruxelles, cu cele mai importante 13 banci straine, prin care s-a ajuns la intelegeri in privinta capitalizarilor si politicilor bancare. Bancile s-au angajat sa mentina constante liniile de creditare bancare active la nivelul lunii martie 2009, si sa nu mai transfere bani spre bancile mama aflate in foame de cash. Apoi, au trecut prin analize stricte, teste de stres prin care sa mentina solvabilitatea la un nivel de 10% (nu 8% cat era pana acum) si ca urmare in sistemul bancar va urma o capitalizare de un miliard de euro. De asemenea, BNR va interveni, daca aceste acorduri nu vor fi respectate. In acordul cu FMI scrie clar ca BNR va primi puteri speciale, pentru a limita retribuirea dividendelor in cazul unor banci care nu respecta cerintele de mai sus, putand solicita si impune schimbari de management bancilor refractare. Prin aceasta prevedere puterile BNR devin dintr-o data imense si nu se compara cu nimic din ce a fost pana acum. Obligatiile de eliberare a banilor bancilor din rezervele minime sunt destul de vagi, asa incat in perioada urmatoare BNR se va afla pe o pozitie de forta. Va stii Banca Nationala sa foloseasca biciul (drepturile interventioniste suplimentare) si zaha­relul (eliberarea banilor din rezervelor minime obligatorii) asa incat sa nu apara turbulente bancare iar creditarea sa aiba un ritm acceptabil? E provocarea la care trebuie sa raspunda acum institutia in contextul in care inflatia vine pe pozitii acceptabile pentru ca economia scade drastic si nu pentru ca politica monetara s-a dovedit o solutie.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav