Un campion european sustine ca in Romania nu se poate trai numai din sah E-mail
Un campion european Cea de-a treia ediţie a “Turneului Regilor-Romgaz” a avut loc în perioada 13-25 iunie, în staţiunea Bazna. Competiţia a fost una de nivel de categorie XX, cu o medie a coeficientului ELO al concurenţilor de 2729.

Pentru prima oară în România, au fost prezenţi şase dintre cei mai bine cotaţi şahişti ai lumii în momentul de faţă. Printre aceştia s-a numărat şi un român, Liviu-Dieter Nisipeanu, în vârstă de 33 ani, campion european în 2005 la Varşovia, atunci când l-a învins în partida decisivă pe Alexander Beliavsky. Născut la 1 august 1976 la Braşov, Nisipeanu s-a format ca junior în oraşul natal sub îndrumarea maestrului internaţional Corvin Radovici. A fost campion naţional în anii 1993, 1996 şi 2002 şi a evoluat (începând din 1996) la şase olimpiade pentru echipa României. Afirmat la nivel major în anul 1999 când, la Las Vegas, a devenit semifinalist al Campionatului Mondial în sistem K.O. (după victorii la Ivanchuk şi Shirov), Nisipeanu s-a calificat la Cupa Mondială ce se va desfăşura la finele acestui an, în Rusia, în urma Europenelor de la Budva.

Cu toate acestea, la Bazna, Nisipeanu (actualmente aflat pe locul 55 în ierarhia mondială cu un coeficient ELO de 2675) nu s-a dovedit a fi în formă, ocupând la final ultimul loc (al şaselea) cu doar trei puncte obţinute din zece posibile. E adevărat că şi adversarii au fost unii pe măsura acestui turneu: Vassily Ivanchuk (Ucraina, numărul 12 mondial, câştigătorul turneului de la Bazna cu 7 p. şi, în acelaşi timp, al unui cec în valoare de 10.000 de euro), Boris Gelfand (Israel, locul 15 mondial ), Alexei Shirov (Spania, locul 13 mondial), Teimour Radjabov (Azerbaidjan, locul 5 în lume), Gata Kamsky (SUA, locul 24 în lume).

Legitimat la ACS Şah Apa-Nova Bucureşti (România), la Baden-Baden (Germania) şi la Marseille (Franţa), Liviu-Dieter Nisipeanu susţine că în România “e exclus să se poată trăi numai din şah, chiar şi în situaţia fericită în care eşti campion european. E nevoie de extrem de multă muncă, iar personal regret că acest Turneu al Regilor, unul cu adevărat excepţional, nu a fost demarat cu zece ani în urmă”. Nisipeanu este de părere că astfel de turnee, organizate chiar şi la nivel mondial, nu atrag sponsori, televiziuni şi nici chiar fani, pentru că şahul are prea mulţi timpi morţi “sportul-minţii fiind atrăgător doar pe Internet, unde poate fi transmis în sistem live, aşa cum a fost şi cel de la Bazna, care în plus a beneficiat şi de un sponsor foarte generos, SNGN Romgaz Mediaş”.

Competiţia de la Bazna poate modifica ierarhia mondială a şahului, pentru că, după omologarea rezultatelor, acestea vor fi comunicate federaţiei internaţionale de specialitate, în vederea stabilirii noilor coeficienţi ELO ai participanţilor.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav