31 mai Ziua in care greva a intrat in greva E-mail
31 mai A venit şi ziua cea mare, ziua marilor ameninţări eşuate: 31 mai 2010, data care anunţa apocalipsa sindicală s–a dovedit a fi o zi ca oricare. Deşi Sibiul era cuprins pe harta localităţilor ameninţate de ploi şi vijelii, dimineaţa se arată promiţătoare. Ai spune că şi vremea ţine cu greviştii. Cu greviştii? Care grevişti? Ia să vedem cât de ascuţită e lupta sindicală la Sibiu.

Pornim într–un "periplu" pe la instituţiile pretabile la grevă. Primul popas îl facem pe strada Morilor, la AJOFM. Pe uşă stă o bucată de hârtie lămuritoare: grevă de solidaritate cu cei de la FSLI. Uşa e închisă. Ocolim clădirea şi dăm de vreo douăzeci de persoane adunate în faţa unei intrări.

Nu sunt foşti, actuali sau viitori şomeri; sunt angajaţii de la AJOFM care fac grevă de solidaritate cu cei de la FSLI. Şi pentru că vremea s-a dovedit mult mai îngăduitoare decât cea din prognoze, au ieşit în faţa instituţiei. Mâine (adică azi) s-ar putea să plouă. Uuuh, ce noroc, greva e doar pentru o zi. O zi de solidaritate e suficientă.

"Băieţii, haideţi şi voi la poză!"

Angajaţii AJOFM care au ieşit în faţa instituţiei încearcă să omoare timpul cum pot: se mai spune câte-o glumă, se face haz de necaz. Când vine momentul fotografierii, câteva doamne îşi îndeamnă şi colegii să vină la poza de grup: "Băieţii, haideţi şi voi la poză!". E poza de grup din ziua grevei. Ei, zi mare, cine ştie când mai apare un astfel de moment, de reuniune. Vorba aia: "O fotografie la minut: durează toată viaţa". Plecăm. Soarele zâmbeşte, e cald, vreme de plajă. Şi de grevă, eventual. Următoarea oprire e la Casa Judeţeană de Pensii, pe Calea Dumbrăvii. Şi aici angajaţii au ieşit în faţa instituţiei până la 10.30. Mă uit la ceas: mai e o oră. Trece repede. Aceeaşi poveste ca şi la AJOFM: se face grevă de solidaritate. O zi.

Şi starea de spirit e aceeaşi: se discută calm, se glumeşte în şoaptă, se râde decent. Dacă n-ai şti că e grevă, ai spune că e o banală coadă. Că se dă ceva. De data asta nu se dă, ci se ia. Aud de undeva dintr-un grup: "Ne faceţi poze?" şi întrebarea nu mai aşteaptă răspuns. O fi fost una retorică. Oricum, nu izvora dintr-un sentiment de panică, pentru că desluşim imediat nişte râsete absente. Vasăzică linişte şi pace şi aici. Bine că ştiam că-i grevă, că altfel nu ne-ar fi atras nimic atenţia. Aflăm mai târziu că după plecarea noastră s-au încins niţel spiritele. Niţel doar. Umblă vorba că-şi vârâse politicul coada.

În sfârşit, o grevă mai de Doamne-ajută

Intrăm la Colegiul "Gheorghe Lazăr" şi dăm de prima grevă solidă: nu e de solidaritate ca celelalte, e pe termen nedeterminat. Pe culoare e linişte, sălile de clasă sunt goale. Totuşi, nu intri ca Vodă prin lobodă: te legitimezi, eşti trecut într-un registru, după care eşti condus la direcţiune; cum e şi normal de altfel, chiar şi pe timp de grevă. Undeva la etaj s-a asigurat desfăşurarea probei de balaureat. În rest nu se ţin ore. Aproape toţi profesorii au semnat pentru grevă. Directorul Gabriel Negrea spune că "E o situaţie dificilă. Este opţiunea fiecărui cadru didactic, eu nu pot să-i oblig nici să renunţe nici să facă grevă. E o decizie personală. Nu ştim cu exactitate cât va dura această grevă, durata se va stabili la nivel de sindicat". Într-o clasă, pe tablă, nişte formule matematice au rămas ca o mărturie a cursurilor de săptămâna trecută. O altă sală e conectată la prezent: pe tablă cineva a scris cu litere mari: GREVĂ. Ieşim, lăsând în urmă liniştea coridoarelor, a sălilor de clasă, a grevei. La Colegiul "Octavian Goga" e grevă aproape pe jumătate: doar patruzeci la sută dintre profesori au decis să intre în grevă. Chiar dacă unii dascăli n-au intrat la ore s-a asigurat supravegherea elevilor. BAC-ul se ţine în condiţii normale. Atmosfera pare una obişnuită, dintr-o zi oarecare. Singura diferenţă e aceea că, în cancelarie, în timpul orelor sunt mai mulţi profesori decât de obicei, profesorii din tabăra greviştilor.

La spital, greva s-a îmbolnăvit

La Policlinică şi la Spital vestea că 31 mai e ziua marii greve pare să nu fi ajuns. Pe holuri e vânzoleală ca într-o zi obişnuită de luni. În fond, e o zi oarecare, nu? Pe scaunele de pe hol mai mulţi bătrâni aşteaptă să intre la consult. Încercăm şi noi marea cu degetul şi întrebăm o bătrână care aşteaptă la rând: "Nu vă supăraţi, e grevă?". Femeia mă priveşte lung, îşi mută privirea către uşa cabinetului, apoi revine la mine: "Nu ştiu. Nu cred, că e cineva înăuntru. Ce grevă să se mai facă domnule, că şi aşa suntem la sapă de lemn, ne ia din pensii. Nici la doctor să nu mai venim? Că banii şi aşa nu ne ajung de medicamente". Îmi dau seama că am picurat fără să vreau sare pe o rană deschisă, aşa că mă retrag discret. Văd o femeie în costum alb şi arunc o întrebare, fără introducerea clasică "Sunt cutare, de la ziarul cutare şi aş vrea să vă întreb dacă...": "Faceţi grevă?". Răspunsul nu depăşeşte cantitativ întrebarea: "Ei, grevă...".

Şi dusă fu. Îmi amintesc de îndemnul de a verifica din trei surse o informaţie, aşa că mai încerc la un agent de pază. Răspunsul mă lămureşte definitiv: "Nuuu! Nu se face nicio grevă!". Peste cinci minute ajungem la Consiliul Judeţean: câţiva angajaţi umblă cu nişte hârtii pe coridoare, semn că se lucrează. Pe uşă nu scrie nimic, aşa că mă hotărăsc să întreb de soarta coanei Greva: se ţine, dar de la 12 la 15. Tot de solidaritate? Tot. Cu cine, Dumnezeu ştie. La Primărie greva s-a terminat la zece. Întrebare: "Mai e grevă?". Răspuns: "Cât e ceasul? Zece şi cinci. S-a terminat la zece". Şi? Şi-atât. Ultimul popas îl facem la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sibiu. Se lucrează ca într-o zi oarecare, nici pomeneală de grevă. Plecăm, făcând un inventar rapid al grevelor şi negrevelor. Încep: una la Primărie, una la Pensii, una la Şomaj...

Stai că risc să devin Pristanda şi să mă-ncurc în socoteli. Asta ar fi cronica unei dimineţi ameninţată de grevă. Pe la 15 se înnorează, semn că ar vrea şi soarele să intre în grevă. Cică până vineri. Soarele nu e bugetar nu? Aha. Păi de aia face grevă. În fine, a fost bine: a fost cald, s-a bifat o activitate sindicală sterilă, viaţa merge înainte. Sau înapoi. Contează?

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav