73 de loturi din Cartierul Tineretului vor fi luate inapoi de Primarie E-mail
73 loturi Administrația locală vrea să retragă dreptul de folosință gratuită acordat pentru 73 de familii asupra a tot atâtea loturi de teren împărțite de Primărie în 2004. Din totalul de 419 terenuri împărțite în 2004 vor mai rămâne cu ”proprietari” doar 340, după ce în iarna anului trecut alte trei familii au renunțat la terenurile primite. Totodată, în ședința Consiliului Local de joi, administrația locală vrea să scadă prețul cerut pentru tinerii care vor să își cumpere terenul – de la 107 euro pentru un metru pătrat, la 96,3 euro pe metru pătrat. Aceste intenții ale Primăriei sunt cuprinse în două proiecte de hotărâre de consiliu local, ce vor fi supuse votului în ședința de joi.

Lege târziu aplicată

Terenurile amintite au fost împărțite celor 419 tineri în baza Legii 15 din 2004. Potrivit acestei legi, ”beneficiarul terenului pentru construirea unei locuințe proprietate personală este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului”. În caz contrar, i se retrage dreptul de folosință gratuită a terenului. Cum nici administrația locală nu și-a respectat promisiunile de a asigura utilitățile pentru terenurile respective, litera legii nu a fost aplicată. De altfel, nici acum utilitățile nu sunt asigurate în întreg Cartierul Tineretului. În plus, prin faptul că tinerii deveneau doar ”beneficiari cu titlu gratuit” și nu proprietari ai loturilor, instituțiile bancare nu au oferit credite ipotecare pentru ridicarea de case.

Cu toate acestea, în cursul anului trecut, reprezentanții Primăriei au decis să pună piciorul în prag. ”Tinerii beneficiari care nu au început construcția locuinței, au fost notificați ca până la data de 01.01.2010 să întocmească documentația necesară în vederea obținerii autorizației de construcție. Menționăm că, în prezent, sunt 73 de tineri care nu au demarat procedura legală în vederea obținerii certificatului de urbanism, respectiv a autorizației de construcție, necesară realizării construcției”, se arată în raportul Serviciului Patrimoniu ce însoțește proiectul de hotărâre publicat pe site-ul Primăriei Sibiu. Serviciul amintit propune ”retragerea dreptului de folosință asupra terenului atribuit”.

Ce spun tinerii: nu știau sau nu le pasă

Cătălin Roşca a primit 264 de mp de teren. A plătit în fiecare an impozit, iar la finele anului trecut a obţinut un certificat de urbanism pentru ridicarea unei locuinţe pe terenul primit în 2004. Spune că nu ştia de intenţia Primăriei de a le retrage dreptul de folosinţă. „Eu am primit teren undeva la mijlocul zonei. Nu pot ajunge acolo decât pe jos, pentru că până la lotul primit de mine e o groapă lungă, adâncă de mai bine de un metru. Aşa e de mai bine de un an. Cum să încep eu să construiesc pe un teren la care nu pot să ajung?”, spune Cătălin Roşca. El este hotărât să convingă autorităţile să renunţe la ideea de a-i retrage terenul. „Nici nu am fost înştiinţat. Am auzit de zvonuri. Dar nu am avut cum să construim. În 2004, actualul primar, înainte de a fi ales a doua oară ne-a spus că vom avea utilităţi în şase luni. Nici acum nu sunt taase. Eu cred că nu este uşor să investeşti câteva zeci de mii de euro într-o locuinţă pe care să nu o poţi folosi”, mai spune Cătălin Roşca. Mulţi dintre cei care au apucat să îşi ridice o casă au avut mari neplăceri: casele construite le-au fost sparte. Au fost furate centrale termice montate şi alte materiale de construcţii.

Tot 264 de mp a primit şi Cornelius Achim. Doar că el nu mai este interesat de teren. „Am fost înştiinţat să obţin autorizaţie de construcţie. Doar că pe mine nu mă mai interesează. Nu am avut utilităţi, nu am putut lua credite. Apoi a mai fost impus şi acel preţ pentru cei care doreau să îl cumpere, prea mare, zic eu. Am plătit în fiecare an impozit, câte 60 de lei, parcă, dar nu mă mai interesează acel teren”, spune Cornelius Achim.

Reduceri de preţ. Modice

Potrivit legii, tinerii care au beneficiat de aceste terenuri şi vor să le cumpere, o pot face. Anul trecut, în toamnă, Primăria a cerut un raport de evaluare, în urma căruia să stabilească preţul în cazul vânzărilor. Spre surprinderea multora, preţul a fost destul de mare – 107 euro pentru un metru pătrat. Preţul a fost valabil pentru anul 2009. Pentru 2010, Primăria Sibiu a mai cerut o expertiză, efectuată de SC MegaExpert Imobiliare. Reprezentanţii firmei propun ca, pentru acest an, tinerii care vor să-şi cumpere terenurile date în folosinţă în mod gratuit să plătească 81 de euro, fără TVA, pentru un metru pătrat. Adică cel puţin 25.000 de euro pentru terenurile primite.

Încă nu se ştie ce se va întâmpla cu terenurile recuperate

Potrivit reprezentanților Primăriei Sibiu, în momentul de față scopul este recuperarea terenurilor. Pașii următori vor fi stabiliți în viitor. ”Acum doar retragem dreptul de folosință asupra terenurilor respective. Aceasta este prima etapă. Etapa a doua este radierea din CF a dreptului de folosință, apoi Comisia specială constituită pentru aplicarea Legii 15 va decide ce se va întâmpla cu aceste terenuri”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Citiți aici proiectul de hotărâre și lista persoanelor pentru care este propusă retragerea dreptului de folosință gratuită.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav