A decedat Radu Bobre Basarab E-mail
A decedat Radu Bobre Basarab Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu anunţă, cu regret, încetarea din viaţă a actorului, regizorului şi profesorului Radu Dobre Basarab.

Radu Dobre Basarab s-a născut la Slatina, în judeţul Olt, în data de 22 august 1941.

A fost absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Hidroenergetică, al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Bucureşti (Actorie) şi al Universităţii de Artă Teatrală Târgu - Mureş (Regie). Între 1967 – 1987 a fost actor al Teatrului de Stat din Sibiu, a obţinut numeroase premii de interpretare la diverse festivaluri, a înfiinţat Societatea literară „Radu Stanca”, prima de acest fel din ţară după 1950, şi „Clubul de jazz” din Sibiu.

A înfiinţat şi a condus „Teatrul Studenţesc” din Sibiu, cu care a obţinut premii la festivalurile studenţeşti. Ca jurnalist, Radu Dobre Basarab a publicat sute de articole în „Tribuna Sibiului”, Scânteia Tineretului”, „România liberă”, „Contemporanul” „Tribuna”, „Ramuri”, „România literară”. Începând cu anul 1991, Radu Dobre Basarab a fost cadru didactic la Academia de Artă Teatrală din Târgu - Mureş, unde a predat actoria şi regia.

Timp de 20 de ani, Radu Dobre Basarab a jucat în numeroase spectacole ale teatrului din Sibiu, dintre care amintim: „Al patrulea anotimp” de H. Lovinescu, regia Dan Nasta, „Nunta lui Figaro” de Beaumarchais, regia Petru Mihail, „Fedra” de Jean Racine, regia Aureliu Manea, „Răceala” de M. Sorescu, regia Iulian Vişa, „Camino Real” de Tennesse Williams, regia Iulian Vişa. După 1990, Radu Dobre Basarab a revenit la Sibiu în postura de regizor şi a montat spectacolele „Arta Comediei” de Eduardo de Filippo, „Invitaţie la castel” de Jean Anouilh, „Echilibru fragil” de E. Albee.

Radu Dobre Basarab a decedat în 8 septembrie 2009 şi va fi înmormântat joi, 10 septembrie 2009, ora 13.00, la Cimitirul Ortodox din Târgu Mureş.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav