Cancerul de col uterin a doua cauza de deces prin cancer la femei E-mail
cancer de colon Cancerul de col uterin, boala care afectează, în principal femeile de peste 45 de ani, a găsit, în ultimii ani, „pretendente” şi printre tinerele de 20 de ani. Una dintre cauze ar fi modul de viaţă mult diferit de cel de acum câţiva ani, în principal în ceea ce priveşte viaţa sexuală. În Sibiu, în primele şase luni ale acestui an, au fost înregistrate peste 20 de astfel de cazuri, cele mai multe din mediul urban. Depistat în stadii foarte avansate, poate duce la moarte. Specialiştii recomandă un test odată la doi ani.

Pentru a afla mai multe despre factorii de risc, simptome şi tratament, am stat de vorbă cu medicul Valeria Văleanu, medic şef al Secţiei Clinice de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Factori de risc

Cauza dominantă în transmiterea cancerului de col uterin este infecţia cu virusul Papiloma Uman. Dar pot exista şi alţi factori de risc. Spre exemplu, este vorba, în primul rând, despre începerea precoce a vieţii sexuale, existenţa mai mulţor parteneri sau sexul neprotejat. „De asemenea, prezintă riscul de a dezvolta această afecţiune şi femeile care au avut mai mult de patru naşteri sau cele care provin dintr-un mediu social mai puţin dezvoltat, cu condiţii de viaţă mai scăzute”, ne spune medicul Valeria Văleanu. De altfel este foarte importantă igiena personală a fiecăruia. „Aceştia sunt factorii de risc, dar trebuie specificat faptul că principalul factor este descoperirea acestui virus Papiloma Uman, care este determinant în etiologia cancerului de col uterin”, explică medicul.

Vârste de apariţie

„De obicei, cancerul de col uterin apare la femeile de peste 45 de ani, dar, în ultima perioadă ne confruntăm cu apariţia la vârste mult mai tinere, chiar şi de la 20 de ani”, spune Valeria Văleanu. „Motivele sunt, de cele mai multe ori, de ordine sexuală. Obiceiurile, în acest sens, s-au schimbat în ultimii ani”.

Simptomatologie

„Iniţial este vorba de scurgeri albe, în cantitate mare, de obicei urât mirositoare, ulterior în stadii mai avansate, apărând scurgerile sanguinolente, deci cu sânge, iniţial la contactul sexual, ulterior chiar şi fără să existe un contact sexual. Aceste mici hemoragii locale se vor transforma, în timp, în hemoragii mai mari, menometroragii, adică o sângerare mare imită o menstruaţie, dar este mai abundentă decât o menstruaţie”, explică medicul oncolog. Pot apărea şi dureri la nivelul micului bazin, a pelvisului, în regiunea abdominală inferioară sau dureri lombare, în spate, în partea stângă sau în dreapta coloanei vertebrale. „Simptomatologia nu este foarte bogată în stadiile iniţiale, în stadii avansate, însă, se poate ajunge până la insuficienţă renală, când sunt prinse deja ureterele, când rinichii devin măriţi”, mai spune şeful secţiei.

„Se poate extinde şi în partea posterioară şi anterior, prin vecinătatea cu vezica urinară. Mult mai des ne întâlnim cu insuficienţa renală, decât cu extensia către vezică şi spre partea posterioară”, mai precizează specialistul.

Depistarea

Cancerul de col uterin poate fi depistat prin metoda deja cunoscută, a testului Papanicolau. Specialiştii recomandă efectuarea testului de la vârsta de 25 şi o repetare a acestuia odată la doi ani.

Tratamentul

„Tratamentul administrat depinde de stadiul bolii”, explică specialistul. „Dacă este într-un stadiu puţin avansat, se poate practica numai o conizaţie, respectiv se scoate numai colul, ca primă intenţie. Dacă deja boala se află într-un stadiu mai avansat, putem vorbi de un stadiu zero sau 1, este momentul în care începe tratmentul cu radioterapie, care este obligatoriu. Este o metodă externă, care se numeşte cobaltoterapie şi una internă, de contact direct cu tumora, cu colul şi aceasta s numeşte brahiterapie. După patru săptămâni şi jumătate de radioterapie, ce reprezintă, de fapt, perioada preoperatorie, se face intervenţia chirurgicală, care, de obiei, constă în radicalitate. Adică se scoate tot, respectiv utern, ovare. Aici, în general chirurgii cu experienţă, încearcă să păstreze, la femeile tinere, măcar un ovar, pentru asigurarea, în continuare, a funcţiilor hormonale. Dar operaţia, de principiu, constă în scoaterea uterului, trompe, ovare şi toţi ganglioni din jurul uterului. După intervenţie se face un examen histopatologic şi, în funcţie de rezultat, sehotărăşte dacă pacienta va mai urma sau nu încă un tratament. Chimioterapia are şi ea un rol în tratamentul cancerului de col uterin. De obicei, în stadiile avansate, cu col uterin transformat tumoral, cu o tumoră de peste patru cm, chimoterapia se asociază, în scop de radiosensibilizare. Cu alte cuvinte, această chimioterapie pe care o administrăm face ca eficacitatea razelor să crească. În stadii tardive, de obicei, pacienta beneficiază numai de radioterapie, nu se mai pune problema intervenţiei chirurgicale. Aici chimioterapia primeşte un rol mai important”, încheie Valeria Văleanu.

Potrivit statisticilor puse la dispoziţie de reprezentanţii spitalului, la secţia de Oncologie au fost înregistrate, anul trecut, 78 de cazuri de pacienţi cu cancer de col uterin , 50 dintre ei din mediul urban şi 28 din mediul rural. Potrivit aceleiaşi surse, în primele şase uni ale acestui an au fst întregistrate 28 de astfel de cazuri, dintre care 20 în mediul urban şi 8 în mediul rural.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav