Daca e 28 decembrie sunt junii la Saliste E-mail
junii la Saliste Cu colinde, învârtite şi jiene, cete de juni din Mărginimea Sibiului, din Vâlcea şi Argeş poposesc astăzi în Sălişte. Ca de obicei, întâlnirea tradiţională a cetelor de juni le dă prilejul tinerilor să–şi arate iscusinţa la joc.

De colinzi astăzi satele din Mărginimea Sibiului sau din alte zone etnografice ale Transilvaniei, mai întâlneşti încă cete de juni. Numărul acestora e mult mai mic decât odinioară, iar localnicii se laudă mai greu cu 30 de feciori care au intrat în ceata junilor sau cu păstrarea unor tradiţii din vremea bunicilor, fie că vorbim de cina cu părinţii sau de scosul fetelor la joc în a doua zi de Crăciun. E adevărat că astăzi cetele de juni se constituie mai greu şi că destule dintre obiceiurile conexe cetei s-au simplificat.

Şi totuşi tinerii din aceste cete sunt printre puţinii care mai colindă diferit pentru bunăstarea casei, pentru preotul satului sau pentru mezinul familiei. În ce măsură păstrează tradiţiile din bătrâni cetele tinerilor din Mărginimea Sibiului vedem astăzi, la Sălişte, acolo unde are loc Întâlnirea Cetelor de Junii. Evenimentul debutează la ora 12, în Piaţa Junilor, cu prezentarea cetelor din Mărginimea Sibiului şi din judeţele Argeş şi Vâlcea, şi va continua cu vornicitul juzilor, prezentarea jocurilor şi Pluguşorul elevilor de la Grupul Şcolar "Ioan Lupaş" din Sălişte.

Tot astăzi, dar la ora 10, la Primăria din Sălişte vor avea loc o sesiune de comunicări pe tema "Păstrarea tradiţiilor în Mărginimea Sibiului", Adunarea generală a Reuniunii Mărginenilor şi lansarea cărţii "Oierii Mărgineni în Crimeea şi Sudul Rusiei". Evenimentele sunt organizate de Primăria oraşului Sălişte, Consiliul Local al oraşului Sălişte, Casa de Cultură „Onisifor Ghibu” Sălişte, consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul-Junii" Sibiu, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu şi Asocaţia Reuniunea Mărginenilor.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav