Documentare postdecembriste E-mail
documentare postdecembriste Primul volum dedicat istoriei postdecembriste a filmului documentar romanesc va fi lansat cu ocazia aniversarii a 20 de ani de film documentar romanesc. Cartea cuprinde date despre filmele proiectate in cadrul Astra Film Fest, cat si alte documentare produse in Romania, interviuri, articole si recenzii de film documenter. Evenimentul va avea loc in 29 octombrie, in cadrul Astra Film Festival 2009, ce se va desfasura in perioada 26 octombrie - 1 noiembrie.

"Filmele documentare reflecta realitatea romaneasca intr-un mod cu totul diferit fata de ceea ce vedem la televiziuni", Dumitru Budrala.

Odata cu aniversarea a 20 de ani de la caderea regimului comunist in Romania, Astra Film va scoate pe piata primul volum dedicat filmului documentar din Romania de dupa '89. Evenimentul va avea loc la Sibiu, in cadrul Festivalului International de Film Documentar Astra Film Festival. Cartea cuprinde date despre aproape toate documentarele realizate in Romania, in ultimii 20 de ani. „Intr-o prima incercare nationala de a strange randurile realizatorilor de film documentar din Romania, aparitia editoriala cuprinde date despre filmele proiectate in cadrul Astra Film Fest, cat si celelalte documentare produse in Romania, in ultimii 20 de ani si nu numai, alaturi de interviuri, articole si recenzii de film documentar", spun organizatorii Astra Film Festival.

Marturii ale istoriei recente

Documentarul arata realitatea romaneasca cu totul diferit de ceea ce se vede pe ecranul televizorului. Astfel, problemele pot fi expuse pe larg, ajungand ca anumite fenomene ce au avut loc in Romania sa fie intelese cu adevarat. „Filmele documentare reflecta realitatea romaneasca intr-un mod cu totul diferit fata de ceea ce vedem la televiziuni. Au mai mult timp sa intre in detalii, sa contureze un fenomen, o problema sociala, devenind documentele, marturiile unei perioade a istoriei recente. Pe de alta parte, filmele documentare ca produs cultural au o alta circulatie, trec granitele tarii, spun povestile, realitatile din cotidianul unei tari intr-un mod foarte direct", declara Dumitru Budrala, directorul festivalului. De asemenea, Budrala afirma ca incurajarea realizarii de documentare este benefica pentru cei care vor sa stie cat mai mult despre evenimentele ce au avut loc recent in Romania.

Participare mondiala

„Neglijarea sprijinului acestui gen de film in ultimii 20 de ani este o reala pierdere nu numai pentru documentaristii din Romania, dar si pentru cei care vor sa cunoasca istoria recenta a Romaniei, cand s-au produs schimbari dramatice, in aceasta perioada", crede Dumitru Budrala. La discutiile ce vor urma lansarii volumui sunt invitati, pe langa realizatori de film documentar, directori de festivaluri de profil, promotori ai documentarului si doctoranzi, masteranzi si cercetatori din Romania si din strainatate.

Model european

Aparitia acestui prim volum retrospectiv este o intrare in normalitatea europeana, in mai toate tarile batranului continent, institutele de film cu finantare de la stat editand anual astfel de publicatii. In Romania, aceasta initiativa a fost luata de Astra Film Sibiu dupa ce, in ultimii ani, institutia a fost cautata de nenumarate ori pentru a asista cercetatori, doctoranzi, programatori de festivaluri cu date despre documentarul romanesc. Volumul dedicat documentarului romanesc vine ca o incununare a activitatii de promovare a filmului documentar romanesc, dusa de Astra Film in ultimii ani in Romania si in strainatate: programe speciale in cadrul festivalurilor internationale de film dedicate documentarului romanesc la International Film Festival Jean Rouch (Paris, 2008), Zilele documentarului Romanesc (Torino, 2008), Meetings in Siberia: Astra Film Festival - Documentar Romanesc (Novosibirsk, 2008), Astra Film Festival (Krakovia, Poznan, 2008), Documentarul romanesc la Mediawave (Gyor, Ungaria, 2008) si Documentarul Romanesc (Madrid, 2009). Volumul dedicat istoriei filmului documentar va fi distribuit in librarii, partial va fi pus la dispozitia publicului larg si pe site-ul www.astrafilm.ro.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav