Dr Ghise In judetul Sibiu avem peste 15000 de diabetici E-mail
Dr Ghise, 15000 diabetici Ultimele statistici arată că, în judeţul Sibiu, peste 15.000 de sibieni suferă de diabet. Boala poate fi contactată de la vârste fragede şi se poate transmite şi ereditar. Odată contactată, boala nu mai poate fi vindecată, iar bolnavul trebuie să înveţe să trăiască cu ea.
Pentru a afla mai multe detalii despre diabet şi consecinţele acestuia, am stat de vorbă cu medicul şef al secţiei Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Gheorghe Ghişe.

Diabetul este o boală cronică în care nivelul glucozei ("zahărului") din sânge (glicemia) creşte peste normal. Excesul de glucoză în sînge este dăunător sănătăţii. Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea pătrunde în celule unde este folosită drept combustibil, glucoza are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza producţei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie mai ales datorită insensibilităţii celulare la insulină. În ambele situatii nivelul glucozei din sînge depăşeşte valorile normale. (Ministerul Sănătăţii)

Debutul bolii

Reporter: De câte tipuri poate fi diabetul?

Dr. Ghişe: Diabetul poate fi de două tipuri: I şi II. Tipul I de diabet se poate trata numai cu insulină, deci insulina este necesară bolnavului pentru a supravieţui. Aici intră copiii şi tinerii sub 30 de ani. Ca simptomatologie, bolnavii beau foarte multă apă, slăbesc în greutate şi înregistrează valori mari ale glicemiei.

În ceea ce priveşte tipul II de diabet, este de obicei întâlnit în rândul persoanelor de peste 30 de ani. Bolnavii sunt trataţi atât cu tablete cât şi cu insulină. Debutul bolii este mai puţin zgomotos pentru că, de cele mai multe ori, pe aceşti bolnavi îi descoperim cu ocazia unor investigaţii de rutină sau cu ocazia unor internări la alte secţii ale spitalului. Bolnavii de tipul II, de cele mai multe ori, nu prezintă triada clasică de semne, în schimb pot debuta direct cu complicaţii.

Cauze interne şi externe

Reporter: Care sunt cauzele care duc la apariţia diabetului?

Dr. Ghişe: Cauzele sunt foarte multe şi, dacă le-am şti, probabil că ne-am feri mai uşor de boală. În primul rând este cauza genetică şi, în al doilea rând, sunt factorii de mediu.

Factorii genetici sunt mai puţin influenţabili, ne naştem cu anumite gene specifice diabetului şi este un lucru dovedit că cei care au aceste gene sunt predispuşi la a face diabet. Bineînţeles, în contextul unor factori de mediu.

Factorii de mediu sunt cei care pot fi influenţaţi, putem să prevenim apariţia lor. Chiar dacă avem un factor genetic, combătând aceşti factori de mediu putem combate şi apariţia diabetului. În primul rând, este vorba despre alimentaţie. Trebuie evitată alimentaţia hiperglucidică, hiperlipidică şi cea hipercalorică. Ultima duce, de fapt la obezitate. De altfel, majoritatea bolnavilor noştri sunt obezi.

Un alt factor este lipsa de exerciţiu fizic sau stersul cotidian. O altă cauză care poate duce la generarea bolii este stresul cronic. Prin anumite mecanisme, în organism, apar nişte hormoni de contrareglare care omoară celula pancreatică şi inhibă secreţia de insulină.

De asemenea, efectul produs de anumite medicamente. Cele care se dau pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Un exemplu este Nefrix care se mai dă şi acum, dacă bolnavul este predispus genetic sau predispus la obezitate, poate face diabet. Sau Cortizonul, folosit în anumite boli reumatice. Pe un teren genetic, prin cumul de factori, acestea pot duce la apariţia diabetului.

Depistarea diabetului

Rep: Cum poate fi depistat diabetul?

Dr. Ghişe: Depistarea poate fi activă sau pasivă. Depistarea activă se referă la oamenii care sunt predispuşi să facă diabet. Active sunt mai multe categorii de oameni, ne referim, în primul rând la cei care au în familie cazuri de diabet. Aceştia sunt predispuşi să facă diabet mai repede decât ceilalţi, de aceea toţi aparţinătorii unor familii în care există cazuri de diabet ar trebui să îşi testeze regulat glicemia.

Altă categorie de oameni predispuşi să facă diabet sunt cei care suferă de hipertensiune arterială sau populaţia peste 50 de ani. Ar trebui să îşi facă un control al glicemiei şi femeile care au născut copii mai mari de patru kilgrame. Aceştia sunt oamenii predispuşi să facă diabet. Aici ar trebui să interveim noi, să facem un screening activ pentru a descoperi şi preveni boala.

Diabetul nu se mai vindecă

Rep: Diabetul este o boală vindecabilă?

Dr. Ghişe: Diabetul odată depistat nu se mai vindecă. Este o boală nevindecabilă, însă tratabilă. Scopul nostru este să prevenim apariţia complicaţiilor bolii. Mai mult, diabetul este o boală progresivă, de la an la an, de la lună la lună. Însă, cu tot regimul ţinut, scăderea secreţiei de insulină este totală, în timp, după 10 ani. Dacă bolnavul nu respectă regimul, evoluţia bolii este precoce.

Consecinţe asupra organismului

Rep: Care sunt consecinţele bolii asupra organismului uman?

Dr. Ghişe: Diabetul este o boală cardio-vasculară care cuprinde toate organele. Hiperglicemia este în mijlocul tuturor complicaţiilor. Cuprinde vasele mari, vasele mici, nervii, organele iterne, pielea. De altfel, majoritatea bolnavilor noştri mor prin aceste afecţiuni cardio-vasculare. În cazul a 80 la sută din bolnavii de diabet, mortalitatea survine din cauze cardio-vasculare. Aceşti bolnavi mor printr-un infarct cu cinci sau şase ani mai repede decât ceilalţi bolnavi care nu au diabet. Complicaţiile sunt macroangeopatice, care cuprind vasele mari şi poate duce la infact micardic, accident vascular cerebral. De asemenea, prinde vasele mici, care înseamnă retinopatia, vasele mici ale ochiului, care dă orbire, vasele mici ale rinichiului care dă insuficienţă renală.

În cazul bolnavilor la care sunt cuprinşi nervii periferici, aceştia nu mai simt înţepăturile la picioare, nu mai simt apa caldă sau rece. Cu alte cuvinte, dobândesc o insensibilitate la nivelul picioarelor. Practic, bolnavul este anesteziat.

În tratarea diabetului, regimul este aurul

Rep: Ce regim trebuie să respecte bolnavul de diabet?

Dr. Ghişe: Este vorba, în primul rând, de regim alimentar, apoi de mişcare fizică şi tratamentul propriu-zis, tablete şi insulină. Sunt mai multe alimente care conţin zahăr concentrat şi care sunt interzise: zahăr, ciocolată, bomboane, suc, dulceţuri, miere, cozonac, toate sunt interzise.

Mai sunt, apoi, alimentele care trebuie cântărite şi împărţite pe zile. Cantităţile nu trebuie depăşite. Este un regim foarte sever şi, din fericire, mulţi îl acceptă. Aceste alimentes sunt pâinea, cartofii, pastele, fasolea, mazărea, fructele. Aceste alimente le dăm cântărite şi sunt împărţite echitabil pentru fiecare masă.

A doua metodă de tratament este mişcarea. În termeni sportivi dacă vreţi, regimul este aurul, mişcarea este argintul, iar medicaţia este bronzul.

În judeţul Sibiu există, potrivit dr. Gheorghe Ghişe, 15.600 de persoane care suferă de diabet. Dintre aceştia, aproximativ 7200 urmează un tratament pe tablete şi circa 3700 sunt pe insulină şi tratament. De asemenea, 23 de copii, cu vârste până la 18 ani, sunt afectaţi de această boală. Cele mai multe persoane care suferă de această afecţiune au vârste peste 55 de ani, un procent de 60 la sută. Alţi 30 la sută dintre bolnavi au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani şi 10 la sută dintre ei au sub 30 de ani.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav