Guvernul e prins intr-un lant al slabiciunilor E-mail
Guvernul e prins intr-un lant al slabiciunilor Discursul anticriza in Ro­mania se desfasoara pe doua paliere.
Pe de o parte se discuta intens despre diminuarea cheltuie­lilor publice, pe de alta parte despre programele de stimulare economica. Cel putin la nivel de categorii, acestea doua au inceput sa domine dis­cursul decat chestiunile legate de stabilitatea sistemului bancar si a cursului, care nu mai sunt in centrul atentiei.

Discursul legat de reducerea cheltuielilor publice pare unul nesfarsit devreme ce in afara unor majorari de cheltuiel, rezultat al masurilor de protectie sociala, guvernul s-a limitat la discutii si nu executii bugetare. Blocajele financiare in care au intrat diferite institutii publice, dificultatea de a genera venituri si de a negocia o marja de deficit mai mare, va impune si taieri din aparatul public.

La nivelul deciziilor probusiness situatia este la fel de complicata. Asteptarea unor masuri de stimulare economica a fost indreptatita pentru ca guvernul a cultivat-o ca atare. Masurile insa au cam lipsit. Ba mai mult, in ciuda promisiunilor, au venit masuri contrare inca din primele decizii, odata cu majorarea CAS, aparitia impozitului minim si eliminarea unor serii de deductibilitati. Incercarea de a implementa masuri de stimulare a economiei a fost insa extrem de timida. Guvernul a promis investitii publice masive dar s-a limitat deocamdata sa cheltuiasca bani doar pentru plata restantelor, in consecinta chestiunea stimulului e aproape nesemnificativa. In ultima perioada de timp, guvernul a inteles ca se aproprie de un esec politic in relatia cu mediu de afaceri. Ministrii au ajuns sa critice pe cont propriu impozitul minim, sa se delimiteze de decizii guver­namentale, sau sa faca programe anticriza de partid, desi sunt in guvern. Un lung sir de asemenea aberatii arata ca starea de panica existenta in economia reala ca urmare a scaderii drastice din ultimele luni a ajuns si la guvern.
Guvernul a incercat sa contracareze cu doua masuri aceasta stare de lucruri. In primul rand a adus aceasta amanare a declansarii executarii silite cu sase luni pentru companiile care au inceput sa inregistreze intarzieri la plata datoriei publice cu 1 octombrie 2008. Masura a adus mai multe controverse decat beneficii de vreme ce bunii platnici se pot pe buna dreptate considera frustrati de aceasta decizie care nu le aduce nimic, dimpotriva le creeaza un dezavantaj. Efectul acestei decizii va fi insa unul minor pentru ca dupa 6 luni sunt putine companii care se vor putea salva daca mediul economic ca atare nu se va imbunatati.

Apoi, chestiunea returnarii TVA, mereu pe agenda publica, pare sa fi primit o solutie tehnica. Un soft la Ministerul de Finante va face repartitia corecta in functie de vechimea datoriilor statului asa incat sa nu mai fie nici intarzieri, nici plati preferentiale. Intentia este desigur buna iar decizia corecta. Problema fundamentala a acestei chestiuni sta tocmai in rolul pe care TVA chiar si returnabil il are in cash – flow-ul public. Desigur, asta nu e treaba mediului de afaceri care e indreptatit sa-l obtina. Nici chiar marile abuzuri care s-au facut cu tva nu ar trebui sa constituie un impediment. Va constitui insa o mare provocare intreaga procedura. Faptul ca guvernul decide sa faca acest lucru e insa doar o expresie a temerii ca a pierdut de tot mediul de afaceri ca partener si contextul politic ii cere sa nu accepte acest lucru. In fond, returnarea tva este o masura de drept, singura care nu cere bani in plus, cea mai ieftina de fapt daca este facuta corect.
Este insa doar primul pas intr-o perioada de exces de reactie din partea guvernului in legatura cu mediul de afaceri. Marea problema va aparea atunci cand masuri ciudate, cerute de mediul de afaceri vor avea succes. Nu e vorba de neimpozitarea profitului reinvestit, o masura care are fi avut sens.

E vorba de propuneri de genul nationalizarii unor firme private care nu mai merg. Nu vorbim aici de Arcelor, Dacia sau Petrom ci companii mai mici care trec prin momente dificile si al caror actionar considera ca singura solutie este sa vanda o parte sau toate activele la stat. Propunerea vine de la o asociatie patronala condusa de GC Paunescu iar faptul ca premierul nu a spus un nu ferm acestei chestiuni este deja ingrijorator.
Acceptarea unei asemenea decizii ar deschide portile pentru enorm de multe abuzuri si ar da statului un rol pe care 20 de ani ne-am straduit sa nu-l aiba. In plus, ar premia un proprietar care din diferite motive, unele poate nedrepte dar neutre, a esuat sa duca mai departe o afacere. Poate ca exista cazuri izolate cand asemenea decizii par a fi investitii si pot fi considerate rezonabile. O politica de stat in acest sens este cu totul altceva si deschide loc la abuzuri si aberatii inadmisibile. De teama sa nu piarda cu totul increderea mediului de afaceri guvernul pare mai dispus la masuri disperate decat la% decizii curate. E marele risc in care intram in lunile urmatoare, luni grele cu convulsii si prabusiri dureroase in economie.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav