Intalnire de lucru a reprezentantilor zonei montane E-mail
intalnire de lucru Ieri, la Cabana Direcţiei Silvice din Păltiniş, reprezentanţii Asociaţiei Judeţene Sibiu a Forumului Montan din România s-au întâlnit în prima şedinţă de lucru de la constituire (în decembrie 2009 - s.n.). Au fost supuse dezbaterii două teme: "Metode de îmbunătăţire a pajiştilor prin fertilizare organică" - susţinută de ing. dr. Mariana Rusu, directorul Institutului de Montanologie Cristian, secretar general al Asociaţiei Judeţene Sibiu a Forumului Montan din România (AJSFMR) şi "Importanţa pajiştilor şi amenajamentelor silvo-pastorale" - susţinută de ing. Ioan Cotârlea, preşedintele AJSFMR.

Pe ordinea de zi s-au mai aflat unele probleme organizatorice şi prezentarea Mesajului preşedintelui Forumului Montan din România prof. univ. dr. Radu Rey adresat tuturor comunităţilor montane din ţară. Mesajul a avut darul de a sublinia faptul că cele 3.560 sate montane din Carpaţii României o duc mult mai greu decât restul populaţiei în 2010, anul cu cele mai multe constrângeri bugetare.

Din intervenţiile celor prezenţi - Gheorghe Budrală, director coordonator al DADR Sibiu, Bucur Bogdan, primarul comunei Răşinari, Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, Constantin Bozdog, cercetător la Institutul de Montanologie Cristian, membru în Comitetul Director al AJSFMR, Vasile Polgar şi Alexandru Constantinescu membri AJSFMR, Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine "Mărginimea" Sibiu, membru al Comitetului Director AJSFMR - s-a desprins concluzia că degradarea agro-zootehnică, sărăcia, exodul masiv al tineretului din zona montană, slaba voinţă politică şi permanentizarea tendinţelor de marginalizare a agriculturii montane fac ca acest domeniu al zonei montane să fie tot mai greu de gestionat. Dacă agricultorii montani, crescătorii de animale nu vor fi sprijiniţi, ei vor dispărea cu desăvârşire. "Problema în munţii României nu este doar agricultura, ci şi socialul şi culturalul" - se arăta în Mesajul preşedintelui Forumului Montan din România.

Preocupaţi de aducerea lucrurilor la starea lor de echilibru durabil, membrii Asociaţiei Judeţene Sibiu a Forumului Montan din România au încercat să coreleze nevoile cu posibilităţile concrete ale anilor 2010-2011, extrem de austere. În context s-a vorbit şi de susţinerea Comisiei UNESCO pentru elaborarea unui Manual de "Economie rurală montană" şi de "Politicile montane" distincte ale Comisiei Europene, cât şi despre avantajul României de a avea un Comisar European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în persoana fostului ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş. Următoarea adunare a reprezentanţilor comunităţilor montane sibiene va avea loc în luna aprilie, la Sadu. Vom reveni cu amănunte.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav