Klaus Iohannis - Romania in regres - Sibiul doar tinut pe loc E-mail
Sibiul pe loc Primarul Sibiului a declarat, într–un interviu acordat cotidianului Tribuna, că efectele crizei la Sibiu nu sunt grav resimţite, şomajul rămâne în continuare mic, firmele mari nu dau semne că ar vrea să închidă, ci dimpotrivă unii vor să se extindă. Dar Sibiul a fost ţinut pe loc. Klaus Iohannis spune că Evidenţa Populaţiei va lucra cu personal insuficient, dar nu se va ajunge să nu poată fi rezolvate problemele sibienilor şi ale celor din comunele arondate.

În perioada următoare, Primăria este posibil să preia de la Consiliul Judeţean Teatrul Gong, iar, în acest fel, 50 de oameni să nu mai fie disponibilizaţi. Este de părere că un lobby puternic de la Bucureşti ar putea ajuta Sibiul să intre în UNESCO, crede că Sibiul este un punct de atracţie pentru turişti, iar ceea ce îi lipseşte este promovarea la nivel naţional a brandului turistic Sibiu.

Primarul Sibiului este de părere că scăderea în sondaje a politicienilor de la putere este un efect care era de aşteptat, măsurile nepopulare se reflectă în sondaje, iar în toamnă, când efectele reducerii posturilor şi salariilor se vor face practic resimţite, este posibil ca scăderea să fie şi mai puternică. Klaus Iohannis mărturiseşte că nu este tentat în acest moment de fotoliul de premier, iar pentru viitor rămâne de văzut. A mai vorbit la telefon cu liderii politici de la Bucureşti, recent nu cu Băsescu, dar a vorbit cu Antonescu, cu Geoană, cu Ponta. Copil fiind, Klaus Iohannis spune că a avut diferite etape, în care îşi dorea diferite lucruri pentru atunci când va fi mare. Niciodată aceste etape nu au inclus primăria. Şi iată că a devenit primar.

Tribuna: Aţi spus, încă de anul trecut, că vă aşteptaţi să mai dureze criza, aţi făcut şi un buget de criză. A trecut mai mult de jumătate din acest an; a fost o perioadă mai grea decât vă aşteptaţi, cu toate aceste măsuri de austeritate?

Klaus Iohannis: Ne-am aşteptat la un an de criză, am creionat bugetul cu măsurile pentru un an de criză şi până acum, anul a decurs conform aşteptărilor noastre. Am fost pregătiţi pentru aceste etape, inclusiv pentru etapa în care ne aflăm acum, cu reorganizarea serviciilor din administraţia locală. Am considerat că aceste etape pot să devină etape ale anului 2010.

Vă gândiţi vreodată cum ar fi fost dacă nu era criza?

K. I.: Da, mă gândesc uneori cum ar fi fost. Mai bine.

Care sunt efectele, ne-a dus înapoi criza, ne-a ţinut pe loc sau am înaintat puţin de tot?

K. I.: Vorbim de România sau de Sibiu?

De Sibiu.

K. I.: Pentru Sibiu, trebuie să recunoaştem că, până acum, efectele crizei sunt foarte digerabile - în continuare şomajul în Sibiu este sub 4%, niciuna din firmele mari, importante pentru locaţia Sibiu nu a dat faliment, ba dimpotrivă, în ultimele săptămâni am avut discuţii cu mai mulţi şefi de firme care doresc să-şi extindă locaţia Sibiu. Totuşi veniturile sunt venituri de tip criză, nu avem o creştere a bugetului, dimpotrivă, avem o uşoară scădere în ce priveşte cotele de impozit pe venit şi cote defalcate pe TVA, chiar dacă pe impozitul pe terenuri şi clădiri avem o uşoară creştere. Sibiul a fost până acum doar ţinut în loc de criză, nu putem vorbi de un real regres.

Şi în ceea ce priveşte România?

K. I.: Putem să luăm datele economice publicate şi ne dăm seama că România suferă o contracţie a economiei, care reprezintă un regres real.

Se vorbeşte foarte mult despre descentralizare şi despre autonomie locală. Cu ultimele măsuri impuse de Guvern privind reducerile de posturi, de cheltuieli, mai au autorităţile locale autonomie?

K. I.: În fapt, da. În practică, ultimele măsuri sunt discutabile din acest punct de vedere. Există o sesizare a Avocatului Poporului către Curtea Constituţională care vizează exact acest aspect, faptul că Ordonanţa 63 vine să taie din autonomia locală, să treacă peste principiul subsidiarităţii şi să nu ducă la o îmbunătăţire a activităţii în administraţiile locale.

"Sincer, decât să fie daţi afară 50 de oameni, prefer să regândim împărţirea instituţiilor culturale între judeţ şi municipiu"

Aţi definitivat schema după care veţi face disponibilizările?

K. I.: Da, am definitivat schema administraţiei conform cu Ordonanţa 63. Noi vom avea disponibilizări în Poliţia Comunitară şi la Evidenţa Populaţiei, unde ele se fac după o schemă specială, care pentru noi este greu de înţeles. În ce priveşte instituţiile înfiinţate de noi, Serviciul Administraţia Pieţelor va fi transformat în societate comercială cu acţionariat public, vor fi transferaţi toţi angajaţii în noua societate, şi atunci nu este nevoie de alte disponibilizări din administraţie

Este posibil ca şi alte servicii să fie externalizate, spre exemplu parcările?

K. I.: Tehnic este posibil, dar momentan nu mi se pare oportun, fiindcă, această externalizare făcută pe stilul pieţelor, în realitate, este posibilă doar acolo unde serviciul se autofinanţează. Singurul serviciu care se autofinanţează acum este Serviciul Pieţe. Celelalte servicii, care administrează anumite domenii, realizează venituri propri, dar ele nu acoperă necesarul de cheltuieli.

Faptul că angajaţii Teatrului "Radu Stanca" nu vor mai fi socotiţi la numărul maxim de posturi nu modifică schema pe care deja aţi definitivat-o? Mai aveţi timp să faceţi modificările?

K. I.: Evident că modifică, dar vom avea timp, fiindcă interesul meu este să folosim această etapă în sens pozitiv, să adaptăm administraţia în aşa fel încât să profităm de aceste schimbări, nu să le privim doar ca şi schimbări care vin să ne taie din drepturile noastre. Dacă se rămâne într-adevăr la punctul de vedere că Teatrul "Radu Stanca" este exceptat din calculul numărului de posturi, atunci vom avea un excedent de posturi, iar acest excedent de posturi este posibil să-l folosim pentru a salva angajaţi de la Consiliul Judeţean. Este posibil să preluăm o instituţie culturală de la Consiliul Judeţean.

Ce instituţie puteţi prelua de la Consiliu?

K. I.: Împreună cu domnul preşedinte Bottesch am discutat în mai multe rânduri această chestiune. Există posibilitatea să preluăm Teatrul Gong.

Ar fi în avantajul municipalităţii să preia acest teatru?

K. I.: Nu ar fi neapărat un avantaj pentru noi fiindcă o instituţie în plus costă în plus, dar având în vedere că vorbim de oameni care trebuie să fie disponibilizaţi, cred că este posibil să gândim o schemă care este fezabilă şi pentru noi şi pentru judeţ. Sincer, decât să fie daţi afară 50 de oameni, prefer să regândim împărţirea instituţiilor culturale între judeţ şi municipiu

"Mai puţini funcţionari vor avea nevoie de mai mult timp să prelucreze toate datele şi, lucru care este cel mai neplăcut, se va sta mai mult timp la coadă"

Există riscul să nu puteţi acoperi sumele de care este nevoie pentru contribuţia proprie a Sibiului la proiectele europene?

K. I.: Nu suntem în niciun fel de dificultate la aceste capitole. Problemele care au apărut datorită unui buget care a trebuit să ţină cont de restricţiile impuse de criză constau în faptul că nu putem să demarăm investiţii noi, aşa cum ne-am fi dorit.

Cum veţi proceda în cazul sibienilor care vor trebui să plătească suplimentar impozite şi taxe dacă au mai multe case sau maşini cu o capacitate mai mare? Le veţi trimite scrisori acasă?

K. I.: Nu, nu ne permitem în condiţiile în care Guvernul ne impune la începutul anului o reducere cu 20% a cheltuielilor materiale, deci şi bunuri şi servicii, adică şi aceste scrisori. Ne-a impus o reducere suplimentară pentru a doua parte a anului, de încă 20 la sută, motiv pentru care nu suntem în poziţia în care să putem trimite sibienilor scrisori. Ei vor trebui să se informeze din media şi vor veni să-şi plătească dările. În cazul în care nu vor face acest lucru, pentru acest an nu se percep penalităţi de întârziere, doar pentru anul viitor.

Numărul de personal pe care îl permite Ordonanţa 63 pentru Serviciul de Evidenţa Populaţiei este calculat în funcţie de populaţia Sibiului. Acest serviciu deserveşte însă şi localităţi din jur, a căror populaţie nu este luată în calcul. Puteţi ajunge în situaţia de nu mai putea răspunde solicitărilor sibienilor?

K. I.: Vom lucra cu personal insuficient. Nu vom ajunge să nu rezolvăm problemele sibienilor şi a celor din comunele arondate, însă este clar că reacţia serviciilor va fi mai înceată. Mai puţini funcţionari vor avea nevoie de mai mult timp să prelucreze toate datele şi, lucru care este cel mai neplăcut, se va sta mai mult timp la coadă pentru depunerea documentelor, pentru returnarea actelor. Ministrul de Interne este de părere că este suficient personal, mai cu seamă în viitorul apropiat, când se informatizează aceste servicii. Problema reală nu este informatizarea, ea ajută şi îmbunătăţeşte calitatea documentelor şi siguranţa documentelor, dar ce ne lipsesc nouă sunt funcţionarii care lucrează cu publicul, care preiau documentele, care lămuresc publicul şi care înapoiază documentele publicului.

Aveţi proiecte pentru implementarea unui sistem electronic de plăţi, plata impozitelor şi a taxelor, dar şi a oricăror alte plăţi online. Credeţi că sibienii vor alege aceste variante şi în acest fel va fi mai puţină lume la ghişee?

K. I.: Cu certitudine, dar nu se va petrece de azi pe mâine.

În ce stadiu este proiectul de apă şi canal pentru finanţare din fonduri europene?

K. I.: Proiectul a fost depus de noi şi aşteptăm răspuns de la Minister. Se trimite pentru o consultare informală la Bruxelles, după care, cei care sunt îndrituiţi să ceară lămuriri, fac acest lucru, se completează documentaţia şi se trimite, formal, pentru ultima verificare. Acum suntem în faza în care documentaţia a fost trimisă spre consultare informală.

Care este situaţia Planului Integrat de Dezvoltare Urbană şi a proiectelor din cadrul său, depuse spre finanţare din fonduri europene?

K. I.: Este în continuare în stadiul de evaluare. A fost oprită evaluarea pentru un detaliu pe strada Faurului, legat de reţeaua de gaz, noi am refăcut documentaţia, am reaprobat studiul de fezabilitate în Consiliul Local şi am retrimis documentaţia modificată la ADR Centru. Aşteptăm rezultatele.

"Oricând aruncaţi o privire spre Piaţa Mare, vedeţi că sunt turişti, sunt grupuri de turişti"

În afară de prestigiu, ce aduce pentru Sibiu includerea sa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, vor veni şi anumite fonduri?

K. I.: În afară de prestigiu nu înseamnă nimic, nu sunt legate niciun fel de fonduri de includerea Sibiului pe lista UNESCO. Dimpotrivă, apar câteva obligaţii în plus pentru municipalitate, pentru Guvern. Pentru Sibiu ar fi foarte bine fiindcă includerea pe lista UNESCO face Sibiul mai interesant în special pentru o categorie de turişti, numiţi turişti culturali, pe care oricum îi vizăm şi atunci această includere ar veni să întărească poziţia noastră de oraş turistic cultural. Atâta tot.

Politicienii, cei de la Bucureşti dar şi de la Sibiu vă pot ajuta în acest proiect, vă pot sprijini, ar putea fi de ajutor?

K. I.: Cu certitudine, practica din ultimii ani a demonstrat că dintre oraşele europene au reuşit să intre pe lista UNESCO numai acelea care au avut un lobby foarte puternic. Şi dacă vorbim de lobby, atunci este vorba de lobby-ul făcut de persoanele aflate în vârful stafului, care au posibilităţi să facă suficient lobby pentru a face un astfel de demers mai probabil.

Ceea ce până acum nu s-a întâmplat?

K. I.: S-a întâmplat. Preşedintele Băsescu a făcut lobby pentru Sibiu, dar şi la vremea respectivă, şi acum, demersul făcut prin Ministerul Culturii nu a fost foarte bine făcut.

Este Sibiul un loc preferat de turişti? Vorbeaţi de curând chiar de o creştere a numărului de turişti faţă de anul trecut. Ca să fie Sibiul căutat de mai mulţi turişti, ce-i lipseşte?

K. I.: Sibiul este un brand turistic, oricând aruncaţi o privire, şi din biroul meu, spre Piaţa Mare, vedeţi că sunt turişti, sunt grupuri de turişti, dar nu putem să ne declarăm mulţumiţi de numărul de turişti care vin acum la Sibiu. Ceea ce trebuie făcut în continuare este promovarea cu mijloacele cunoscute. Optimal ar fi, sigur, ca Sibiul să fie promovat de către structurile sprijinite şi finanţate de Guvern, să avem o promovare şi în cadrul promovării naţionale în turism. Poate ajungem şi acolo...

Nu aţi avut discuţii cu Ministerul Turismului, cu Elena Udrea, pe această temă?

K. I.: Există contacte cu Ministerul şi există, cel puţin teoretic, şanse să fim incluşi în campaniile de promovare. Au fost etape când Sibiul a fost inclus şi în prezentarea făcută de România la târgurile de turism, la unii am mers şi singuri, dar, în ansamblu, cred că România suportă mult mai multă promovare.

"Întotdeauna măsurile nepopulare se reflectă în sondaje, este un lucru natural. Cred că, mai spre toamnă, (...) este posibil să apară scăderi suplimentare în sondaje"

Aţi discutat vreodată cu cancelarul german despre vizita în România?

K. I.: Nu, nu se poartă protocolar. Aceste vizite sunt pregătite de departamente de specialitate.

Aţi vorbit vreodată cu Angela Merkel la telefon?

K. I.: Nu, nu până acum.

Un sondaj realizat de IPP arată că 65% din electorat vrea debarcarea preşedintelui. Cum vi se pare acest procent?

K. I.: Întotdeauna măsurile nepopulare se reflectă în sondaje, este un lucru natural. Cred că, mai spre toamnă, când realmente oamenii vor câştiga mai puţin, fiindcă deocamdată este doar o chestiune care se discută, dar încă nu a intrat în vigoare reducerea, este posibil să apară scăderi suplimentare în sondaje.

Cum vi s-a părut spectacolul de balet Carmen, organizat de Ziua Bunelor Maniere?

K. I.: Foarte bun, mi-a plăcut. A fost un proiect îndrăzneţ şi, după părerea mea, a fost o reuşită pentru Sibiu.

Premierul a spus că dacă nu mai are sprijinul colegilor pleacă. Cum credeţi că ar trebui să arate un eventual viitor guvern?

K. I.: Nu mi-am pus problema cum arată un eventual viitor Guvern. Nici nu cred că trebuie să am eu o imagine asupra unui posibil viitor Guvern.

"Am avut diferite etape, dar niciuna din ele nu a inclus primăria. Şi iată că am devenit primar"

Vă mai tentează funcţia de premier?

K. I.: Nu.

Până când?

K. I.: Până când nu? (Râde) Vom vedea... dar acum nu.

Cu liderii de la Bucureşti aţi mai vorbit? Cu Băsescu?

K. I.: De la ultima discuţie, nu.

Cu Antonescu?

K. I.: Cu preşedintele Antonescu am mai vorbit la telefon.

Despre?

K. I.: Despre diverse.

Nu v-a mai propus niciun proiect?

K. I.: (Râde cu poftă) .. Ar fi fost cam repede, una după alta.

Cu Geoană?

K. I.: Şi cu domnul Geoană am mai vorbit.

Cu Ponta aveţi o relaţie, vorbiţi?

K. I.: Şi cu domnul Ponta am mai vorbit.

Despre?

K. I.:Tot despre lucruri.

Aveţi acea modificare în nume. Corect , este Johannis, dar în actele de identitate este scris Iohannis, v-aţi gândit vreodată să modificaţi acest lucru?

K. I.: M-am gândit, dar am renunţat, din cauza procesului destul de complicat de modificare.

Ce vă doreaţi să fiţi când eraţi mic. De regulă adulţii întreabă copiii: "Ce vrei să te faci când vei fi mare"?

K. I.: Am avut diferite etape, dar niciuna din ele nu a inclus primăria. Şi iată că am devenit primar.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav