Micutii matematicieni E-mail
micutii matimaticieni Majoritatea copiilor de 10-12 ani se gândesc cum să-şi termine temele mai repede pentru a ieşi la joacă, însă pentru aproximativ 100 de micuţi din judeţul Sibiu, matematica a devenit joaca lor. Sub îndrumarea învăţătorilor, aceştia se pregătesc pentru a câştiga cele mai importante concursuri de profil din ţară.Singurul program de Excelenţă în matematică la ciclul primar se desfăşoară în fiecare sâmbată la Şcoala „Regina Maria“.

Aici, aproximativ 100 de micuţi din judeţul Sibiu se pregătesc pentru cele mai exigente concursuri de matematică din ţară. Toţi sunt copii cu înclinaţii în domeniul matematicii care au fost selectaţi în urma unei testări. „De obicei în 1 octombrie organizăm concursul unde sunt testaţi elevi din tot judeţul Sibiu. În prezent avem 110 copii şi 20 de cadre didactice care fac voluntariat.

Cursurile sunt gratuite, copiii îşi plătesc numai culegerile şi participarea la concursuri“, explică Diana Bocuţă, inspector de specialitate la ciclul primar. Mulţi dintre ei provin din familii cu posiblităţi reduse, dar acest lucru nu îi impiedică să înveţe în continuare. Astfel, banii pe care îi câştigă la un concurs îi pun deoparte pentru un altul şi tot aşa, reuşind să câştige noi premii. „Noi îi încurajăm mereu iar satisfacţia este şi mai mare atunci când eforturilor lor sunt răsplătite şi munca noastră dă rezultate“, povesteşte Delia Plăcintă, unul dintre profesorii pregătitori şi totodată iniţiatoarea proiectului.

Program cu tradiţie în Sibiu

Programul a luat naştere anul trecut din dorinţa unei profesoare de a transmite mai departe pasiunea pentru matematică moştenită de la tatăl său. Programul de excelenţă în matematică datează, în Sibiu, încă din 1983, pe vremea când tatăl Deliei Plăcintă era inspector de matematică. „Tatăl meu a înfiinţat acest program pentru elevii de gimnaziu şi liceu. Eu am păstrat tradiţia şi m-am gândit să cobor nivelul şi la copiii din ciclul primar pentru că am observat că sunt copii cu potenţial“, explică iniţiatoarea programului. Astfel a luat naştere acest program în care astăzi sunt implicate 20 de cadre didactice, dintre care 10 sunt numai de la Şcoala „Regina Maria“. Lunar, aceştia se întâlnesc în cadrul unui seminar unde discută subiecte de concurs sau diferite probleme din Gazeta de Matematică. De asemenea, la sfârşitul anului vor organiza o sesiune de comunicări pe domeniul predării matematicii, unde toate cadrele interesate vor putea veni cu propuneri de probleme. Cele mai deosebite şi reuşite dintre ele vor fi publicate în Gazeta de Matematică.

Performanţă la nivel înalt

În prezent, chiar dacă sunt în vacanţă, micuţii „matematicieni“ se pregătesc pentru două concursuri importante. Este vorba despre etapa a II-a a Concursului Naţional de evaluare în matematică, desfăşurat sub coordonarea prof.univ. dr. Constantin Năstăsescu care va avea loc pe 20 februarie şi Concursul Naţional de Matematică „Arhimede“ din 27 februarie. Fiecare dintre acestea necesită o anumită pregătire şi multe ore de muncă, iar problemele diferă de la un concurs la altul. „Copiii sunt foarte dotaţi şi am căutat sponsorizări pentru a-i ajuta să mergă la concursuri, însă este foarte greu. Pentru deplasări am mai folosit un microbuz de aici de la şcoală, însă concursurile sunt cu finanţare personală şi fiecare trebuie să-şi plăteasca taxa de participare“, explică Delia Plăcintă. Cu toate acestea, până în prezent au reuşit să treacă peste toate greutăţile şi să câştige nenumărate premii şi speră ca în continuare să ducă mai departe pasiunea lor pentru matematică.

Sursa: infosib
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav