Poveste de razboi E-mail
poveste de razboi Luna decembrie este, pentru majoritatea lumii, luna cadourilor. În România, luna decembrie ar trebui să fie luna eroilor - începem cu Ziua Naţională şi, înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului, comemorăm sfârşitul sângeros al comunismului. Decembrie românesc, cu roşul panglicilor de pe cadouri şi roşul coroanelor de flori.

Încă nu a nins peste Sibiu. Şi totuşi, parcă e un timp de poveşti şi amintiri şi ramuri de brad. 1 decembrie a trecut rece şi auster, cu muzică de fanfară şi rânduri de soldaţi mărşăluind. Se apropie 22 decembrie, zi în care vor fi trecut fix 20 de ani de la revoluţie. Aceleaşi coroane, aceleaşi cântece milităreşti şi soldaţi îngheţaţi bătând pas de paradă. Şi totuşi, de-ar ninge peste o poveste veche, cu eroi.

1068 de zile pe frontul de est

Locotenent colonel Geratimusz Morar, preşedintele Asociaţiei de Veterani din Sibiu, ne aşteaptă în biroul rece şi simplu de la Cercul Militar. Avea 20 şi ceva de ani când a plecat pe front, cu trupele de Vânători de Munte, în al Doilea Război Mondial. „Am început războiul în Fundul Moldovei, dacă ştiţi... la Baia Sprie, treci dealul Munţii Păduchioşi, aşa îi spunea şi cobori, apoi o iei la dreapta, spre Seletin, n-aţi auzit de el. Şi noi eram acolo, în Fundul Moldovei, când am început războiul, în '41. La 22 iunie”, îşi aminteşte Geratimusz Morar. De aici au trecut prin Cernăuţi şi Ojava, unde s-au dat lupte grele şi a fost el însuşi rănit la picior. „Ne-am retras şi am stat la Prut două săptămâni, până să putem să trecem. Nu era pod şi aşteptam să vină pontonierii, puneau plute cap la cap şi făceau poduri să poată trece şi camioanele.

Am trecut şi am mers... am mers, spre Nipru.” Pe drum au fost atacaţi de partizani. Au continuat marşul şi au trecut prin Melitopol, unde iar a fost rănit la picior, dar a continuat şi au ajuns la Rostov. De aici au primit ordin să se retragă spre gurile Perekopului, pentru a intra în Crimeea să cureţe munţii de partizani. La sfârşitul lui noiembrie 1941 s-au dat lupte grele în Crimeea, timp de 14 zile. După o săptămână de refacere au pornit spre cel mai mare nod de cale ferată, Djankoi. Prin iarna grea rusească, au înaintat şi, la 22 decembrie, au ajuns la Simferopol. În ajun de Crăciun au şi plecat în munţii Crimeei, să cureţe cuiburile de partizani. De aici au fost retraşi şi au ocupat, între 25 şi 28 decembrie, poziţie de luptă pe litoralul Mării Negre. Au urmat lupte grele în apropierea oraşului Kerci, o lună îngheţată în care trupele româneşti au rezistat fără echipament de iarnă, sub bombardamentul constant al ruşilor.

În martie 1942, vânătorii de munte au fost retraşi, din nou, pentru a pregăti bătălia pentru Sevastopol, „cea mai mare fortăreaţă a lumii”, după cum spune lt.col. Morar. Luptele au durat până în iulie. La un moment, a fost încercuit, cu încă trei camarază, şi au trebuit să stea ascunşi o săptămână, pe firul unei ape, sub Muntele Căpăţâna de Zahăr. S-au hrănit numai cu frunză de alun. După cucerirea Sevastopolului, în august, rămăseseră doar 700 de ostaşi. După o lună de refacere, în septembrie, au trecut marea şi au ocupat poziţie în Munţii Caucaz. Aici su stat până în august 1943. În această perioadă Morar a fost rănit la cap de o schijă, iar grupul de comandă al unităţii a fost nimicit de un proiectil. A urmat retragerea, din nou peste Marea Neagră şi iar în Crimeea. S-au luptat în zona Ceaplinka, cu pierderi mari în ambele tabere.

Trupele sovietice erau blindate, iar armata română lupta fără a fi motorizată, cu excepţia unei divizii de blindate germane. În nopatea din 31 octombrie spre 1 noiembrie 1943, au fost încercuiţi. O parte din unităţile române au fost nimicite, altele au fost prinse şi trimise în lagăre. Morar a fost repartizat, din noiembrie 1943 până în aprilie 1944, la o unitate de cavalerie, ce făcea pază pe malul Mării Negre.

La 13 mai, unitatea sa, împreună cu altele din Crimeea, au fost îmbarcate pe 14 vase maritime. Era o sâmbătă. Fiecare vas transporta 1200-1400 de soldaţi. Duminică, pe la ora 12, şase avioane au survolat convoiul. Au mitraliat timp de 12 minute tot ce se mişca pe punţi - mii de morţi. După o oră au apărut alte cinci avioane, de data aceasta înarmate cu torpile magnetice. În câteva minute au scufundat 11 vase. Nava bulgărească, în care se afla Geratimusz Morar, a fost grav avariată, torpila a trecut prin toţi pereţii şi nu a explodat. „Nimeni nu a avut ce face. Când am plecat din Sevastopol, eu am luat de pe o maşină mică o cameră. Şi am fost la camera de motoare şi le-am zis să mi-o umfle, că am maşină acasă şi dacă mi-e bună o duc acasă.

Ăia au început să râdă - «cu asta o să salvezi vaporul». Când am văzut că vaporul se scufundă, am rămas până la indispensabili, am luat camera şi am sărit în apă. Acolo am stat 24 de ore. Cel mai greu o fost noaptea, veneau valuri mari, să te acopere, apa rece, era în luna mai. O trecut”, povesteşte veteranul. 30 de persoane mai erau în viaţă. Când s-a făcut lumină, rămăseseră doar cinci. Pe la 12, au trecut două hidroavioane care le-au coborât scara de frânghie şi au reuşit să se salveze. „Am ajuns în Constanţa, dezbrăcaţi, aşa cum eram. Şi toată lumea striga: «Armata lui Antonescu a înnebunit, nu mai fuge sub proiectile». Unde să fugi în pielea goală?”

Geratimusz Morar a fost încorporat la 15 martie 1938 şi a fost lăsat la vatră la 29 octombrie 1944. Din cei şapte ani, trei i-a petrecut pe front, cu Vânătorii de Munte.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav