Pregatirea unui esec E-mail
pregatirea unui esec Toate încercările de a remedia deficite, de a con­tacta împrumuturi şi a renegocia acorduri nu sunt altceva decât eşecului unei politici de guverna­re. O guvernare care şi-a propus să limiteze efec­tele unei crize financiare şi economice pe care desigur nu a determinat-o şi de care nu e vinovată. Dar de care este responsabilă. Responsabilă în sensul în care de opt luni acordul cu FMI este principalul dacă nu singurul act important de guvernare. Acor­dul a limitat efectele financiare ale crizei şi a adus o anumită stabilitate bugetară. Dar, evident, nu a fost suficient. Starea economiei a fost de la o lună la alta mai proastă şi încă nu se întrevede o îmbunătăţire.

Starea finanţelor ţării nu a putut decât să urmeze ritmul împiedicat al economiei. Pe şase luni, guvernul a încercat să prezinte lucrurile în termeni liniştitori. De fapt, în timp ce economia gâfâia din greu, guvernul nu a făcut altceva decât să prezintă lucrurile în termeni liniştitori şi să se contreze pe mize mici între componenta PD şi cea PSD a guvernului.

La şase luni, Ministerul Finanţelor a venit cu datele unui deficit în linie cu prevederile acordului, dar un deficit tras în temă, apărut ca urmarea unor plăţi împinse spre trimesterele urmă­toare pentru a da bine în poză. La fel şi veniturile bugetare au fost aduse la un minus 5% faţă de anul trecut. Neaşteptat de bune, la prima vedere, dar dacă se adaugă deflatorul PIB anual de vreo 10 procente, scăderea corelată este una realistă de 15%. Extrapolând această evoluţie rezultă un minus de vreo 4 miliarde de euro la buget pentru anul acesta, un mi­nus care spune clar că politica stabilităţii pe care guvernul şi-a propus-o a eşuat. De ce? Primul răspuns ţine de incapacitatea de a determina gravitatea crizei şi a efectelor ei în economia românească.

Cea mai bună imagine a acestui eşec este dată de prăbuşirea efectivă a comerţului. Şi dincolo de această ajustare burscă şi dureroasă a economie binevenită din considerente macroeconomice pentru regăsirea unor echilibre, ea spune multe despre starea economiei incapabile să mai facă paşi înainte şi să plătească taxe şi impozite. Comerţul aducea şi tva şi permitea profituri, ambele componente de bază ale fiscalităţii fiind dramatic afectate. Apoi vine eterna indecizie guvernamentală. În opt luni, guvernul nu a luat nici o măsură de reformă reală a sectorului public deşi ştia de la bun început că aici este o problemă rea­lă. Legea salarizării unice a fost întoc­mită de la considerente total greşite – în formula negociată este nevoie de o creştere a ponderii cheltuielilor cu salariile – iar restructurarea apa­ratului public a bătut pasul pe loc. Premierul Boc nici nu ştia numărul agenţiilor până când nu a venit Fon­dul, şi iată, cu reprezentanţii lui prin preajmă a anunţat restructurări. Nu în ultimul rând eşecul poate fi pus şi pe lipsa măsurilor anticirză. După lungi discuţii cu patronatele şi cu me­diu de afaceri, nu s-a găsit nici o măsură funcţională importantă. Deşi la modul cum arată finanţele ţării. La lipsa de imaginaţie guvernamentală şi la presiunile la care este supus bu­getul, este de mirare că nu avem un TVA mărit sau o renunţare de jure la cota unică.

Întrebarea este dacă a doua tranşă de la Fond în actualele condiţii nu face decât să mai prelungrească cu 1,9 miliarde de euro, perioada de indecizie şi nehotărâre actuală. Cum banii vor intra direct la buget, posibilitatea de a trage de timp este reală. O tragere de timp fără sens în fond, pentru că, din noiembrie încolo, nu mai există nici o posibilitate de a câştiga timp iar economia europeană şi apetitul pentru risc nu se vor co­recta până atunci pentru a trage cumva economia. Guvernul a propus un nou calendar cu termene clare şi precise, dar divergenţele din coaliţie fac greu aplicabile noile termene. Gu­vernul însă este condamnat să acţio­neze. Costurile crizei au fost plătite până acum doar de mediul privat. Şi au fost plătite substanţial cu peste 200 000 de şomeri şi scăderi de venituri de 10-15%. Faptul că aceste ajustări nu au ajutat prea mult eco­nomiei vine din accea că pe partea componentei publice nu s-a întâmplat nimic: nici şomeri, nici reduceri de venituri! De fapt, marea dramă a guvernării româneşti este că s-a produs o ruptură irevocabilă între sectorul public, protejat, ineficient şi obez, şi sectorul privat, tensionat, expus şi suferind. Avem un guvern doar pentru administrarea status quo-ului sistemului public iar formula finanţării deficitului cu banii FMI pentru pensii şi salarii confirmă încă o dată faptul că guvernarea în România a ajuns să fie un exerciţiu discriminatoriu, deci incorect.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav