Programul anticriza intre jonglerii statistice si ajustari bugetare E-mail
Programul anticriza Adancirea crizei economice si financiare in conditiile in care strategiile guvernamentale anticriza s-au dovedit a fi lipsite de efecte practice si masurabile nu a ramas neobservabila pe planul imaginii externe a Romaniei.

Neputinta de a contracara recesiunea prin programe de masuri coerente si viabile este tot mai evidenta si lumea ne taxeaza ca atare.
De pilda, prin procedura de deficit excesiv, declansata de Comisia Europeana impotriva Romaniei.
Mesajul transmis prin sanctionarea acestui derapaj este foarte clar: Romania nu face nimic pentru a-si imbunatati performanta economica pe seama valorificarii resurselor materiale si umane interne, pentru a spori productivitatea muncii, preferand sa se joace cu artificii si ajustari bugetare si de politica monetara care ne adancesc in deficite si datorii pe termen lung.
In felul acesta, nu numai ca se accentueaza dramatic procesul de saracire a populatiei, dar se pierd pe drum si tintele strategice ale integrarii noastre europene.
Asa se explica faptul ca oficialitatile guvernamentale romanesti aproape ca nu mai indraznesc azi sa vorbeasca despre orizontul de timp la care vom putea adopta moneda euro prin indeplinirea indicatorilor din Tratatul de la Maastricht. Lucrurile merg aici din rau in mai rau.

Daca in 2007 erau doi indicatori ai Tratatului pe care nu-i indeplineam – inflatia si dobanzile la imprumuturi pe termen lung -, in 2008 acestora li s-a adaugat si deficitul bugetar. Dupa cum se prezinta situatia in prezent, sunt sanse mari ca si datoria publica sa sara de 60 la suta din PIB. Si atunci ce ne-a mai ramas sub control? Aparent, doar cursul de schimb valutar care, potrivit criteriilor comunitare, ar trebui sa inregistreze o apreciere/depreciere anuala de maximum 15 la suta. Spunem aparent, pentru ca a avut loc deja si se fac prognoze amenintatoare care merg catre 5 lei/euro, cu toate eforturile disperate ale BNR de a tempera o evolutie care ameninta sa devina exploziva. Toata lumea este de acord ca o asemenea perspectiva ar subrezi considerabil capacitatea de rambursare a populatiei si companiilor si ar arunca Romania intr-o criza greu de imaginat, dovedind in cele din urma ca BNR a plusat fara garantii.

Cat despre deficitul bugetar, care indica gradul de indatorare a economiei nationale, la jumatatea acestui an a devenit evident ca nu avem capacitatea de a indeplini criteriile de performanta impuse in acordul negociat cu FMI. In consecinta, guvernul a decis deja sa solicite forurilor finantatoare internationale revizuirea acordului prin ridicarea tintei de deficit de la 4,6 la suta la 6 la suta potrivit metodologiei europene.

Cum se intentioneaza sa se acopere acest exces de deficit? Evident, ca si pana acum, nu prin mobilizarea resurselor interne, diminuarea cheltuielilor bugetare sau imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor, asa cum promiteau guvernantii nostri. Calea aleasa este din nou cea a minimei rezistente: Romania a solicitat Fondului Monetar International, alaturi de Serbia, Belarus si Letonia, devan­sarea transelor de imprumut sau majorarea fondurilor imprumutate!

Sa ne mai mire prin urmare ca la nivelul Comisiei Europene se manifesta puternic un curent de opinie potrivit caruia abaterile bugetare ale guvernelor de la Bucuresti sunt puse nu atat pe seama crizei, cat pe seama politicilor iresponsabile ale Executivului si Legislativului, care nu au luat masuri concrete si credibile pentru a diminua cheltuielilr electorale si in general cheltuielile publice intr-o vreme in care austeritatea ar fi trebuit sa constituie cuvantul de ordine?

Confirmarea o primim o data in plus dinspre doua institutii de monitorizare internationale: - Foreign Policy si The Found of Peace care au alcatuit „clasamentul statelor esuate”, editia 2009. Aici, autorii studiului plaseaza Romania in grupul tarilor aflate „la limita”, departe de cel al statelor „stabile” unde se gasesc aproape toti membrii Uniunii Europene. De mentionat ca, dintre cei 27, doar Bulgaria, Letonia si Estonia se mai afla „la limita”.

Clasamentul ia in considerare 12 criterii valorice si porneste de la constatarea – impartasita si de majoritatea romanilor - ca „declinul economic, insotit adeseori de existenta unor discrepante majore intre categorii sociale sau intre regiuni reprezinta un motiv al esecului in politicile nationale”. Unde suntem sever depunctati?

De pilda, la criteriul „Criminalizarea si/sau delegitimarea statului”, cu trimitere directa la:

- coruptia endemica si masiva, in beneficiul elitelor conducatoare;

- rezistenta conducatorilor la transparenta si la controlul public;

- scaderea increderii publice in institutii;

- abandonarea statului de catre ceta­tenii sai tot mai nemultumiti de eficienta masurilor de protectie sociala. Se face, printre altele, si un comentariu pe marginea unui sondaj realizat in lunile martie si aprilie 2009, in care 70 la suta din romani considera ca presedintele si guvernul poarta res­ponsabilitatea pentru greutatile cu care se confrunta tara si mai putin de 25 la suta dau vina pe factorii externi.

Desigur, aceasta atitudine exprima ne­multumirea generala a societatii roma­nesti fata de coruptia elitelor politice si ineficienta statului in abordarea problemelor complicate ale crizei. O criza care, din pacate, in ce ne priveste si nu doar se arata a fi nu una de conjunctura, ci de natura struc­turala, care se va manifesta timp de multi ani si in toate formele posibile.

Probabil ca intrebari de genul „ce s-a gresit?” - „cine este vinovat?”, poarta in ele pericolul de a ne risipi eforturile intr-un cerc vicios si a ne pierde orice bruma de speranta in viitor.

Stim acum prea bine ca statul si-a consumat toate rezervele din anii buni pe masuri populiste, in loc sa-i pastreze pentru vremuri de criza. Ne-am convins pe pielea noastra ca serviciile publice au ramas anchilozate in birocratie si neputinta, desi si-au luat partea leului din cheltuielile cu salariile. Am fost martorii eforturilor pline de egoism social prin care capitalistii romani au sfidat bunul simt sus­tragandu-se impozitarii mai tuturor profiturilor din anii trecuti si adancind primejdios inegalitatile sociale in numele unui neoliberalism desantat. Avem si experienta trista a „tratamentelor” FMI aplicate nemilos si de-a valma tuturor indatoratilor.

Si cu ce ne-am ales?

Acum, la capatul atator experiente, problema cruciala este cum si cand vom gasi in noi puterea, clarviziunea si spiritul de solidaritate nationala absolut necesare salvarii de la un faliment generalizat. Si cine ar putea fi purtatorul de stindard al sperantelor noastre?

Vom avea oare intelepciunea de a nu mai investi in mize dinainte pierdute? Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav