Raionul Sibiu E-mail
raionul Sibiu Regiunea Braşov, raionul Sibiu.

Vi se pare ciudat? Aflaţi că peste nici trei ani, va trebui să ne învăţăm cu aceşti termeni. Asta, pentru cei care nu au prins anii 60. Până la alegerile din 2012, politicienii pregătesc o mare surpriză: desfiinţarea judeţelor şi înfiinţarea regiunilor. De la Sibiu, evenimentul în curs de desfăşurare nu este privit cu foarte mare interes. Deşi se fac planuri din ce în ce mai punctuale, parlamentarii sibieni susţin că se va vorbi de regionalizare de abia peste trei ani.

Partea proastă este că mult discutata idee prin care Sibiul să devină capitală regională pare şi ea foarte îndepărtată. Braşovul stă mult mai bine la capitolul lobby politic. Deputatul PD-L, Cornel Ştirbeţ, a fost unul din politicienii care a promis în campania pentru alegerile parlamentare că va face capitala regională la Sibiu. „Se va ajunge la reforma administrativ-teritorială dacă se va ajunge la modificarea Constituţiei. Ce pot să spun în acest moment este că ce am promis în campania lectorală, mă voi ţine de cuvânt. Cu sprijinul colegilor din Sibiu, cu sprijinul celorlalţi parlamentari”, spune Ştirbeţ.

Liberalul Mircea Cazan vorbeşte şi el de regionalizare ca despre ceva iminent. Doar că ceva mai încolo. Peste trei ani. „Vom vedea dacă va rămâne împărţirea teriorial administrativă aşa cum este acum şi la alegerile parlamentare din 2012. Este posibil ca modificările de alegere a parlamentarilor să survină pe o schimbare a judeţelor cu regiunile. Atunci vom vorbi şi despre scăderea numărului de parlamentari şi despre o nouă redesenare a colegiilor. Nu va fi nimic cum a fost”, explică Mircea Cazan. Social-democraţii sunt mult mai pragmatici: Se vor face regiuni până la alegerile din 2012, iar actuala putere va purta vina dacă Sibiul nu va fi capitală de regiune. „Am primit semnale că actuala guvernare va începe proiectul de reorganizare administrativ-teritorială, cu revenirea formulei pe regiuni. Dacă va fi capitala regională la Braşov, atunci putem spune că parlamentarii puterii votaţi de sibieni nu şi-au făcut datoria”, spune deputatul PSD, Ioan Cindrea.

v La ultima împărţire pe regiuni a României, Sibiul a făcut parte din Raionul Stalin, şi ceva mai apoi din Regiunea Braşov. Acelaşi lucru, doar cu altă denumire. Regiunea Stalin a funcţionat între 1950, când au fost desfiinţate Judeţele interbelice ale Regatului României, şi 1960, când i-a fost schimbată denumirea în „Regiunea Braşov”. Reşedinţa Regiunii Stalin a fost stabilită în Oraşul Stalin, fost Braşov. Regiunea Braşov a funcţionat din 1960, până în 1968, când, prin Legea nr. 55 din 19 decembrie, s-a trecut la împărţirea pe judeţe. Reşedinţa regiunii Braşov a fost stabilită în oraşul Braşov. Tot din 1960 în Regiunea Braşov a intrat şi Regiunea Mureş Autonomă Maghiară. Sibiul era parte din această regiune, iar Mediaşul şi Sibiul erau raioane cu oraşe şi comune în subordine. Adică un fel de judeţe, dar ceva mai mici. Centrul era la Braşov. Aşa cum probabil va fi şi în 2012.

Raioanele Regiunii Braşov în perioada 1950 – 1960

Ciuc, Odorhei, Racoş, Stalin (Braşov), Sf. Gheorghe, Tg. Secuiesc, Agnita, Codlea, Făgăraş, Mediaş, Rupea, Sibiu, Sighişoara, Târnăveni.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav