Referendumul este o smecherie E-mail
referendumul smecherie Presedintele Traian Basescu a propus, ieri, organizarea unui referendum pentru a consulta populatia in legatura cu reducerea Parlamentului la o singura camera, care sa aiba maximum 300 de parlamentari. Seful statului a propus ca referendumul sa fie organizat in 22 noiembrie, ziua alegerilor prezidentiale. Anuntul presedintelui a inflamat imediat scena politica. Si parlamentarii sibieni sunt impartiti in doua tabere.
"Parerea mea este ca presedintele este disperat si incearca sa salveze situatia", Mircea Cazan, deputat PNL.

Senatorii si deputatii sibieni sunt de acord cu reducerea numarului de parlamentari, dar nu vor Parlament unicameral. Cel mai mult ii deranjeaza data propusa de Traian Basescu pentru desfasurarea referendumului, 22 noiembrie, care coincide cu data primului tur al alegerilor prezidentiale. Parlamentarii PNL si PSD catalogheaza decizia presedintelui drept o „smecherie ieftina", „un siretlic" sau „o magarie". In schimb, reprezentantii PD-L sustin demersul lui Traian Basescu.

„Un siretlic"

Liberalul Mircea Cazan spune ca Basescu ca este disperat si ca incearca sa se salveze. „Ideea de a micsora numarul parlamentarilor este o idee buna, dar nu sunt de acord cu hotararea presedintelui de a face un Parlament unicameral. Nu este un lucru bun, ba mai mult, este un alt siretlic din partea lui Basescu. Parerea mea este ca presedintele este disperat si incearca sa salveze situatia", spune, convins, Cazan. Colega lui de partid, senatorul Minerva Boitan, crede ca decizia presedintelui de a face referendum este o strategie politica intarziata. „E o strategie legata de alegerile prezidentiale. Trebuia ca pana acum, in toti acesti cinci ani, sa se faca referendum, nu acum. Daca majoritatea oamenilor vor chestia asta si vor merge la referendum, si eu voi fi de acord, pentru ca sunt un parlamentar democrat", afirma Boitan.

„Propunere curajoasa"

Deputatul PDL Raluca Turcan il aproba si il sustine pe Traian Basescu, in demersul lui de a consulta poporul in vederea unui referendum in ziua alegerilor. „Cred ca e o propunere curajoasa pentru a realiza ceva ce unii doar spun si nu indraznesc sa faca niciodata. Ar schimba un intreg sistem politic si ar conduce la o reducere a cheltuielilor la bugetul de stat. Romania cheltuieste enorm, sute de milioane de lei, pentru Parlament", explica Turcan.

Basescu „este disperat"

Social-democratii sibieni intuiesc jocul politic al presedintelui. Ei sunt de parere ca referendumul nu trebuie sa se organizeze in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale. „Nu trebuie amestecate treburile alegerilor prezidentiale cu referendumul. Presedintele e disperat si incearca sa faca smecherii ieftine, pe care le-a mai facut, tocmai pentru a-si atrage atentia publicului", spune deputatul PSD Ioan Cindrea. De aceeasi parere este si senatorul social-democrat Viorel Arcas. „E o magarie si o smecherie electorala. Presedintele a cazut in sondaje si este disperat. Poate numarul de parlamentari este prea mare, dar nu trebuie sa amestece acest referendum cu alegerile prezidentiale", spune senatorul mediesan. In schimb, deputatul PSD Mircea Silvestru Lup nu acorda importanta declaratiilor presedintelui si sustine ca de la referendum pana la lege e o cale mult prea lunga. „Reducerea numarului de parlamentari este un lucru bun, dar foloseste aceasta strategie in scop electoral, iar de la referendum pana la lege mai este cale lunga. Deocamdata, nu vreau sa ma pronunt si sa fac declaratii la cald. Sa mai treaca timpul si mai vedem", spune Lup.

„Nu trebuie amestecate"

Nici macar deputatul Ovidiu Gant, din partea FDGR, nu este de acord cu organizarea a doua evenimente in aceeasi zi. „Nu mi se pare o idee prea buna. Nu trebuie amestecate alegerile prezidentiale cu referendumul pentru Parlament. Sper sa nu se puna in aplicare ideea referendumului, pentru ca ar trebui luata in considerare si parerea parlamentarilor", afirma Gant.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav